Här kan du köpa tallriksankare – även kallat ”plätt” eller ”plättankare” till ditt båtliv. Ett tallriksankare är bäst på lite lättare och mindre båtar och funkar finfint på sandbotten dyig botten.

Vi säljer tallriksankare och plättar av hög kvalitet – givetvis till riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Köp tallriksankare & plättankare hos Moory

Det klassiska tallriksankaret, eller plätten som den också kallas, är ett smidigt och lätthanterligt ankare främst avsett för mindre fritidsbåtar eller som tillfälligt ankare för lite större båtar. Inte nog med att det är lätt att kasta i och dra upp, det är dessutom smidigt att stuva undan i båten när det inte används. Plätt- och tallriksankare fungerar bäst på sandig och lerig botten, men kan även fästa på andra typer av bottnar (se bara till att linan är tillräckligt lång).

På Moory har vi tallriks- och plättankare i flera olika storlekar – allt för att passa till just din båt och dina behov. Våra blyfria tallriksankare är tillverkade av galvaniserat stål och försedda med flyn på fyra sidor. Tallriksankarets flyn förbättrar dina chanser att ankra på olika sorters bottnar.

Vilket tallriksankare passar till min båt?

Tallrik- och plättankare används sällan som huvudankare, åtminstone inte på båtar som vill ankra på svaj eller för natten. Istället är det som temporärt ankare vid utflykter och bad som det vanligtvis används. Har du en roddbåt eller liten båt med utombordare kan ett tallriksankare dock räcka gott. En viktig detalj när det kommer till plättankare är att ankarlinan måste vara lång – annars får du inget ankarfäste. Man brukar säga att ankarlinan till ett tallriksankare ska vara minst 4 gånger djupet för att ankaret ska fungera.

På Moory säljer vi tallriksankare i mängder av olika storlekar och vikter.

Få bättre grepp med en kätting på ditt tallriksankare

Genom att fästa en bit kätting (3-5 meter) på plättankaret ökar du greppet med nära 100%. På så vis slipper du välja ett tyngre tallriksankare än nödvändigt, samtidigt som din båt blir bättre förankrad i botten. Klicka här för att komma till ankarlinor med kätting.

Plättankare som tyngd till huvudankare

Du kan också använda ett plättankare som ankartyngd till din båts huvudankare (brucedanforthbygel eller vad du nu föredrar). Tallriksankaret fästs bakom huvudankaret, cirka en tredjedel in på kättingen eller linan – från ankaret sett. Med en ankartyngd får ditt huvudankare lättare att hitta en bra dragvinkel för optimalt fäste. Ankartyngden ser också till att ge ankarkättingen ökad flexiblitet så att den inte sträcks ut vid hård vind, samt förhindrar båten att “segla på ankaret”.