Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Att läsa sjökort – allt du behöver veta

Sjökort är ett superviktigt navigationshjälpmedel för sjöfarare och båtfolk – och det är viktigt att kunna läsa dem på ett korrekt och effektivt sätt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom grunderna i sjökortläsning och ge dig verktygen du behöver för att bli en proffs på att navigera säkert på vattnen. Vi kommer att täcka allt från de grundläggande symbolerna till tips och tricks för att bestämma din position på havet.

Sjökort över område med grund
I områden med många grund och grynnor är ett sjökort ännu viktigare

Vad är ett sjökort och varför är det viktigt?

Ett sjökort är en representativ teckning av en del av havet eller en sjö. Det innehåller information om vattnets djup, farleder, skyddade vikar, säkerhetszoner, förbud och begränsningar samt många andra detaljer som är viktiga för säker navigation. Sjökorten är utvecklade för att ge sjöfarare information om området de seglar i, vilket är viktigt för säkerhet och effektiv navigation.

Sjökort är ett måste för alla som seglar, oavsett om man är en erfaren sjöman eller en nybörjare. De är särskilt viktiga för att undvika farliga områden, hitta skyddade vikar och för att planera en säker och effektiv rutt. Sjökort är också nödvändiga för att följa sjöfartsbestämmelser och för att undvika att bryta mot lokala föreskrifter och förbud.

Så här läser du ett sjökort

Läsning av ett sjökort kräver en viss förståelse för de symboler och färger som används. För att lära dig alla symboler rekommenderar vi dig att gå en kurs i navigation och studera medföljande kurslitteratur – det är ganska mycket att lära sig. Följande är några grundläggande steg för att läsa ett sjökort:

  • Förstå symbolerna: Lär dig vad de olika symbolerna och färgerna på kartan representerar, till exempel djupet på vattnet, farleder, skyddade vikar och säkerhetszoner.
  • Studera skalan: Kontrollera kartans skala för att se hur stor en viss avstånd eller yta är i förhållande till storleken på kartan. Du kan använda skalan till höger och vänster för att mäta avstånd på sjökortet – men du kan inte använda skalan upptill och nedtill för detta ändamål. Skalan på ömse sidor visar distansminuter (=sjömil) och kabellängder (tiondels sjömil). Genom att använda en passare och ställa in den på till exempel en sjömil kan du sen mäta avstånd i sjökortet.
  • Kontrollera vattenlinjerna: Observera vattenlinjerna på kartan för att avgöra vattnets djup och se om det finns några farliga eller förbjudna områden.
  • Håll koll på farlederna – antingen för att du själv vill ta dig fram där, eller för att det ofta kommer snabba motorbåtar där.
  • Identifiera säkerhetszoner: Leta efter säkerhetszoner på kartan, till exempel skyddade vikar eller områden där fartyg inte får närma sig.
  • Planera din rutt: Använd informationen du har samlat från kartan för att planera en säker och effektiv rutt.

Med dessa steg kan du börja läsa ett sjökort och förstå viktig information om navigationsområdet du befinner dig i. Det är viktigt att komma ihåg att regelbundet uppdatera din kunskap om sjökort, eftersom vattnets djup, farleder och andra förhållanden kan förändras med tiden.

Sjökort och planering av rutt
Planera din navigering och din båttur på sjökortet – i förväg!

Bestämning av position på havet med hjälp av sjökort

För att bestämma din position på havet med hjälp av ett sjökort måste du först förstå hur du kan använda sjökortet tillsammans med andra navigationsinstrument. Har du en GPS eller kartplotter är det ju ganska enkelt – kolla efter den blåa pricken eller båtsymbolen på GPS:en – där är du.

Eftersom risken alltid finns at GPS:en har fel (på grund av dålig satellitkontakt) eller går sönder behöver du alltid följa med på ett sjökort vid sidan – eller hänga med på GPS:en så att du vet var du är. Strular elektroniken måste du ta upp dina sjökort av papper (för visst har du alltid dom framme när du seglar eller kör motorbåt?) och konstatera exakt var du är.

Skulle du hamna i läget att du till exempel plötsligt ser ett grund som inte borde vara där enligt GPSen, eller djupmätaren visar 3 meter när GPSn säger 20 meter – ja då behöver du dubbelkolla positionen som GPSn anger.

Eller ännu värre – Låt oss för ett ögonblick anta att du glömde ta upp sjökortet, och din GPS ger upp. Då är du i ett knivigt läge och måste lista ut var du är ändå. Följande är några grundläggande steg för att bestämma din position med hjälp av ett sjökort:

  • Använd kompassen: Använd en kompass för att fastställa din nuvarande riktning. När du vet din kompasskurs kan du med hjälp av en gradskiva – eller som det kallas en transportör – lägga ut en tänkt linje i sjökortet som du färdats på – och färdas på. Det är en god början.
  • Leta upp en punkt på sjökortet som du vet att du varit på – det kan vara din hemmahamn, eller någon ö som du vet att du rundat. Tänk efter noga och försök lista ut hur du tror att du kört. Använd den tänkta linjen från kompassen och transportörerna för att se om de hjälper dig förstå var du måste ha färdats.
  • Om du har någon angivelse från GPSn – den senaste innan den la av, eller den som den säger nu men du är inte säker på om den stämmer: Överlappa kartan och din GPS-enhet för att se om de stämmer överens och för att fastställa din exakta position på kartan.
  • Använd sjökortet: Använd informationen från din GPS och kompass tillsammans med informationen från sjökortet för att bestämma din position på havet.
  • Identifiera öarna och kobbarna omkring dig. Det kan ta lång tid och kräva mycket tålamod. Titta på närmaste ögrupp. Försök räkna kobbar och skär, uddar och vikar och försök bilda dig en uppfattning om hur ön skulle kunna se ut uppifrån. Kolla på sjökortet längs med din tänkta linje och gör dig hypoteser över vilken ögrupp det kunde vara. Jämför verkligheten med sjökortet om och om igen. Till sist kommer du att lista ut det!
  • Leta upp nästa ögrupp åt ett annat håll – identifiera. När du har identifierat två eller tre öar på olika håll kan du börja triangulera din position med ögonmåttet. Ännu bättre – om du har en pejlkompass ombord kan du med hjälp av den ta ut riktningen till din identifierade ö – det kallas bäring. Bäringen är ”kompasskursen” till den ö du tittar på (dvs den kompasskurs din båtkompass hade visat om du hade styrt mot den ön). När du har fixat fram bäring på två öar vet du var du är med ganska hög precision – har du tre öar vet du exakt.

Det är viktigt att kombinera information från sjökortet, GPS-enheten och kompassen för att säkerställa att du har den mest exakta och uppdaterade informationen om din position på havet. Glöm inte att regelbundet kontrollera och uppdatera din information för att säkerställa din säkerhet och förhindra navigationsfel. Kom ihåg att alltid hänga med på ditt papperskort – det kommer aldrig att slockna!

Pejlkompass på segelbåt
Med en pejlkompass kan du ta ut bäring och lista ut var du är

Jag har ju GPS-plotter – måste jag ha sjökort?

Ja det måste du verkligen – tycker vi. Det finns många anledningar (vi har skrivit en FAQ om det som du kan läsa här). De viktigaste är dessa:

  • All elektronik kan gå sönder – händer det är du utan navigationshjälp.
  • GPS kräver GPS-signal. Ett papperssjökort behöver inte täckning, GPS-signal eller något annat.

Så även om elektroniska navigationshjälpmedel har stora fördelar rekommenderar vi dig verkligen att ha ett sjökort i papper tillgängligt ombord för säker navigation.

Elektroniska navigationshjälpmedel och sjökort
Du kan inte alltid lita på all elektronik – sjökort i papper är ett måste

Säkerhetstips när man navigerar med hjälp av sjökort

Navigering på havet är en spännande och oförglömlig upplevelse, men det är också viktigt att ta hänsyn till säkerheten för dig själv och din besättning. När du navigerar med hjälp av sjökort, finns det viktiga säkerhetstips du bör följa för att undvika faror och säkerställa en säker resa.

  • Var förberedd: Förbered dig för alla typer av väder och faror på havet, så som förhöjda vågor, stormar och kallt väder. Planera din båttur – lägg ut kurser och rutter i sjökortet i förväg, notera farligheter, väjningspunkter och kompasskurser så att du hela tiden kan följa med på sjökortet och hålla koll på var du är.
  • Ha alltid en fungerande GPS-enhet: Ha alltid en fungerande GPS-enhet ombord för att se din nuvarande position och riktning. Ladda ner en sjökortsapp i telefonen – har du en smartphone kan du få en väldigt bra GPS-position av telefonen direkt i ett sjökort i till exempel Navionics app.
  • Använd alltid en kompass: En kompass är ett måste för säker navigation och bör användas tillsammans med sjökort och GPS-enhet.
  • Ha en pejlkompass ombord så att du kan ta ut bäring till öar omkring dig.
  • Lär dig tecknen och symboler på sjökortet: Lär dig tecknen på sjökortet för att förstå farorna på havet, så som sjömärken, fyrar, grund och farleder.
  • Uppdatera alltid sjökortet: Uppdatera alltid ditt sjökort för att säkerställa att du har den senaste versionerna med informationen om faror och farleder på havet.

Genom att följa dessa säkerhetstips när du navigerar med hjälp av sjökort, kan du säkerställa en säker och oförglömlig upplevelse på havet. Var alltid förberedd, ha alltid en fungerande GPS-enhet ombord och lär dig tecknen på sjökortet för att undvika faror och säkerställa en säker resa.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar