Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Solceller till båt: allt du behöver veta om båtsolpaneler

Att köpa solceller till båten blir bara vanligare och vanligare. Dagens solpaneler är både överkomliga i pris och så pass kraftfulla att de kan täcka hela eller delar av din båts behov av el. Sugen på att skaffa solceller till båten? I den här guiden har vi samlat det viktigaste du behöver veta om solceller och båtar. 

Innehållsförteckning

Vilka är fördelarna med solceller ombord på båten?

Att behöva köa till strömkabeln i hamnen för att ladda sitt batteri är en lika tråkig som ofrånkomlig syssla. Eller?

Genom att montera solpaneler på din båt kan du täcka en större eller mindre del av din elförsörjning bara genom att låta solen stråla. Dina apparater drivs av solen när denna är framme och ditt batteri laddas upp utan att du behöver göra någonting alls.  

Solenergi är gratis, miljövänligt och sköter sig mer eller mindre av sig självt. Till skillnad från bensin- eller dieseldrivna generatorer så har solceller också den fördelen att de är tysta och luktfria. 

Att få all sin el från motor eller bensindriven generator är dyrt – särskilt med den senaste tidens stigande bränslepriser. När det kommer till solceller så har priset för dessa faktiskt gått åt motsatt håll. Idag går det att få tag i solpaneler av hög kvalitet till riktigt överkomliga priser. 

Vänta lite nu, kanske en del säger som menar att solen inte lyser tillräckligt mycket på våra nordliga breddgrader. Och visst går det att alstra mer energi nere vid Medelhavet men det betyder inte att den svenska solen inte biter. 

Dagens solceller är mycket kraftfullare än de tidiga modellerna och man ska också komma ihåg att den svenska sommaren har den fördelen att solen är uppe större delen av dygnet (och ju längre norrut man befinner sig, desto mer sol blir det). 

Hur stora solpaneler behöver jag till min båt?

Ankarspel, kylskåp, auto-pilot, VHF-radio – det finns mängder av prylar ombord på din båt som behöver el. Hur mycket av den elen som ska genereras av solen beror på hur mycket plats du har och hur stor budgeten är. Mindre båtar med litet elbehov kan hålla batteriet fulladdat och driva all elutrustning med hjälp av solenergi – åtminstone sommartid. Större båtar kan använda solceller som ett komplement till den vanliga elförsörjningen och på så sätt minimera bruket av motor för att generera el till båten. 

Marina solpaneler kommer i en rad olika storlekar och effekter – allt från de små på runt 30 W till de riktigt stora på uppemot 400-500 W. Har du ont om plats kan du kombinera många små och placera dessa på de ytor där de inte är i vägen (förutsatt att ytan i fråga exponeras för sol). 

Skulle vi våga oss på en generalisering så skulle vi säga att en genomsnittlig 30-fots segelbåt behöver någonstans mellan 300-350 W. Dock beror allt på hur mycket el du använder. 

Hur räknar jag ut min elförbrukning ombord?

Innan du köper solpaneler till båten så behöver du räkna ut ditt behov av el, mer exakt hur många amperetimmar (Ah) du förbrukar per dygn. Enklast är att titta på hur många Watt dina apparater drar per timme. Denna info står angiven på så gott som alla hushållsapparater. Sedan använder du en Ohm-kalkylator där du skriver in ditt elsystems spänning (vanligtvis 12V) och hur mycket el apparaten drar per timme (W) och får på så sätt fram amperetimme. Multiplicera Ah med hur många timmar apparaten ska användas. 

Gör sedan detta med alla elektriska prylar ombord, slå ihop och få fram ditt genomsnittliga elbehov.  

Genomsnittlig elförbrukning för vanliga elektriska apparater på båtar:

  • Minikylskåp: 4A
  • Autopilot: 4A
  • Lampa (10W): 0.83A
  • VHF-radio i standby-läge: 0.3A

Var på båten ska solcellerna sitta?

Placering är A och O om du vill få ut maximal effekt från dina solceller. Helst ska de sitta på en plats som exponeras för sol så länge som möjligt (dvs. inte under skuggande segel eller på en sida som kan ligga i skugga). 

Väljer du en hård solpanel kan du med fördel montera denna på ett vridbart fäste i aktern. Vridbara fästen gör det möjligt att vinkla panelen så att den alltid får maximalt med sol oavsett båtens färdriktning. Hårda paneler är i regel mer effektiva än böjbara, men de är också ömtåligare och behöver monteras på en plats där de inte riskerar att gå sönder. 

Flexibla solpaneler är utmärkta att placera på ovanpå hytten, till exempel rufftak eller i fören. De flesta modeller tål att gås på och går att montera på välvda ytor. Dock riskerar flexibla solpaneler att skymmas av segel när dessa är satta. Ett sätt att lösa detta problem på är att använda både hårda och böjbara solpaneler. 

Hur monterar jag solceller på båten?

Till skillnad mot exempelvis solceller på hus som kräver professionella montörer så är det relativt enkelt att montera solceller på en båt.

Montering av solceller på båten beror på vilken typ av panel du valt att använda. Hårda solpaneler kan med fördel monteras på relingen eller annat fast stativ. Vill du få ut så mycket som möjligt av dina solceller, eller saknar plats på relingen, så kan du investera i ett fäste avsett för solpaneler. Dessa finns i flera olika varianter: fixerade eller vridbara, manuella eller elektriska konstruktioner. Med dessa fästen kan du placera solpanelerna på platser där de får maximalt med sol utan att vara i vägen. 

Har du en stor budget som bränner i fickan så kan du satsa på motordrivna fästen som automatiskt ställer in rätt vinkel mot solen. Viktigt att tänka på när det kommer till hårda solpaneler av större mått är att de kan behöva extra stöd (stödben eller liknande) för att inte skaka sönder vid hårt väder. 

Böjbara solpaneler kan fästas antingen med skruv eller lim. Undvik att borra i panelen. Använd istället de förborrade hålen och förstärkt fästet med lim om så behövs. Det är viktigt att du inte borrar hål på måfå, då detta kan skada panelens yta. Vill du enbart använda lim så ska du först lägga en obruten sträng lim någon tum från kanten för att på så sätt skapa en försegling. Maskera däck och panelens ovansida med tejp innan du sätter igång. 

Är ytan som panelen ska monteras på välvd så behöver du tynga ner panelen med sandsäckar under tiden som limmet torkar. 

Vill du försäkra dig om att limmet ska hålla så rekommenderar vi att du lägger en fasning längs med kanten på panelen. Sikaflex fogmassa fungerar bra för detta ändamål. Precis som vid limningen så är det viktigt att du skyddar däck och panel med maskeringstejp innan du sätter igång. 

Hur kopplar jag solceller till båtens batteri?

Solpaneler går att koppla till i stort sett alla typer av batterier – bly, syra, AMG, m.m . För att ditt batteri inte ska bli överladdat eller för den delen ladda ur när panelen är inaktiv så krävs det att du köper till en solcellsregulator. Regulatorn har också till uppgift att ladda upp batteriet så effektivt som möjligt. Välj en modell som är avsedd för alla anslutna panelers sammanlagda ström vid max. effekt.  Regulatorn ska monteras så nära batteriet som möjligt. 

Från solcellerna går en plus och en minus-kabel som du enkelt kopplar till regulatorns plus och minuspol (plus till plus och minus till minus). För bästa effekt ska sträckan från panel till regulator vara så kort som möjligt. Däcksgenomföring är därför att rekommendera. 

Kabeln mellan panel och regulator behöver vara tillräckligt kraftfull för att kunna transportera rätt mängd ström. En för tunn kabel kan hämma strömflödet vilket i sin tur påverkar laddningen negativt. Hur tjock kabel panelen klarar av anges i solpanelens bruksanvisning. 

När detta är klart är det dags att koppla regulatorn till batteriet. Se först till att det finns en säkring mellan de två enheterna. Säkringen ska motsvara regulatorns max. ström. 

Klart!

Ventilation, nattlampor och andra prylar med egna solceller

Att montera och koppla in solceller på båten är ett ganska omfattande projekt – särskilt om du vill ersätta så mycket el med solenergi som möjligt. 

Dock finns det många prylar som utrustats med egna solceller som du slipper koppla in till din båts elsystem. På så sätt slipper du tidskrävande installationer, samtidigt som du drar fördel av gratis solenergi. 

Ventilation med solceller är ett enkelt och smidigt sätt att förbättra hyttmiljön utan att behöva ta el från ditt batteri. Hyttfläktens konstruktion är enkel och består i att en liten solpanel driver ventilationsfläkten när solen skiner (vilket ju är då fläkten behövs som mest). En del modeller går även att koppla till båtens batteri – praktiskt under heta sommarnätter och kvava och mulna dagar. 

Belysning är ett annat exempel på solcellsdrivna apparater som inte behöver kopplas till batteri. Låt dessa ligga och ladda på däck under dagen och ta med dem ner i hytten efter mörkrets inbrott. Solcellsdrivna lampor är också bra att ha om man saknar strömförsörjning på sin båt. 

Sammanfattning

I takt med att utvecklingen inom solceller går framåt så får också fler människor möjligheten att montera solpaneler på sina båtar. Genom göra förarbetet med att räkna ut ditt elbehov, kolla upp din båts möjligheter och begränsningar samt välja rätt typ av solpanel kan du täcka hela eller delar av ditt elbehov med hjälp av solceller. Att bli självförsörjande på egenproducerad, grön el kommer inte bara märkas i plånboken – det kommer också skänka dig en tillfredsställande känsla av frihet.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar