Varukorg

Just nu: kampanjpriser på alla presenningar!

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag
Artiklar

Guide: allt du behöver veta om sjövett

Har du koll på vad sjövett är och vilka regler som gäller ute på sjön? Det bör du ha om du äger en egen fritidsbåt som du färdas med på hav och sjöar. För att friska upp ditt minne kommer här en guide till hur du ska bete dig till sjöss samt en genomgång av de viktigaste sjöreglerna.  

Så undviker du grundstötning

För att undvika att gå på grund ska du köra med eftertanke. En viktig regel på sjön är att hålla sig till farlederna så mycket som möjligt och att ha koll på sjömärkena. Följ väderleksrapporterna och planera din tur efter dem. Reflektera också över var solen står på himlen – det är mycket svårare att köra i motljus än medljus.  

Se till att du har vad som krävs vid navigation. Uppdaterade papperssjökort är alltid viktiga, använd plottern som en komplement. 

Innan du ger dig ut på sjön bör du känna till de olika sjömärkena. Här kan du läsa mer om vad de vanligaste sjömärkena betyder.  

Ta hand om och respektera naturen

Visa sjövett med naturen i åtanke redan när du är i mataffären och handlar inför din nästa båttur. Välj produkter med förpackningar som är lätta att återvinna och som innehåller så lite förpackningsmaterial som möjligt. Undvik engångsartiklar och packa gärna maten i hållbara förpackningar som går att återanvända. 

Kom ihåg att det är lika viktigt att återvinna och att inte skräpa ner på sjön som det är hemma. Gästhamnar har kärl för sopsortering – hitta plats i båten för att förvara och sortera olika typer av sopor. Septitanken ska alltid tömmas på specifika tömningsstationer vilka du också hittar vid gästhamnarna. 

Kör miljövänligt 

Lär känna din båt för att ta reda på i vilka hastigheter den förbrukar minst bränsle. Kör lugnt i trånga passager och grunda vikar. En viktig regel på sjön är såklart att alltid följa hastighetsbegränsningarna och att ha respekt för andra båtförare samt för natur, djur- och fågelliv.  

Miljötänk vid båtskötsel 

Tänk på miljön när du tvättar och sköter om din båt – välj produkter och skötselmetoder med omsorg. Det bästa för både miljön och din hälsa är att hålla skrovet fritt från beväxning med biocidfria metoder. 

Läs mer om hur du ska gå tillväga när du tvättar och vårdar din båt i vår artikel om just detta

Rengör miljövänligt

EcoWorks Marine tillverkar allt inom rengöring för båtar – med 100% fokus på miljövänlighet. Utöver att vara snälla mot naturen är de otroligt välfungerande. Rekommenderas varmt!

Barn på sjön 

Det är du som vuxen som ansvarar för att allt går rätt till på båten. Du ska både hålla koll på barnen, navigera och lägga till. Informera alla på båten om vilka regler som gäller och om hur ni tillsammans ska gå tillväga för att försäkra er om att allt går säkert till. 

Den viktigaste båtregeln är att alla barn, och vuxna för den delen, bär flytväst. Barn bör även ha på sig flytväst när de går på bryggor eller springer på klippor. 

Sjövett är att välja rätt flytväst 

Eftersom det finns så många flytvästar på marknaden idag, är det viktigt att du väljer en flytväst som är bra och som passar just den person som ska bära den. 

Så väljer du flytväst 

 1. Välj flytväst efter farvatten. Vilken som passar kan variera mellan sjöar, inomskärs och öppet hav. 
 1. Prova västen innan köp. Den ska sitta bra och kännas bra att ha på sig. 
 1. Förlita dig inte enbart på flytkraften som anges i Newton-klasser när du väljer. Även om flytförmågan är bättre ju högre Newton-klass, minskar samtidigt rörelseförmågan. Vid högre kraft kan det exempelvis bli svårt att röra sig i båten eller ta sig från båt till brygga. Fundera över i vilka sammanhang flytvästen ska användas. 
 1. Se till att grenbandet sitter bekvämt och är smidigt att reglera. Slarva aldrig med detta.  Utan grenband kan västen skjutas upp över huvudet när du hoppar i vattnet. 

Läs även vår artikel om de fem främsta skälen till varför du bör bära flytväst här

Kolla alltid vädret innan du ger dig ut till sjöss

Att veta vilket väder som väntar när du ger dig ut till sjöss är en viktig sjövettsregel. Försäkra dig om att du inte kommer ut i oönskat väder, vilket kan vara farligt. 

SMHI:s sjöväderrapport som sänds i P1 är en pålitlig prognos som tagits fram av faktiska meteorologer  – följ dem. Vädertjänster i olika appar är för det mesta framtagna av en dator och inte en meteorolog. För att ta reda på hur säker en prognos är kan du jämföra denna med en eller flera andra prognoser som använder andra beräkningsmodeller. 

De tio viktigaste reglerna på sjön 

Sjösäkerhetsrådet har tagit fram tio sjövettsregler som är viktiga att följa när du befinner dig ute på sjön med båt.

 1. Se till att båten är sjöduglig och att det är god ordning ombord
 2. Nödvändig säkerhetsutrustning ska alltid finnas med ombord. Glöm inte flytvästen
 3. Ge dig inte ut på större vatten än båten är lämpad för 
 4. Tala om ditt färdmål för någon på land och studera färdvägen noga. Meddela alltid om du ändrar färdmål 
 5. Det är din plikt att känna till reglerna som finns på sjön. Kom ihåg att alkohol och båtliv inte hör ihop
 6. Överlasta inte båten och sitt stilla medan ni färdas 
 7. Se till att alltid ha god sikt och att hålla lagom hastighet 
 8. Håll koll på väderleksrapporten. Finns risk för dåligt väder är det bättre att stanna hemma. Är du ute på vattnet när dåligt väder drar in bör du söka lä och om möjligt ta dig till närmaste hamn
 9. Om båten kantrar men flyter ska du alltid stanna kvar vid den. Du är säkrare där än om du simmar mot land 
 10. Skräpa aldrig ner, varken på land eller i vattnet. Ta med skräpet hem eller släng vid en sopstation

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar