Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Sjösjuka – så botar du illamående och obehag på sjön 

Sjösjuka är ett tillstånd som i stort sett alla kan drabbas av. Ofta yttrar den sig i form av illamående och kräkningar som, om du har otur, kan hänga i under hela din vistelse till havs. Är du en av dem som ofta mår dåligt när du åker båt? Då undrar du säkert om det finns något du kan göra för att lindra dina plågor. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips på hur du botar sjösjuka. 

Vad är sjösjuka?

För att hålla balansen tar vi hjälp av våra balansorgan, kroppen och synen. Balans skapas när hjärnan lägger ihop tidigare minnesbilder med befintliga, för att på så sätt skapa referensramar som hjälper kroppen hålla sig stadig. När hjärnan får information från synsinnet respektive balansorganet som inte överensstämmer med varandra, eller när sinnena skickar för mycket information till hjärnan, kan vi börja må dåligt. 

Vill du tillbringa mer tid på havet, men låter bli på grund av sjösjuka? Vi har en god nyhet. Det går faktiskt av vänja sig vid denna reaktion. Hur länge sjösjukan varar kan variera, men efter ett par dagar till havs känner hjärnan igen sjögång och symtomen minskar eller försvinner helt. 

Symptom vid sjösjuka

Vilka symptom som uppstår när vi drabbas av sjösjuka kan variera. Däremot finns det vissa som är mer vanligt förekommande än andra:

  • Gäspningar
  • Koncentrationssvårigheter
  • Trötthet
  • Kallsvettningar 
  • Luktkänslighet
  • Obehagskänsla i magen
  • Illamående
  • Kräkningar

Illamående och kräkningar är två symtom som ofta uppstår när sjösjukan väl infinner sig. Man vet inte helt säkert varför just kräkningar är så pass vanligt förekommande. En teori är att hjärnan helt enkelt blir stressad när intrycken inte stämmer överens. Detta triggar kräkcentrum i hjärnan, som ligger nära balanssinnet, och leder till att vi mår illa och kräks.

Sjösjuka är ett tillstånd som kan leda till koncentrationssvårigheter och sämre uppsikt. Då är det extra viktigt med flytväst. Läs vår artikel om de fem främsta skälen till varför du ska bära flytväst.   

Våra bästa tips – så botar du sjösjuka

Är du på jakt efter de bästa tipsen på hur du botar sjösjuka? Det finns faktiskt många sätt att både lindra och motverka sjösjuka på. Lider du inte av några allvarliga symtom bör du inte ta till receptbelagda preparat. Det finns istället flertalet receptfria varianter att testa, men också användbara “life hacks”. Kom ihåg att alltid vara försiktig när du konsumerar preparat mot sjösjuka. Ofta leder dessa till trötthet och har en allmänt dämpande verkan på kroppen.  

Har du drabbats av elak sjösjuka utan tillgång till något preparat för att lindra den? Du kan vara lugn, det finns faktiskt andra sätt att bota den på. Ett alternativ är att ta över rodret för att på så sätt följa med i båtens rörelse. Ibland räcker det även med att ställa sig på däck och blicka ut över horisonten. Är dessa alternativ inte möjliga för dig, bör du lägga dig ner och blunda. Helst inte i en koj utan lågt och mitt i båten där fartygets rörelser är som minst påtagliga. 

Vet du med dig att du ofta drabbas av sjösjuka rekommendera vi att du inte äter så mycket innan avfärd eller under resan. Håll dig hellre lite hungrig än mätt. 

Receptfria medel mot sjösjuka 

Rådgör alltid med apotekets personal innan du köper ett receptfritt preparat för sjösjuka. För receptbelagda hjälpmedel är det läkarens rekommendationer som gäller. 

Kom ihåg att alkoholförtäring i kombination med sjösjukemedicin reducera effekten. En allmän rekommendation är att alltid avstå från alkohol vid sjösjuka.  

Postafen 

Köp receptfritt på apotek och ta i förebyggande syfte en till två timmar före avresa. Om resan varar under flera dygn kan du ta en ny tablett var 12:e timme. De biverkningar som kan uppstå vid intag är trötthet och muntorrhet under den verksamma perioden. Preparatet kan även brukas av barn. 

Clam 

Detta är ett tuggummi som köps receptfritt på apotek. Kan tas efter att symtom uppstått men ska helst användas i förebyggande syfte. Om symtomen inte försvinner efter tio minuter, kan du ta ytterligare ett tuggummi, men vänta först i 30 minuter. Biverkningar i form av trötthet kan uppstå. 

Armband (Sea bans)

Detta är ett akupressurband som bärs runt handleden. Armbandet har en liten plastkula som trycker mot punkten P6 vilket sägs kunna lindra illamående. Fördelen med armbandet är att det inte ger några biverkningar. Däremot saknas forskning som kan bekräfta att armbandet faktiskt botar sjösjuka. 

Drabbas du ofta av sjösjuka? Så ska du bete dig ute på havet

  1. Vet du med dig att du med stor sannolikhet kommer må dåligt under resan kan du ta ett förebyggande preparat några timmar innan avresa.
  2. Klä dig varmt, sjösjuka leder ofta till frossa. 
  3. Förbered färden så mycket du kan innan avresa, då slipper du sitta i ruffen och jobba med navigering vid sjögång. 
  4. Ät regelbundna måltider, men inte för mycket. Att blir för mätt är inte bra. 
  5. Aktivering är bra. Att vara uppe på däck och stå vid rodret kräver koncentration och kan hålla det dåliga måendet borta. 
  6. Blir du trots allt sjösjuk ska du lägga dig lågt på en lugn plats, gärna i mitten av båten. 
  7. Överväg att avbryta resan eller ta en annan väg om sjösjukan blir för besvärlig. 

Glöm inte att du kan läsa om mycket mer än bara sjösjuka på Moory.se. Se även vår artikel om de viktigaste grunderna för dig som vill lära dig segla.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar