Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Ekolod – så fungerar det

Ekolod är en typ av teknisk utrustning som återfinns på allt fler båtar i Sverige. Ekolodet har till uppgift att skanna av sjöbotten och de föremål som befinner sig mellan ekolodsgivaren och botten.

Detta har gjort ekolodet särskilt populära bland sportfiskare som vill öka sina chanser att dra upp storfångsten. Men tekniken kan även användas till fler ändamål, som till exempel för att avläsa bottens beskaffenhet för att hitta en bra plats att ankra på.

I det här blogginlägget tänkte vi förklara vad ekolod är, hur det fungerar, samt vilka typer av ekolod det finns på marknaden.

Vad är ekolod?

Ekolodet är ett slags sonarsystem som använder pulserande ljudvågor för att läsa av ett område. Ljudvågorna skickas ut i luften eller i vattnet och studsar tillbaka när de stöter på motstånd, som sjöbotten eller fiskstim (för att ta två marina exempel). Med hjälp av de reflekterande ljudpulserna (ekot) kan man bedöma avstånd och storlek, samt få en bättre överblick över strukturer och sin omgivning. 

I tillägg visar ekolodet även hårdheten på det material som signalen studsar mot. Detta fungerar som så att givaren mäter styrkan på den återkommande signalen. Ju starkare den reflekterande signalen är, desto hårdare är objektet eller botten. Vid riktigt hård botten (till exempel kal bergbotten) kan den återvändande signalen bli så stark att lodet registrerar ekot två gånger. Detta visar sig som en parallell bild på lodets skärm.

Ekolod sänder ut ljudpulser och mottar reflekterande pulser
Ekolod sänder ut ljudpulser och mottar reflekterande pulser

I djurriket är fladdermöss och valar två exempel på arter som är beroende av ekolod för att orientera sig. Inom det militära och inom forskningsvärlden används mycket starka ekolod med en räckvidd på över en kilometer. De ekolod som säljs i båt- och fiskebutiker är inte fullt så kraftfulla, men fyller för det mesta sin funktion när det kommer till att hitta fisk.

Vilka olika sorters ekolod finns det?

Det finns en djungel av ekolod på marknaden – alla med sina specifika funktioner och användningsområden. Här listar vi några av de populäraste typerna av ekolod.

Nedan är enbart en kort överblick – vill du veta mer om varje enskild teknologi och hur de kan användas kan du läsa vårt inlägg vad innebär alla teknologier för ekolod och ekolodsgivare.

Fast frekvens (Traditionellt ekolod)

Sänder ut signal på en enstaka frekvens åt gången.

CHIRP

Sänder ett kontinuerligt frekvenssvep (från hög till låg frekvens) på olika frekvenser samtidigt.

DSI (DownScan Imaging)

DSI använder högfrekventa ljudpulser inom ett smalare avsökningsområde. Ger en mycket detaljerad avbildning (i nära fotokvalitet).

SideScan

SideScan möjliggör sökning av ett större område utmed båtens sidor och längs med botten.

ForwardScan

Söker av botten framför båten upp till 20 meter framåt.

Live

Scannar av området runt båten och ger dig en realtidsbild över sökområdets händelser.

Kombinationer av de olika teknologierna

Många ekolod nyttjar fler av dessa kategorier – och för att förvirra ännu mer finns det namn som beskriver just dessa sammanslagna:

Active Imaging 3-1

Active Imaging (3 in 1) är de mest avancerade ekoloden. De innehåller alltså alla teknologier:

  • CHIRP
  • DSI (DownScan Imaging)
  • SideScan

HDI (skimmer)

HDI (skimmer) är den vanligaste typen av ekolod för seriösa fiskare. De ger inte lika avancerad bild som ”3 in 1”, men är i gengäld billigare.

  • CHIRP
  • DSI (DownScan Imaging)

Ekolod/plotter-kombo

Med en så kallad kombi-enhet får du kartplotter och ekolod i en och samma apparat. Perfekt för dig som vill minska antalet prylar ombord och samtidigt spara pengar. De tidiga modellerna av kombienheter hade mycket små displayer vilket I och med att elektronik blivit billigare har också skärmarna blivit större. Kombienheter är vanligtvis utrustade med traditionellt ekolod.

Hur ska man tolka informationen på ekolodet?

Att få igång sitt ekolod så att det börjar hända saker på displayen är något de flesta brukar klara av. Att däremot kunna tolka själva bilden är dock inte alltid lika självklart. 

Lite grundläggande kan man säga att du ska titta efter vad som sker till höger på skärmen. Närmare bestämt de två-tre centimeter som ligger närmast skärmens högra kant. Det är nämligen här du ser all ny data som lodet registrerar, medan historiken (dvs. det som skedde för en stund sedan) flyttar sig utåt till vänster. Undantaget är side scan lod, vars display istället rör sig uppifrån och ner. 

Genom att följa bilden som dyker upp från höger får du en tydlig överblick över vattendjupet och terrängen där din båt för tillfället befinner sig.

Ett ekolod visar din aktuella position till höger på skärmen
Ett ekolod visar din aktuella position till höger på skärmen

Vad som visas på skärmen beror också på hur snabbt du åker. Ju högre hastighet din båt håller, desto mer komprimerad blir bilden. Därför kan det ibland vara svårt att urskilja vad du just passerade. Är du på jakt efter de riktigt stora fiskarna kan därför det vara smart att inte ha för bråttom. 

Hur ser jag om det är en fisk på ekolodet?

Hur kan man se om det simmar en fisk under båten? Jo, ekolodet funkar som så att ljudpulserna som sänds ut från givaren vänder tillbaka så fort de stött på något på vägen till botten. Dock komprimeras all info från 3D (konen) till 2D (bilden på din display). Detta resulterar i att mycket data faller bort och det blir svårt att bedöma fiskens exakta position. Lodar du på stora djup kommer din kon bli bredare och därmed även plocka upp fiskar som befinner sig långt bort från båten. Detta kan illustreras på följande sätt:

Exempel på hur ett ekolod inhämtar data jämfört med vad som faktiskt syns på skärmen
Exempel på hur ett ekolod inhämtar data jämfört med vad som faktiskt syns på skärmen

När det kommer till fiske så gäller samma principer här som inom övriga materialsporter, nämligen att ju mer avancerat lod du köper, desto mer fisk kommer du hitta. 

Garmin, Lowrance, Humminbird – vilket lod ska man välja?

Som du kunde se i vår lista på olika ekolodsystem så finns det mängder av modeller att välja mellan. Vilket ekolod du ska ha beror på vad du ska använda det till. Vill du kunna jaga rätt på de stora fiskeupplevelserna rekommenderar vi ett avancerat UHD-lod från någon av de ledande tillverkarna (Lowrance, Garmin och Humminbird). Vill du behålla lite av sporten i sportfisket så klarar du dig i regel med ett enklare baslod. 

Som med all elektronik så kan saker när som helst sluta fungera. För säkerhets skull gör man därför klokt i att även ta med traditionella sjökort när man är ute till sjöss. Hos Moory hittar du sjökort för hela Sverige, samt populära destinationer i Norden och norra Europa. Läs gärna vår guide om svenska sjöar, kuster och vattendrag.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar