Bruceankare, breezeankare, M-ankare, stukankare… Kärt barn har många namn. Oavsett vad är de fantastiskt bra allroundankare. De passar de allra flesta bottnar, är enkla att få fäste med och är smidiga att hänga upp. Vi rekommenderar alla (förutom långseglare) att välja ett Bruceankare som huvudankare.

Vi säljer Bruceankare från kända varumärken som NOCK & 1852-Marine till riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Köp ditt bruceankare online hos Moory

När det kommer till säker ankring så gör du bäst i att inte ta några genvägar. Bruceankaret är en gammal trotjänare som hållit båtar stadigt förankrade i botten sedan tidiga 80-talet. Bruceankare fungerar lika bra till akter- som stävankare. På Moory har vi bruceankare på 5 kg, 10 kg, 15 kg och en rad andra storlekar.

Tillverkaren Bruce, som var först med att patentera denna ankartyp, har slutat med sin tillverkning och idag är det andra varumärken som går att hitta på marknaden.

På Moory har vi valt att bara erbjuda erkänt bra bruce-ankare då de billigare varianterna har visat sig svåra att kvalitetssäkra. Detta betyder att om du köper ett Bruceankare hos oss kan du vara säker på att få ett gediget ankare som klarar de påfrestningar som utlovas.

Vilka är fördelarna med ett Bruce-ankare?

Ankare av typen Bruce är så kallade stukankare (eller M-ankare), vilket innebär att de har klor på sidorna som gräver ner sig i havsbotten när du draggar. Klorna på ett bruceankare gör också att du kan få fäste på till exempel större stenar och klippskrevor.

Bruceankare är kända för att fungera bra på många olika bottnar och är således att betrakta som ett bra allround-ankare för dig som ankrar både på sandiga ostkusten och leriga Västkusten. Ytterligare en fördel med Bruce ankare är att även om det skulle lossna så hittar det snabbt greppet igen.

Bruceankare är tillverkade för klara hög belastning från stora båtar och hårt väder. Har du en mindre båt som du bara är ute med under optimala väderförhållanden är ett draggankare eller tallriksankare i många fall ett bättre val. Fler ankartyper hittar du här.

Vilket Bruceankare passar till min båt?

Bruceankare (egentligen alla stukankare) är klassiska allround-ankare som passar till de flesta båttyper. Oavsett om du letar efter ett lättare akterankare eller ett rejält ankare för att kunna ankra på svaj så är Bruce ett bra val.

Hur tungt ankare du skall ha råder det många åsikter om. Ett som står klart är att ju tyngre ankare, desto bättre ankarfäste. Läs gärna vår generella guide ”hur tungt ankare ska man ha” för att få en bild över hur tungt bruceankare just du skall ha.

Se också till att din ankarlina och ditt eventuella ankarspel har kapacitet att bära ditt ankare. Se även till att du har en ankarrulle som är anpassad till ditt ankare och lina / kätting.

Vid tandemankring är det vanligt att kombinera ett bruceankare med ett annat typ av ankare, till exempel ett deltaankare. De båda ankaren kopplas sedan ihop med en kätting (vanligtvis 5 – 10 meter). Dubbla ankare används främst då förhållandena är sådana att du inte kan garantera fäste med endast ett ankare.

På Moory erbjuder vi bruceankare i både rostfritt och galvaniserat stål. Det skiljer inget i fråga om egenskaper, men det galvaniserade är i regel billigare – om än inte lika vackert att se på. Rostfria bruceankare är enkla att göra rena samtidigt som de blänker vackert i kvällssolen.

Vi har allt inom ankring och förtöjning

Ett ankare är ett måste ombord på en båt. Dessutom är det många gånger ett krav om du vill lägga till vid en gäst- eller naturhamn. Men att välja ankare till din båt är ett beslut kräver noga övervägande. Viktigast är att köpa ett ankare som klarar av att hålla din båt förankrad. Vidare är det bra att välja ett ankare som är anpassat efter vilken bottentyp du vanligtvis ankrar på.

Vill man inte begränsa sig så kan man välja att ha två eller flera olika ankare ombord. På så vis är du förberedd på olika bottenbeskaffenheter och kan kasta två ankare om vädret skulle slå om till det sämre. Hos Moory hittar du ankare för alla typer av bottnar och båtar. Kolla även in vårt breda utbud av manuella och elektriska ankarspel samt ankarlinor.