Här köper du avlastare till segelbåten. En avlastare använder du för att fästa tampen till segel, fall, uthal och andra funktioner. Den säkerställer att tamparna inte glider. Det räcker att storfallet glider några centimeter för att seglingen skall påverkas negativt. En stor fördel med avlastarna är att de är enkla att öppna även under hög belastning.

Vi säljer avlastare från välkända kvalitetsvarumärken till riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Köp en avlastare och bli en bättre seglare!

En avlastare gör dig helt klart till en bättre seglare. Om du dragit fall och andra tampar till sittbrunnen men saknar en avlastare så kommer riggen att sakta men säkert släppa. Det påverkar seglingen negativt. Har du ännu inte dragit fall och andra tampar till sittbrunnen så kommer du mest troligt att rigga lite för sällan (eftersom det blir jobbigt), och det påverkar förstås också seglingen negativt.

När du börjar segla lite mer aktivt är det alltså en riktigt bra idé att dra in tamparna till sittbrunnen. På så vis kan du trimma seglena mer aktivt, och det är lättare att hissa och hala segel. För detta behöver du ha en avlastare för varje tamp som du har nerdragen till sittbrunnen.

Singel, dubbel, trippel – eller ännu fler?

Har du flera tampar nerdragna – ofta har man både storfall, fockfall, spinnakerfall, uthal, revlinor och cunningham nerdraget – ja då behöver du lika många avlastare. Du kan välja på att köpa enstaka avlastare och sätta dom bredvid varandra. Det finns en ännu snyggare lösning – några av avlastarna finns i dubbel och trippel modell. Det innebär helt enkelt att avlastarna sitter tillsammans i ett gemensamt skall vilket blir en snyggare och stabilare lösning. Det går till och med att få grupper av avlastare med 4, 5 och 6 avlastare som sitter ihop om du skulle vilja ha det.

Vår generella rekommendation är att ha avlastare på både babord och styrbords sida. Om du har 4 tampar är det alltså bättre att köpa 2 st dubbelavlastare än en enskild avlastare som klarar 4 tampar.

Hur mycket ”maximal säker arbetslast” behöver jag?

Generellt är avlastaren inte den svaga länken, utan snarare tampen eller ännu mer troligt: schacklet. Om du köper en avlastare som klarar den tampdiameter du har kommer den helt enkelt ha tillräckligt hög ”maximal säker arbetslast” (som ungefär är samma sak som brottgräns).

Undantag görs för kappsegling eller atlantseglare där du har har köpt extra tuffa tampar. I dessa fall skall du köpa en avlastare som har en maximal säker arbetslast som är så nära brottgränsen på tampen som möjligt.