Här köper du anoder till din båtmotor och din båt. En anod är en superviktig detalj. Den kallas också offeranod eftersom det är en bit metall som offras istället för till exempel drevet i den elektronvandring som uppstår mellan metaller i drev och propeller.

Vi säljer anoder från både kända och okända varumärken – noga utvalt och alltid av hög kvalitet. Givetvis till riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter

Glöm inte att köpa anod!

En anod – eller offeranod – sätter du på drev eller i anslutning till propellern på din elmotor (det behövs även på drev till segelbåt, motorbåt eller utombordare). Utan anod kommer ditt drev och din propeller på elmotorn att förstöras ganska snabbt. Lite beroende på vattentyp (sötvatten / bräckt vatten / saltvatten) kan du få skador så snabbt som på en enda säsong.

Varför behövs anoden?

När man sänker ner olika metaller som sitter ihop (till exempel i en elmotor – eller ett drev, en propeller eller ett trimplan) i vatten börjar metallernas elektroner att vandra mellan varandra. Det är samma princip som man använder i ett vanligt batteri. Detta innebär att den metall som är av minst ädelt slag till sist kommer att ätas upp (i analogin med batteriet tar det slut).

Det gäller alltså att den oädlaste metallen inte är materialet i själva drevet eller propellern på elmotorn – utan offeranoden.

Anoden monteras vanligtvis under vattenlinjen i nära anslutning till de eller den metalliska delen eller delarna som den är avsedd att skydda, ibland sitter dem även i motorn. En anod har alltså i uppgift att skydda båtens övriga metalliska material som t.ex. motor och drev. Anod eller offeranod som det också kallas oxiderar tidigare än metallerna som de skyddar. På så vis ”offrar” sig anoden för att skydda de andra metalliska materialen.

Hur funkar då detta? Jo, det är nämligen så att offeranoder är bestående av metallegeringar med en mer negativ elektropotential än det metalliska materialet som anoden är menad att skydda. Anoden kommer att bilda en slags skyddsström som hindrar resterande metaller från korrosion och på så vis kommer anoden att ta smällen innan t.ex. motorn eller drevet rostar sönder. Man kan säga att en anod förlänger livslängden på andra metalliska material på båten. Det är av den anledningen mycket viktigt att se till att anoderna är i bra skick inför säsongen. Om man slarvar med detta kan det ge kostsamma konsekvenser som resultat.

Vilken slags offeranod behövs?

Du behöver köpa offeranod utifrån var du har båten i vattnet. Har du båten på västkusten har du saltvatten och där brukar man använda zinkanoder. Aluminiumanod är ännu bättre förvisso, men den kommer att ta slut mycket snabbare och du kan behöva byta flera gånger per säsong. Zink är dock skadligare för miljön – det innehåller nämligen kadmium – så kan du tänka dig att byta ofta är aluminium ett bättre val.

I bräckt vatten är aluminiumanoder bäst, och i sötvatten rekommenderar vi anoder av magnesium – men eftersom det inte finns till alla elmotorer blir det aluminium som funkar bäst.

Att köpa anoder online

När du skall köpa offeranod är nätet oslagbart. Det som gör det smidigt att handla av Moory är..

  1. Bredare sortiment än i butik – därför hittar du just den anod du behöver
  2. Galet snabb frakt – vi skickar alltid ordrar som inkommer före klockan 11 samma dag
  3. Enkel och trygg betalning – alla betalningar sköts av vår partner Klarna och du kan betala med alla vanliga betalningsmedel som kortbetalning, faktura eller delbetalning