Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Kom igång med paddling i uppblåsbar kajak

Att paddla i en uppblåsbar kajak är en fantastisk aktivitet som ger dig möjlighet att uppleva naturen på ett unikt sätt. Men om du är nybörjare kan det kännas överväldigande att komma igång. Hur pumpar man upp en uppblåsbar kajak? Vad ska man tänka på när du paddlar? I den här artikeln kommer vi att ta dig igenom allt du behöver veta för att ha en lyckad paddeltur i din uppblåsbara kajak, oavsett om du är helt ny till paddling eller har erfarenhet av att paddla i traditionella kajaker.

Uppblåsbar kajak på paddling
Är du nybörjare bör du undvika oväder

Förberedelser innan avfärd

Innan du ger dig ut på vattnet med din uppblåsbara kajak, finns det några saker som du behöver veta för att ha en säker och lyckad paddeltur. För det första är det viktigt att du känner till din kajaks kapacitet, inklusive dess maximala viktbelastning och rekommenderade vattenförhållanden. Att överlasta en kajak i allmänhet – och en uppblåsbar kajak i synnerhet är en jättedålig idé. Dess sjöegenskaper och manöverförmåga försämras märkbar och det är mycket lättare att råka välta om det kommer svallvågor eller liknande.

Se också till att du har rätt utrustning, såsom paddlar, flytväst, pump och eventuellt en Drybag eller sjösäck för att skydda dina tillhörigheter mot vatten. Ett lagningskit är också bra att ha med så att du kan laga din uppblåsbara kajak om den skulle få punktering. En superviktig detalj är att ta med sig en vattentät säck eller påse – en drybag är det allra bästa – som du packar med ett ombyte torra kläder. De skall du använda om du skulle hamna i vattnet och måste ta dig i land simmande.

Om du skall ge dig ut på längre sträckor och paddla över större vatten rekommenderar vi också att du även skaffar vattenpump för att tömma kajaken på vatten om den skulle slå runt.

Kolla väderleksrapporten i området Innan du beger dig ut så att du slipper bli överraskad av en regnskur (eller storm för den delen). Genom att vara förberedd och ha rätt utrustning och kunskap, kan du njuta av en säker och rolig paddlingstur.

Väl på plats – dags att pumpa

Att pumpa upp en uppblåsbar kajak är en viktig del av förberedelserna inför en paddeltur. Det finns olika sätt att pumpa upp en kajak, beroende på vilken typ av pump du har tillgänglig. En vanlig pump som används är en handpump med en slang och en ventiladapter. För att pumpa upp kajaken behöver du först fästa ventiladaptern på kajakventilen, vilket vanligtvis kräver att du skruvar fast adaptern. Därefter kopplar du på slangens andra ände på pumpen och pumpar luft i kajaken tills den är tillräckligt fast och stabil.

Det är viktigt att du pumpar upp kajaken ordentligt och kontrollerar trycket genom att klämma hårt på kajakens reling. Den skall kännas styv och full och bara svikta lite i din hand. Att ha rätt tryck i kajaken ger en bättre paddelupplevelse och minskar risken för att kajaken tar in vatten. Det är också viktigt att inte övertrycka kajaken eftersom det kan leda till att den spricker eller skadas. Se till att läsa instruktionerna för din kajak och följa tillverkarens rekommenderade trycknivå.

Uppblåsbar kajak paddlas av man
Med en uppblåsbar kajak kan du ta dig till nya spännande vatten

Att paddla – tips och råd

Tekniken för att paddla en uppblåsbar kajak handlar om att anpassa sin paddelteknik för att få ut det mesta av sin kajak. Här är några tips för att hjälpa dig att paddla bättre i en uppblåsbar kajak:

 • Använd en lämplig paddel: Börja med att testa den paddel som ingick i ditt kajakpaket. Känns den för kort eller lång är det förmodligen för att den är det. Se till att du använder en paddel som är lämplig för din kroppslängd och kajakens bredd. En paddel som är för kort eller för lång kan göra det svårt att styra kajaken ordentligt. Vilken längd du bör ha beror på din längd, den uppblåsbara kajakens bredd och hur van du är som paddlare. Är du mellan 165 – 180 cm är en 230 -260 cm lång paddel lagom för en uppblåsbar kajak som är 70 – 100 cm bred.
 • Sitt rätt i kajaken: Placera dig på en balanserad plats i kajaken och använd en sittstol eller dyna för att öka komforten och ge stöd åt ryggen.
 • Ha en bra paddelteknik: För att paddla effektivt i en uppblåsbar kajak bör du använda en paddelteknik som innebär att du först sänker paddeln i vattnet så långt fram på ena sidan att du bekvämt når, sedan drar paddeln genom vattnet och lyfter den ur vattnet bakom dig för att ta nästa paddling. Samtidigt som du drar med den hand som är närmast vattnet trycker du med den andra handen som är på andra sidan – på så vis använder du paddeln som hävarm.
 • Tänk på att hålla kajaken stabil: Uppblåsbara kajaker kan vara mindre stabila än hårdare kajaker, så försök att hålla kajaken stabil genom att använda en mjukare paddelteknik och undvika för kraftfulla rörelser.
 • Använd benen: För att hjälpa till att styra kajaken kan du använda benen för att hålla kajaken rakt framåt och undvika att glida från sida till sida.
 • Öva på att vända och manövrera: Uppblåsbara kajaker kan ta längre tid att vända och manövrera än andra kajaker, så öva på att vända och styra kajaken genom att använda små, kontrollerade rörelser.
 • Tänk på säkerheten: Sätt alltid på dig en flytväst när du paddlar i en uppblåsbar kajak och se till att du har tillräckligt med utrustning ombord för att hantera eventuella nödsituationer.

Genom att följa dessa tips kan du förbättra din paddelteknik och få ut det mesta av din uppblåsbara kajak.

Vanliga misstag att undvika

Att paddla en uppblåsbar kajak som nybörjare kan vara en spännande och rolig aktivitet, men det kan också leda till en del vanliga misstag som du bör undvika. Här är några vanliga misstag att tänka på när du paddlar en uppblåsbar kajak som nybörjare:

 • Att inte justera sitsen korrekt: En vanlig nybörjarmisstag är att inte justera sitsen korrekt innan du börjar paddla. Sittstolen ska vara placerad på rätt höjd så att du har en bekväm och ergonomisk position. Detta hjälper dig att undvika trötthet och smärta i rygg och nacke.
 • Att inte ha rätt utrustning: Det är viktigt att du har rätt utrustning när du paddlar en uppblåsbar kajak, inklusive en paddel som är rätt storlek, flytväst, solskydd och eventuellt även en hjälm. Att paddla utan lämplig utrustning kan orsaka skador eller andra olyckor.
 • Att inte planera paddlingen: Det är viktigt att du planerar din paddling i förväg och väljer en säker och lämplig rutt för din erfarenhetsnivå. Kolla väder- och vattenförhållanden, tänk på strömmar, vindar och andra faktorer som kan påverka din paddling.
 • Att inte använda rätt teknik: Det är lätt att hamna i fel teknik när man är nybörjare i uppblåsbar kajakpaddling. Se till att du använder rätt teknik, till exempel genom att använda hela kroppen och inte bara armarna, för att undvika att tröttna och få skador.
 • Att överskatta din förmåga: Det är viktigt att du inte överskattar din förmåga som nybörjare i paddling i uppblåsbar kajak. Börja med enkla paddlingsrutter och öka gradvis svårighetsgraden. Detta hjälper dig att undvika farliga situationer och skador.

Genom att undvika dessa vanliga misstag och lära dig grunderna i paddling i uppblåsbar kajak, kommer du att kunna njuta av denna roliga och spännande aktivitet på ett säkert och effektivt sätt.

Om du hamnar i vattnet

Att hamna i vattnet kan hända även den mest erfarna paddlaren, men det är särskilt viktigt att veta vad du ska göra om du är nybörjare i uppblåsbar kajakpaddling och hamnar i vattnet. Här är några tips på vad du kan göra om du hamnar i vattnet:

 • Behåll lugnet: Det kan vara lätt att bli rädd och panikartad när du hamnar i vattnet, men försök att behålla lugnet och kontrollera din andning.
 • Greppa kajaken: Försök att greppa kajaken så fort som möjligt. Om kajaken är flytande kan du använda den för att stödja dig själv och flyta i vattnet. Lämna under inga omständigheter (nästan) din uppblåsbara kajak – den är din flytande ö och livflotte även om den är upp och ner.
 • Om du är nära land: Simma till land. Om du ser att du har en mycket kort sträcka till land kan du simma iland. Det kan dock vara svårt att få med sig kajaken – i så fall får du överväga att lämna den.
 • Om du är långt från land: vänd kajaken på rätt köl. Simma sedan till aktern på kajaken, och dra dig upp genom att grensla kajaken. Även om det är mycket vatten i kajaken kan den förhoppningsvis bära din vikt. Töm kajaken på vatten med ett öskar eller en vattenpump som du har med dig. Paddla sedan till land om det är möjligt.
 • Värm upp: Om vattnet är kallt och du är blöt, se till att du håller dig varm genom att röra på dig och skydda dig mot vind och kyla. Byt till torra kläder. Jogga och gör armhävningar eller vad du vill så tt du blir varm igen! Sen kan du fortsätta turen och du har nu ett roligt minne att berätta för dina vänner.

Att hamna i vattnet kan vara en obehaglig upplevelse, men genom att följa dessa tips kan du öka dina chanser att hantera situationen på ett säkert sätt och återgå till paddlingen snabbt och säkert.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar