Varukorg

REA – superpriser på alla flytvästar

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag

5 skäl till att du behöver sökljus och strålkastare på båten

Om du är en aktiv sjöfarare och är ute mycket med båten – oavsett om du har en motorbåt, segelbåt eller fiskebåt kommer du förr eller senare att framföra din båt i mörker. Då uppstår det en massa situationer där du verkligen skulle ha nytta av – eller i värsta fall vara i enormt behov av – ett sökljus eller en strålkastare. Skulle du däremot behöva extra belysning till bilen är extraljus ett mycket bättre val.

I den här artikeln får du de fem viktigaste anledningarna till varför du skall ha sökljus och strålkastare på din båt.

Sammanfattning

  1. Synlighet – sökljus och strålkastare ökar synligheten för din båt och gör det lättare för andra båtar och fartyg att se dig i mörkret eller i svagt ljus. I synnerhet i trånga passager eller i områden med hög trafik minskar detta risken för kollisioner.
  2. Orientering – sökljus och strålkastare gör det lättare att hitta tillbaka till hamnen eller till en säker plats i händelse av en nödsituation.
  3. Navigation – strålkastare kan användas för att identifiera sjömärken, saker du måste undvika såsom kobbar eller liknande, eller för att navigera genom farliga områden som exempelvis trånga sund, hamninlopp eller liknande.
  4. Säkerhet – sökljus och strålkastare är viktiga verktyg om till exempel någon i besättningen skulle falla överbord. Har de flytväst med reflexer kommer du enkelt och snabbt att kunna undsätta den nödställda.
  5. Förtöjning – strålkastare är oumbärliga om du måste lägga till vid brygga eller naturhamn i mörker – det kan till exempel hända om du tvingas lägga om mitt i natten på grund av väderomslag och vindskifte.

Handla – inte läsa?

Var du ute efter att faktiskt köpa sökljus & strålkastare? Kolla in vårt enorma sortiment!

Till sökljus & strålkastare

Synlighet 

Sökljus och strålkastare ökar synligheten för din båt och gör det lättare för andra båtar och fartyg att se dig i mörkret eller i svagt ljus. Detta minskar risken för kollisioner.

Synlighet är en av de viktigaste faktorerna för säker navigering ombord på en båt. Sökljus och strålkastare är verktyg som hjälper till att öka synligheten för din båt, särskilt i trånga passager eller områden med väldigt hög trafik när lanternorna kanske inte alltid räcker. Genom att under en kort tid tända en strålkastare på ditt däck – eller om fara för kollision uppstår direkt mot båten på kollisionskurs – kan du göra det lättare för andra båtar och fartyg att se dig och därmed minska risken för kollisioner. Det är viktigt att komma ihåg att det är din ansvar att se till att din båt är synlig för andra båtar och fartyg, och att i normalfallet skall lanternorna räcka. I värsta fall kan du alltså använda sökljus och strålkastare som ett effektivt sätt att öka din synlighet.

Med en strålkastare ökar säkerheten ombord

Orientering

Sökljus och strålkastare gör det lättare att hitta tillbaka till hamnen eller till en säker plats i händelse av en nödsituation. Orientering är en viktig faktor att ta hänsyn till när man navigerar och framför en båt. Sökljus / strålkastare kan hjälpa dig att hitta tillbaka till hamnen eller till en säker plats i händelse av en nödsituation. Dessa verktyg gör det lättare att hitta din position och orientera dig i mörkret eller i svagt ljus. Sökljus kan användas för att identifiera landmärken eller andra föremål i närheten, medan strålkastare kan användas för att söka efter hjälp eller för att signalera din position till andra båtar och fartyg. Att ha sökljus och strålkastare ombord på din båt är därför en viktig säkerhetsåtgärd, och kan hjälpa dig att hålla dig säker och orienterad i alla typer av väderförhållanden – i synnerhet de dåliga.

Navigation

Strålkastare kan användas för att identifiera farliga områden eller för att navigera genom farliga områden, som exempelvis stenar eller vass. Navigation är en viktig del av att färdas ombord på en båt, och strålkastare är ett viktigt verktyg för att hjälpa till att navigera genom farliga områden. Strålkastare kan användas för att identifiera farliga objekt som exempelvis grund, stenar eller vass, och göra det lättare att navigera runt dem. De kan också användas för att belysa farliga områden under natten eller i svagt ljus, för att minska risken för kollisioner eller skador på båten. Strålkastare kan också användas för att signalera din position till andra båtar och fartyg, och för att hjälpa till att orientera dig när du navigerar. Det är viktigt att komma ihåg att det är viktigt att använda strålkastare på ett ansvarsfullt och säkert sätt, och att följa alla gällande lagar och förordningar när det gäller navigation och användning av strålkastare.

Säkerhet

Säkerhet är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när man är ute på sjön. Sökljus och strålkastare är verktyg som kan hjälpa till att öka säkerheten, särskilt i situationer där någon i besättningen skulle falla överbord. När någon faller överbord kan det vara svårt att se den nödställda i mörkret eller i svagt ljus, men med sökljus och strålkastare kan man belysa området och göra det lättare att se den nödställda.

Särskilt viktigt är det om den som faller överbord har på sig en flytväst med reflexer, då detta gör det enklare att hitta personen i vattnet. Detta kan rädda liv i en nödsituation. Sökljus och strålkastare är också viktiga verktyg för att kunna signalera din position till andra båtar och fartyg och för att hjälpa till att orientera dig när du söker efter den nödställda.

Att ha sökljus och strålkastare ombord på båten är därför en viktig säkerhetsåtgärd, och kan hjälpa dig att hålla dig säker och orienterad i alla typer av väderförhållanden. Dessutom är det viktigt att alltid ha en flytväst och nödutrustning ombord och att ha en bra plan för hur man ska hantera situationer där någon faller överbord.

Förtöjning

Strålkastare är oumbärliga verktyg när det gäller att förtöja båten i mörker. När det är mörkt eller i svagt ljus kan det vara svårt att se vart man ska förtöja båten eller att se förtöjningslinorna. Strålkastare kan användas för att belysa förtöjningsområdet och göra det lättare att se var man ska förtöja båten. De kan också användas för att belysa förtöjningslinorna och göra det lättare att hantera dem. Du kan också tydligt se eventuella andra båtar, och inte minst deras ankarlinor så att du inte kastar ankare med korsande linor vilket kan ställa till stora bekymmer nästa dag när ni måste reda ut trasslet. Strålkastare kan också användas för att signalera din position till andra båtar och fartyg, och för att hjälpa till att orientera dig när du förtöjer båten. Att ha en eller flera strålkastare ombord på båten är därför en viktig säkerhetsåtgärd, och kan hjälpa dig att hålla dig säker och orienterad i alla typer av väderförhållanden.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar