Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

De fem vanligaste misstagen nya båtägare gör när de använder ankarlinor – och hur du kan undvika dem

En ankarlina är förstås superviktig för att hålla din båt still under (eller snarare efter) dina äventyr på vattnet. Om du inte använder den korrekt kan det dock leda till problem. Här är de fem vanligaste misstagen som nya båtägare gör när de använder ankarlinor och hur du kan undvika dem.

1. Använda fel längd på ankarlinan

Att använda en ankarlina som är för kort kan göra att ankaret inte fäster ordentligt och din båt riskerar att driva iväg. För att undvika detta, följ tumregeln: för varje meter vattendjup bör du använda 5 – 6 gånger så lång ankarlina. Om du ankrar på sex meters djup bör du alltså lägga ut 30 – 35 meter ankarlina. Du kan läsa mer i vårt inlägg ”hur lång ankarlina ska jag ha?”.

2. Använda för tjock eller för tunn ankarlina

För tjock ankarlina kan vara svår att hantera och förvaras på båten, medan för tunn ankarlina riskerar att gå av. För att hitta rätt tjocklek för just dig och din båt kan du läsa vårt inlägg ”hur tjock ankarlina ska jag ha?”.

3. Förvara ankarlinan dåligt

Oordning på däck gör att det blir svårare och mer tidskrävande att ankra. Se till att ankarlinan är ordentligt förvarad så att den lätt kan rullas ut utan att trassla ihop sig. Det finns förvaringspåsar, ankarbandsrullar och mycket annat som kan göra detta enklare.

4. Inte göra en ordentlig koll på ankarfästet

När du kastat ankaret måste du säkerställa att det faktiskt fått fäste. Det enklaste sättet är att dra hårt i ankarlinan för att se till så att ankaret inte är löst. Du behöver ta i rätt hårt.

Innan du lägger ut ditt ankare är det också bra att utföra en grundkontroll för att säkerställa att ankaret kommer fästa ordentligt. Om det ligger mycket löst material på botten, som tång och dylikt, kan ankaret nämligen få problem att få fäste. Den bästa grundkontrollen utförs genom att försiktigt närma sig den plats du vill ankra på och kontrollera botten med ekolod eller båtshake. Vi har full förståelse för att man sällan har tid (eller ork) att göra detta. Skaffa isåfall ett ankare som passar på alla bottnar – exempelvis ett bruceankare.

5. Inte rengöra ankarlinan & ankaret efter användning

Efter användning brukar både ankarlinan och ankaret ha belagts med smuts, dy, tång och annat skräp. Man lär sig ganska snabbt att det är en mycket bättre idé att göra rent alltihop på en gång – du slipper massa strul och problem 🙂

Genom att undvika dessa fem vanliga misstag kan du försäkra dig om att din båt är ordentligt förankrad och minska risken för problem under dina turer på vattnet. Ha en säker och trevlig båtsäsong!

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar