Att köpa ett ankarspel är en investering i enorm enkelhet. Du slipper ryggproblem och du kan ha avsevärt tyngre ankare (läs: bättre ankarfäste). Vi rekommenderar det varmt.

Vi säljer ankarspel från kända varumärken till bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Ankarspel – vi har modeller till de flesta motor- och segelbåtar

Ett ankarspel är till fantastiskt stor hjälp när du är ute till sjöss. Inte nog med att du kan sköta ankring och förtöjning på egen hand – tack vare ankarspelets smarta konstruktion slipper du använda dig av råstyrka för att få upp ditt ankare. Ankarspel finns i en mängd olika utföranden beroende på var på din båt det ska monteras, om ditt ankare är fäst i kätting eller blyad lina samt om du önskar ett elektriskt eller ett manuellt ankarspel. Moorys smarta filter gör det lätt för dig att hitta rätt ankarspel för just din båt. Förutom funktioner som frifallsfunktion och autostopp kan du även sortera efter stigande eller fallande pris och vilka ankarspel som sålt mest.

Läs mer om de olika ankarspelens egenskaper och funktioner genom att scrolla ner eller klicka på produkten du är intresserad av för fler detaljer.

Vilket ankarspel ska man välja?

Har din båt redan ett ankarspel installerat? I så fall kan du utgå från att denna typ av ankarspel, samt dess placering, är det som passar bäst för just din båt. När det kommer till ankarspel så brukar man dela in dem i dessa kategorier:

Ankarspel i aktern

I Norden och i vissa delar av Kanada är ankarspel i aktern det vanligaste. Detta har att göra med sättet vi lägger till i våra vatten, där ankaret placeras bakom båten och fören förtöjs med lina i en brygga eller något annat fäste. Var ditt ankarspel ska monteras beror på vilken båt du har och var det finns plats.

Har din båt akterkabin? Då är chansen stor att akterspelet behöver monteras i en ankarlåda på badbryggan. Är din båt av större modell (till exempel yacht eller större segelbåt) så kan du i många fall välja invändigt montage. Det finns också ofta möjlighet att montera akterspelen på sidan av badbryggan. Detta är till exempel vanligt på båtar med inbyggda badbryggor.

Visa alla ankarspel för invändig montering i aktern

Ankarspel i fören

Ankarspel monterade i fören är det vanligast förekommande runt om i världen, dock ej i Norden. Då montering av förtöjningsutrustning framtill är standard har också många båttillverkare lämnat utrymme för ankarspelet och dess tillbehör. Med ett spel i fören ankrar du ute till havs (eller på svaj, som det heter på sjöspråk). Behöver du ta dig in till land så gör du detta i jolle eller gummibåt.

Visa alla ankarspel för däcksmontering i fören

Kätting eller lina?

Något man måste ta ställning till när man ska köpa ett ankarspel är ifall ankaret ska fästas i kätting eller blyad lina. Kätting är det säkraste när man vill vara säker på att ankaret stannar på plats. Ankrar du till exempel på svaj eller har en stor båt så rekommenderas kätting på grund av sin tyngd. Med detta sagt så kräver ankring med kätting mer planering och tid än med lina då kedjan har en tendens att på grund av sin egenvikt falla till botten utan hänsyn till djup. Istället för att använda frifall funktion bör man kolla djup på sjökort eller med ekolod och ta ut önskad längd manuellt.

När det kommer till ankarspel för kättingar så är det också viktigt att kättingens längd och länkar är kalibrerade efter spelets kättinghjul.

Blyad ankarlina är å andra sidan lättare att hantera och fungerar alldeles utmärkt för mindre båtar och för båtar som ankrar i aktern. Med detta sagt rekommenderas att ha några meter ankarkätting närmast ankaret för att på så vis undvika slitage från stenar och korall. Är du osäker på vilken modell du bör välja kan du köpa ett spel som klarar både ankarkättingar 8 mm och blyade linor 14 mm (till exempel Lofrans X2).

Klicka här för att se våra ankarspel för kätting

Hur stark dragkraft och motoreffekt krävs?

För att undvika incidenter (och för att faktiskt kunna få upp ankaret från botten) ska du välja ett spel med tillräcklig dragkraft. Här räcker det inte att utgå från hur mycket ankaret och ankarlinan väger. Lägg även till belastningsvikten som uppkommer då du exempelvis ska backa ut mot vågorna. Med för svag dragkraft tar upptagandet av ankaret för lång tid och du utsätter både dig själv, din båt och andra för onödiga risker. Väger din båt upp till 3 ton? Då bör du satsa på en modell på mellan 500W-600W (till exempel en Quick Balder Kit 600 W).

Våra rekommendationer grundar sig på genomsnittlig motoreffekt på olika båtar. Mindre båtar på 2-3 ton har ofta en effekt på 8 V. Båtar på 3 ton och över har ofta en effekt på 12V. För båtar av den här storleken är det populärt med ankarspel på 1000-1200W (typ Quick Balder Kit 1200 W).

Skötsel av ankarspel

Ankarspel är kanske den del av din båt som är mest utsatt och sårbar för väder och vatten. Detta då det under perioder är helt nedsänkta under vattenytan och i andra stunder oskyddat för saltvatten och vind.

Oavsett om du använder ett elektriskt eller manuellt ankarspel så kan det låsa sig eller bli trögt om det inte används tillräckligt ofta. För att undvika riskfyllda situationer vid ankring och förtöjning behöver du därför låta kättingen eller linan falla några meter med jämna mellanrum. Rulla sedan upp linan eller kättingen på hjulet igen. Genom att göra detta försäkrar du dig om att ditt mekaniken fungerar som det ska, samt att de olika delarna hålls rörliga.

Har du en båt med elektriskt ankarspel kan du få problem med kabeldragningen. Att hålla alla anslutningar torra är ingen lätt uppgift. Särskilt inte om det sitter exponerat på däck i en låda. Se därför till att plocka bort elektriska komponenter då båten inte är i bruk.