Här köper du förtöjningslinor till båten – dvs. tampar som är tillverkade för att förtöja med. De har alltid någon form av ögla i ena änden för att göra förtöjningen trygg & enkel. Strula inte med gammalt tågvirke – köp en fräsch förtöjningslina istället.

Vi säljer alla typer av förtöjningslinor i alla tänkbara material. Givetvis från välkända märken till riktigt bra priser (med prisgaranti) & galet snabba leveranser.

Öppna filter

Förtöjningslinor – båtens kontakt med tilläggningsplatsen

Förtamp, spring, aktertamp eller extra lång förtöjningstamp – det finns många olika syften och namn men alla har samma uppgift: att förankra din båt i brygga, förtöjningsplats eller naturhamn oavsett om det är i en förbultad ring, en klippa, en stor sten eller ett träd.

Hos Moory kan du räkna med att kunna välja mellan både flera olika varumärken såsom världskända Robline, 1852-Marine och NOCK som är ett nytt spännande svenskt varumärke.

När du köper förtöjningstamp är det några saker du behöver väga in i ditt köpbeslut:

Förtöjningstampens längd

Till en brygga brukar ungefär 6 meter räcka bra. Skall du ha en tamp till bojen behöver den ofta vara längre – det beror på hur stor båt du har och framförallt hur långt det är till bojen. 10 meter brukar räcka.

Till ett spring kan 10 meter funka. För naturhamnar behöver du kunna välja mellan ungefär 8 meter (när du har kilar eller fasta öglor) och nånting kring 20 meter om det är långt till närmsta fästpunkt (när du måste fästa i ett träd en bit bort).

Förtöjningstampens ände

Du behöver också bestämma dig för hur du vill använda tampen. Ofta är en tamp med en ögla i ena ändan ett bra val. Då kan du snabbfästa den i en pollare genom att dra in den i mittenhålet och sedan fästa öglan runt hela pollaren. En karbinhake kan vara bekvämt vid bryggan om du har fasta öglor där, och en kaus eller rostfri ögla är bra om du vill fästa dina nya tampar i bryggan med ett schackel.

Linans grovlek

Detta beror på två saker – hur stor båt du har och hur mycket påfrestning tampen blir utsatt för, och hur du vill att tampen skall kännas i handen. En tjockare tamp klarar såklart mer påfrestning och är också skönare att hålla i men den blir också otympligare att fästa i pollare. För små båtar under 5 meter räcker det med tunna förtöjningslinor – 10 eller 12 mm räcker bra. För de allra största båtarna över 40 eller till och med 50 fot behöver du en tamp på 18 eller 20 mm. Allt däremellan är på en glidande skala och lite av en smaksak. Har du en 32 fots segelbåt är 14 mm lyxigt och bra – hållbart och skönt att hålla i.

Tampens material

De allra flesta förtöjningstampar är tillverkade i polyester. Det är hållbart och snyggt att se på. De töjer sig inte supermycket så vid din fasta plats kan det vara bra att ha någon form av ryckdämpare. Det finns förtöjningslinor av nylon – de är mer stretchiga och ger mindre ryck i båten.

Tampens tillverkningsmetod

Det stora valet är tvinnad lina eller flätad lina. En flätade lina är alltid snyggare och skönare att hålla i – de är också lite dyrare så det är mest en kostnadsfråga.

Att köpa förtöjningslinor online

Att köpa förtöjningslina till båten är något alla båtägare behöver göra ibland – alla förtöjningslinor utsätts för slitage och UV-strålning och till sist behöver de bytas ut. När du köper på nätet kan du dra nytta av flera fina fördelar.

  • Större utbud. Hos Moory kan du räkna med att få se det absolut största utbudet av förtöjningslinor. För all del – du behöver ju inte alla dessa, men genom att ha ett stort utbud är vi säkra på att ha just den lina som passar just ditt behov. Vi har allt från tunnare tampar till grövre tampar, vi har linor med splitsade öglor, kaus och rostfria öglor och karbinhakar i ändan.
  • Galet snabb frakt. Vi säljer bara sånt vi har hemma på lager – självklart skall du kunna räkna med att vi skickar din order så fort vi fått den. Lägg ordern före klockan 11 så skickar vi den samma dag. Det betyder att de allra flesta svenskar kan räkna med leverans redan dagen därpå.
  • Trygg betalning. Vi samarbetar med Klarna och du kan välja på alla moderna betalningssätt såsom kortbetalning, faktura eller banköverföring.