Här köper du sjökort i alla tänkbara former. Vi säljer alla former av sjökort, och täcker givetvis hela Sverige – men även stora delar av våra grannländer.

Moory säljer sjökort från alla de stora tillverkarna (som Sjöfartsverket och Hydrographica) till riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Navigera tryggt med bra sjökort

Det säger sig självt – att vara ute till sjöss utan bra sjökort är en otroligt dålig idé. Vi säljer sjökort av alla slag och givetvis från både Sjöfartsverket och Hydrographica. Vi säljer också hamnböcker och annan litteratur som är bra att vid navigering och angöring till sjöss.

Genom att se till att ha de senaste sjökorten ombord på båten kan du navigera tryggt även i för dig okända vatten. På Moory hittar du de rätta sjökorten för just ditt kustområde. Använd dig av våra filter för att hitta rätt sjökort för ditt behov.

Vilka olika sjökort finns det?

Sjökort är en samlingsterm för marina kartor. Inom begreppet sjökort ryms en mängd olika typer av kartor – alla med sina specifika användningsområden. Här är ett urval av de vanligaste typerna av sjökort som används till sjöss.

Översiktskort

Översiktskort är sjökort i liten skala (vanligtvis 1:500 000) och täcker in större sjöterritorium. Dessa sjökort används främst för navigering i öppen sjö samt för planering av längre färder. Översiktskorten från Sjöfartsverket är ensiffrigt numrerade (2-8) och täcker in hela det svenska sjöterritoriet samt stora delar av angränsande länders havsområden. På Moory har vi översiktskort från både Sjöfartsverket och Hydrographica.

Kustkort

Kustkort är sjökort som täcker in den svenska kusten, uppdelade i 13 olika kort. Skalan på kustkort är vanligtvis 1:250 000. Dessa sjökort används i huvudsak för angöring och navigering i kustnära områden. De är också praktiska att använda vid planering av längre turer. I dagsläget finns 11 kustkort som täcker in hela den svenska kusten, och 2 som täcker in större sjöar som Vänern, Hjälmaren och Mälaren. Kustkorten är tvåsiffrigt numrerade.

Skärgårdskort

Skärgårdskort täcker in hela den svenska kusten, samt de större sjöarna, och används i huvudsak för navigering inomskärs och i kustnära farvatten. Skalan på skärgårdskorten är som regel 1:50 000. Många skärgårdskort innehåller även specialer över svårnavigerade passager och hamnar vilka redovisas i större skala (1:5000 till 1:25 000). I de fall där det finns specialkort är informationen på skärgårdskorten reducerad. Skärgårdskorten är tresiffrigt numrerade (från 111 till 937).

Specialkort

För vissa områden med mycket trafik, eller områden som är svåra att navigera finns ofta så kallade specialkort. Specialkorten är i regel i skala 1:10 000 till 1:25 000. Finns det hamnar och trånga passager i området så redovisas dessa vanligtvis i högre skala. Specialkorten är fyrsiffrigt numrerade (från 1131 till 9331).

Båtsportkort

Båtsportkort fungerar precis som vanliga sjökort – men i ett smidigare format. Alla båtsportkort inleds med ett översiktskort över området de täcker in. Sedan följer detaljerade sjökort med samma information och skala som de större skärgårds- och specialkorten har. Enda skillanden är att båtsportkorten är i A3 format. Båtsportkorten är tillverkade i ett slitstarkt och vattentåligt material som hålls samman av en ringpärm. Allt för att klara oöm behandling ute till sjöss. Specialer över hamnar återfinns längst bak i båtsportkortet. Här hittar du även information om de viktigaste symbolerna och förkortningarna, samt hur du läser ett sjökort. Sjöfartsverket ger i dagsläget ut 16 båtsportkort som täcker in hela Sveriges kust samt de större sjöarna. På Moory hittar du även Hydrographicas special-båtkort.

Väggkartor, hamnguider och övriga sjökort

Utöver skärgårdskort, båtsportkort och specialkort har vi även andra typer av sjökort. Till exempel kan vi erbjuda väggkartor över utvalda kustområden, samt hamnguider och publikationer. Kolla även in våra sjökortspaket som täcker in ett antal angränsande områden som är populära att segla mellan. Bland annat har vi ett paket för dig som ska besöka Koster, och ett för dig som vill segla längs Göta Kanal med avstickare till Vänern och Dalslands Kanal.

Varför behövs sjökort?

Oavsett om du ska planera en längre seglats eller ska in i en trång hamn så är sjökort är ett måste för att kunna navigera säkert. Många är av uppfattningen att sjökort tillhör det förgångna nu när gps och annan elektronisk navigationsutrustning finns. Men GPS, plotter och mobiltelefoner kan sluta fungera, antingen av fel på själva enheten eller om elförsörjningen ombord bryts. Därför är det säkrast att alltid ha med uppdaterade sjökort ombord.

Behöver du lära dig hur man läser ett sjökort, vad de olika symbolerna betyder och vad som döljer sig bakom förkortningar som till exempel stg och Mr? Då rekommenderar vi att du köper till boken Kort 1 (INT 1).

Hur ofta behöver jag köpa nya sjökort?

Precis som alla andra kartor så uppdateras sjökorten med jämna mellanrum. Varje ny utgåva innehåller mängder av uppdateringar och ny information som är väsentlig för att kunna navigera på ett säkert sätt. På alla sjökort från Sjöfartsverket står utgivningsår angivet antingen på själva kortet eller på omslagsbladet (om du använder båtsportkort). För att vara säker på att du har den senaste utgåvan kan du jämföra med Sjöfartsverkets utgivningslista.

När du köper sjökort online hos Moory så kan du vara trygg i att alltid få den senaste utgåvan.

Vi har sjökort över Västkusten, Mälaren, Hjälmaren och resten av Sverige

Oavsett var i Sverige eller Norden du tänkt segla så har vi sjökorten för dig. Bunkra upp med de senaste sjökorten för västkusten, ostkusten, Bottniska viken eller våra större sjöar.

Utöver den svenska kusten har vi även sjökort för våra grannländers kuster: dels hela den norska kusten men också Östersjöns alla länder: Finland, Baltikum, Polen, Tyskland och Danmark. På så vis behöver du inte begränsa dina resplaner till kända farvatten.

Använd dig av våra land- eller områdesfilter till vänster för att hitta sjökort för just ditt område.

Köp sjökort online på Moory

Hos Moory hittar du båtsportkort, hamnguider, skärgårdskort och mycket mer till riktigt bra priser. Och om du skulle råka beställa fel sjökort så har du alltid 365 dagars bytesrätt.

Är du i främmande hamn kan du omdirigera posten till hamnkontoret, eller närmaste paketutlämning. Vi skickar beställningar samma dag eller nästföljande dag. På så sätt behöver du inte ligga i hamn längre än nödvändigt.