Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Så väljer du rätt båtpresenning till din båt

När du ska täcka båten på vintern behöver du köpa en båtpresenning. Många båtar står under vinterförvaring större delen av året. Detta gäller särskilt för de ställen i Sverige där våren kommer sent. Behovet av en bra och pålitlig presenning till båten är med andra ord ett måste om du vill skydda båten från snö och regn.

I den här guiden går vi igenom vilken typ av presenning du ska köpa till din båt, hur du fäster den över båten samt andra tips och råd kring båtpresenningar.

Handla istället för att läsa?

Kom du hit för att handla snarare än att lära dig allt om båtpresenningar?

Gå direkt till båtpresennings-avdelningen

Innehållsförteckning

  1. Varför presenning till båten?
  2. Vilken presenning?
  3. Båtpresenningens öljetter och deras hållfasthet
  4. Hur stor presenning?
  5. Vilken täckställning ska jag välja till min båt?
  6. Kan man klippa i båtpresenningar?
  7. Så viker du en tung presenning inför vintertäckning

Varför presenning till båten?

Båtägare har olika sätt att skydda sina båtar under vinterhalvåret. En del köper förvaringsplats i särskilda båthallar, andra kan köra in båten i en tom lada eller carport.

Men för de flesta båtägare är vinterförvaring på land det enda möjliga alternativet. Båten parkeras då i sin trailer eller lyfts ner på båtbock och båtvagga och täcks sedan med en presenning eller – för mindre båtar – ett båtöverdrag.

Båtar som står uppe på land är exponerade för hårt väder och därför är valet av presenning viktigt. Om vatten hamnar i båtens utrymmen kan detta orsaka frostsprängning när temperaturen faller under nollan. Fukt och blöta löv kan orsaka rötskador och mögel. Båtpresenningar stänger dessutom ute fåglar som annars gärna hade byggt sina bon inne i din båt.

Båtar med presenning uppställda på rad för vinterförvaring
Båtar med presenning uppställda på rad för vinterförvaring

Vilken presenning till båten?

En bra båtpresenning ska hålla ute snö och regn, klara extra tyngd från snö, stå emot minusgrader och UV-strålar, samt vara förstärkt i sidorna för att inte gå sönder när det blåser.

Idag finns ett stort utbud av presenningar för båtar. Priset skiljer sig mycket åt beroende på material (där tjock PVC är dyrast men hållbarast och tunn polyeten är billigast men bräckligast). Enligt vår erfarenhet lönar det sig dock alltid att köpa den starkare presenningen. En båtpresenning i PVC kan hålla i över två decennier om den hanteras rätt.

En båtpresennings kvalitet anges i gram. Tumregeln här är att ju högre vikt en presenning har, desto högre kvalitet. Det finns dock andra egenskaper som du också bör ha koll på. Många föredrar till exempel transparenta presenningar (oftast rutarmerad lenoväv) då dessa ger ett bättre ljusinsläpp när man ska fixa med båten.

För riktigt stora båtar kan den tyngsta presenningen bli för tung att hantera. Då kan en lättare variant vara ett bättre val.

Båtpresenningens öljetter och deras hållfasthet

Den svagaste länken på en båtpresenning är dess öljetter, dvs. de ringar av metall eller plast som presenningen fästs i. En båt på land har ett stort vindfång vilket gör att öljetterna får utså hög belastning vid stark vind. Detta är skälet till att de flesta båtpresenningar har förstärkta sidor.

För att ytterligare dämpa ryckkraften från vinden kan du binda presenningen med elastiska ankarstropp som du sedan fäster linans ändar i. Detta kommer öka livslängden på både öljetter och båtpresenning. Ett stort antal öljetter är ett annat sätt att minska vindens påverkan på presenningen. Ju fler öljetter, desto jämnare fördelning av belastningen.

När det kommer till hållfasthet på öljetter så brukar 25 kg vara en bra minimigräns. Saknar din presenning öglor och öljetter kan du använda särskilda presenningsfästen.

Hur stor presenning till båten?

När du ska köpa en presenning för vintertäckning av din båt är det viktigt att du har rätt mått. Mät längden längs båtens centrumlinje från akter till för eller förstäv. Bredden ska mätas där båten är som bredast. Presenningen ska täcka hela båtens längd och vara tillräcklig bred för att nå över relingslisten på båtens bredaste punkt. Det finns en bra tumregel:

  • Längd: båtens längd x 1.33 (1,1 är ok om du vill snåla och ha ”bra ventilation”)
  • Bredd: båtens bredd x 2.5 (2 är ok om du vill snåla)

Du vill helst ha så lite överflödig presenning som möjligt, eftersom det bara ger ökad vikt och därmed krångligare täckning.

I tillägg är det viktigt att luft kan cirkulera fritt under vintertäckningen. Se därför till att inte packa in din båt för tajt. Risken finns annars att det bildas kondens som kan leda till fuktskador.

Många återförsäljare erbjuder måttbeställda presenningar, men vill du komma billigt undan så är en färdigskuren båtpresenning oftast ett bättre val.

Vill du läsa mer och lära dig mer kan du läsa vårt inlägg ”Hur stor båtpresenning ska jag ha”?

Handla idag

Vi har enormt brett utbud av båtpresenningar och täckställningar.

Se allt för båt på land

Vilken täckställning ska jag välja till min båt?

Vid vinterförvaring är det viktigt att lägga presenningen på en täckställning och inte direkt över båten. En täckställning skapar en ryggås som hjälper avrinning av vatten och ger större bärkraft vid stora snömängder. Det är viktigt att hålla presenningen sträckt så att det inte bildas ansamlingar av snö och vatten som tynger ner duken.

Det finns en lång rad täckställningar att välja bland. Och om du inte vill köpa en så kan du bygga en egen täckställning till din båt.

De vanligaste typerna av ställning för båtpresenning är A-ställning och D-ställning. Dessa är ofta försedda med teleskop-ben som enkelt ställs in för att passa din båt.

Varning! Fäst aldrig presenningen direkt i båtvaggans stöttor. Vid hård blåst kan vindpressen på presenningen göra så att stöttorna flyttar på sig och båten välter.

Kan man klippa i presenning?

Att ha massa överflödig presenning på sin båt är såklart aldrig kul. Har din båt ett kraftigt avsmalnande skrov kan en formskuren presenning vara ett bra alternativ. Vi rekommenderar inte att klippa i båtpresenningar. Presenningens sidor är förstärkta och klipper du av dessa behöver du själv fixa ny förstärkning. Att sy med nål och tråd är inte att rekommendera då detta försämrar presenningens hållbarhet. Det bästa är därför att köpa en presenning i rätt storlek till din båt.

Så viker du en tung presenning inför vintertäckning 

Smidigaste sättet att få upp en tung presenning över din täckställning är att först vika ihop den. Så här viker du ihop en båtpresenning:

Bild som visar hur man viker ihop en presenning
  1. Börja med att vika in långsidorna mot mitten av presenningen. 
  2. Vik därefter kortsidorna in mot mitten
  3. Avsluta med att vika ihop båtpresenningen på mitten
  4. Ta med dig den ihopvikta presenningen till i mitten av täckställningen
  5. Börja med att veckla ut kortsidorna längs med ställningens nock. 
  6. Veckla till sist ut långsidorna. Har du en formskuren båtpresenning är det viktigt att först kontrollera att den avsmalnande delen pekar mot fören.

När det är dags att täcka av båten inför båtsäsongen är det sedan bara att vika ihop presenningen på samma sätt.

Tänk på detta när du surrar fast båtpresenning

  • Fixera presenningen genom att dra linorna under båten. Detta minimerar risken för fladder och att presenningen flyttar på sig. 
  • Fäst aldrig linan direkt i öljetterna. Använd istället ankarstropp eller annat elastiskt band. 
  • Har du fäst tyngande dunkar i presenningen? Tänk då på att inte placera dem för högt. Om de kommer i gungning kan de skada skrov / stöttor, samt göra så att presenningen rör på sig. 
  • Fäst aldrig presenningen direkt i bockens eller vaggans stag eller stöttor. 
  • Jämna ut belastningen på presenningen genom att använda samtliga öljetter.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar