Varukorg

REA – superpriser på alla flytvästar

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag

Baltics sortiment 2023 – intervju med VD och genomgång av alla nya flytvästar

Baltic är ett välkänt svenskt varumärke inom flytvästar. Med sin kompromisslösa kvalitet, enormt höga säkerhetstänk och moderna design har de lyckats bli Europaledande inom säkerhet kring vatten. Baltic ligger alltid i framkant, och 2023 är inget undantag! 

Vi har intervjuat Johan Lövqvist, VD, om 2023 års sortiment. Vi har fått matnyttig information om de stora förändringarna, hans personliga favoriter – och som en bonus bjöd Johan på några bra tips kring att välja rätt flytväst.

Innehållsförteckning

 1. Sammanfattning
 2. Nyheter som sticker ut
 3. Johans personliga favoriter
 4. Alla produktnyheter
 5. De viktigaste nyheterna
 6. Fler damspecifika flytvästar?
 7. Vad händer 2024?

Hur skulle du sammanfatta Baltics sortiment år 2023?

Inför 2023 tar vi ett stort steg i Baltics historia och lanserar Baltic Environmental Initiative (E.I). Baltic är ett naturnära företag och våra produkter ska återspegla det. Det här är första steget som vi tar för att göra vår kollektion mer cirkulär, vi har mycket spännande saker på gång. 

Fokus inför produksläppen 2023 ligger på funktion, design, kvalité och miljö. Varje enskild aktivitet på vattnet har olika rörelser och därför lägger vi på Baltic stor vikt vid att utveckla flytvästar anpassade efter olika aktiviteter, allt för att varje enskild användare ska kunna hitta den perfekta flytvästen just efter sina behov. Den bästa flytvästen är den du bär, därför ska flytvästar vara både bekväma, snygga och säkra. För på Baltic kompromissar vi aldrig med din personliga säkerhet.

Nyfiken på Environmental Initiative?

Visst låter det spännande! För den nyfikne har vi skrivit en längre artikel om konceptet.

Läs mer om Baltic Environmental Initiative

Vad sticker ut mest bland nyheterna enligt dig?

Vår nya kollektion Baltic E.I är helt unik i sitt slag. Vi har återupptäckt populära klassiker med fast med en viktig tvist – de är tillverkade i 100% återvunnet material där standaren tillåter oss. Genom lanseringen av E.I kollektionen blir vi den första flytvästtillverkaren i världen som lanserar flytvästar tillverkade av återvunnet material godkända enligt EN/ISO-certifieringen. Jag och hela mitt team är otroligt stolta över dessa nyheter.

Både inner- och yttertyget är tillverkade utav återvunna PET-flaskor och flytmaterialet utav spillmaterial från tillverkningen av nytt flytmaterial som annars hade bränts upp. Att tillverka flytvästarna i återvunnet material innebär 24% mindre Co2-utsläpp jämfört med våra traditionella flytvästar. Detta är ett viktigt och stort steg för framtiden. 

Två av de nya flytvästarna i serien Baltic Environmental Initiative

Har du personligen varit extra involverad i framtagandet av någon modell? Isåfall vilken, och vad fick dig att brinna för just den?

Under större delen av 2021 och 2022 har jag och hela teamet på Baltic jobbat extremt mycket med E.I-kollektionen. Att byta så lite som t.ex. ett spänne i en produkt kräver mycket jobb – hela den produkten måste då certifieras om. Lanseringen av de återvunna produkterna har därför inneburit mycket arbete för hela organisationen. Kollektionen ligger mig även varmt om hjärtat då miljö är en viktig fråga för mig som privatperson.

Ett aktivt liv

Jag spenderar helst min lediga tid ute i naturen med att cykla, åka skidor eller paddla SUP. Jag vill kunna fortsätta njuta av vår otroliga natur hela min livstid och lämna efter mig en bra värld till mina barn. Som ett marknadsledande företag är det därför vårt ansvar att driva utvecklingen i rätt riktning. 

Involverad i hela processen

Jag är involverad i hela processen när vi utvecklar nya produkter, från idé till färdig produkt. Vi är ett litet team i Älgarås, där vi har vårt huvudkontor och lager, som alla jobbar nära varandra.

Då vi har all utveckling av nya produkter i vår sysal i Älgarås kan jag under hela processen gå ut och se produkterna växa fram och utvecklas. Det gör också att vi kan fatta snabba beslut om ändringar, tex placering på ett spänne eller dragkedja, och samma dag som beslutet tagits har jag ändringen framför mig. Det är otroligt häftigt och en av anledningarna till att jag trivs fantastiskt bra på Baltic. 

Genomgång av alla nyheter

Vi bad Johan att, i korta ordalag, gå igenom årets alla nyheter. Det är många – men det är otroligt spännande läsning!

 • Poseidon – Poseidon är min nya personliga favorit när det kommer till uppblåsbara räddningsvästar! Den sitter väldigt bekvämt över nacke och axlar samt den unika placeringen på ventilen gör Poseidon till en väldigt skön flytväst att använda. Sen tycker jag den är väldigt snygg också!
 • Mako – Mako har vi lagt ner mycket tanke och efterforskningar kring för att utveckla. Vad efterfrågar sportfiskare egentligen i sina flytvästar? Med lanseringen av Mako hoppas vi kunna inspirera mer sportfiskare att använda flytväst när de är ute på vattnet med en flytväst som uppfyller just deras behov.
 • Radial E.I – Radial E.I ingår i den återvunna kollektionen och är framtagen för aktiva användare som tex paddlar kajak. Det är en väldigt smidig modell med många justeringsmöjligheter. Det gör att varje enskild användare kan få den bästa passformen just utifrån sin kroppsform och är där med också en väldigt skön flytväst.
 • Mist E.I – Mist är en populär modell som funnits länge i vår kollektion. Den nya Mist E.I har vi uppdaterat med nya färgsättningar och självklart med de återvunna materialen. Modellen är en klassisk allroundväst som passar bra till många olika användningsområden, allt från att åka motorbåt till mer aktiva sporter på vattnet.
 • Split E.I – Alla föräldrar vill lämna en bättre värld efter sig till sina barn, därför var det självklart att inkludera en barnväst i denna kollektion. Split Front E.I är en klassisk räddningsväst och finns tillgänglig för de allra minsta barnen från 3 kg.
 • Hydration Pack – Jag har personligen en aktiv livsstil och är ute och paddlar mycket SUP som träning. Jag kände att vi sakande en mjuk vätskeflaska för att komplettera våra flytvästar som har ficka för dessa. Något som många glömmer är att det är viktigt att hålla vätskebalansen bra när man är ute och tränar på vattnet, speciellt utifrån ett säkerhetsperspektiv. Därför kändes en mjuk vätskeflaska som en självklar komplettering in i vår kollektion.

De viktigaste nyheterna

Kan du utveckla lite mer kring de – enligt dig – viktigaste nyheterna. Varför togs den fram? Vem passar den för?

Poseidon – för dig som inte vill kompromissa

Poseidon är framtagen för den aktiva användaren som varken vill kompromissa med stil, komfort eller säkerhet. Lanseras både med och utan sele och passar därför både motorbåts-åkare och seglare. Poseidon har en komfortabel passform som ger full rörelsefrihet och är bekväm att bära under långa dagar till sjöss. Vi har lagt stort fokus på en ergonomisk passform.

Poseidon är den första uppblåsbara flytvästen från Baltic som är justerbar i ryggen. Det gör att användaren får en följsam och kroppsnära passform.

Baltic Poseidon – Johans personliga favorit, och den förstaw uppblåsbara flytvästen som är justerbar i ryggen

Environmental Initiative

Vi pratar mycket om Environmental Initiative – det är helt enkelt för att vi tycker att det är viktigt och för att vi är väldigt stolta över det.

Hela kollektionen av våra E.I-västar är framtagna för medvetna användare. Som redan sagt är Baltic ett naturnära företag, och våra interna värderingar måste återspeglas i produkterna som vi sätter på marknaden. Det är bakgrunden till varför vi har utvecklat denna unika kollektion.

Vi har lagt mycket tanke bakom vilka klassiska och populära produkter som skulle ingå i denna kollektion, och landade tillslut i Radial E.I, Mist E.I och Split Front E.I. Genom de modellerna finns det något för alla, från de minsta, en bekväm allround flytväst till de som vill njuta av härliga kajakturer. 

En av de fantastiska (och snygga!) flytvästarna ur Environmental Initiative

2021 lanserade ni världens första uppblåsbara flytväst för damer. Hur har det gått, och kommer ni satsa mer på damspecifika modeller?

Lanseringen av Athena har gått väldigt bra, det var en produkt som fattades på marknaden. Vi fick ett tydligt kvitto på det när Athena nyligen kom 2:a i klassen Årets Innovation i prestigefyllda British Sailing Award.

Huruvida vi kommer ta fram fler damspecifika flytvästar: time will tell… jag kan inte säga för mycket men vi har spännande saker på gång. Det jag kan säga redan nu är att Athena-familjen kommer att utökas. Ni kommer att vilja hålla ögonen öppna.

Baltic Athena

Världens första uppblåsbara flytvästar för damer

Kvinnors kroppar är annorlunda än mäns. Varför skulle flytvästarna se likadana ut? Det ändrar Baltic Athena på!

Se alla Athena

Avslutningsvis: kan du redan nu avslöja något om vad som kommer hända med ert sortiment 2024?

Inför 2024 kommer vi att fortsätta fokusera på att utveckla flytvästar med fokus på funktion utifrån specifika användningsområden samt fortsätta vår resa mot en mer cirkulär kollektion. Vårt mål är att 50% av vår kollektion ska vara tillverkade av helt eller delvis återvunnet material 2025. Självklart med samma kompromisslös kvalitet, som för alla våra produkter.

Urval av produktnyheter

Här är ett urval av produktnyheterna i Baltics sortiment 2023.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar