Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Guide: Upptäck svenska sjöar, kuster och vattendrag med båt

Önskar du upptäcka svenska sjöar, kuster och vattendrag? Då kommer här en omfattande guide som introducerar dig till några av de vackraste platserna i Sverige. Upptäck bland annat Vättern och Vänerns många oupptäckta pärlor eller ta dig fram med båt genom Stockholms- och Göteborgs skärgård.

Innehållsförteckning

  1. Vänern
  2. Vättern
  3. Göteborgs skärgård
  4. Mälaren
  5. Hjälmaren
  6. Siljan

Vänern

Flygfoto över Vänern i Sverige
Flygfoto över Vänern

Vänern är inte bara störst bland samtliga svenska sjöar, utan också Europas näst största insjö, efter Ladoga. Den har en yta på 5650 kvadratkilometer och sträcker ut sig över landskapen Dalsland, Västergötland och Värmland.

Vänern är en mycket trevlig sjö att upptäcka med båt. Ge dig ut på tur och njut av den harmoniska och unika naturen. Har du inte en egen båt finns även passagerarbåtar som kör ett flertal sträckor över sjön under sommaren.

Vänern har även en vacker skärgård, värd ett besök. Med egen båt tar du dig smidigt mellan de olika öarna. Men här går också turbåtar och taxibåtar.

För att smidigt ta dig fram på Vänern behövs sjökort. Hos Moory hittar du ett brett utbud av bland annat skärgårdskort, översiktskort och väggkartor för Vänern.

Unika platser runt Vänern

Ta dig på valfritt sätt till Lurö, vackert belägen i Ekenäs skärgårds nationalpark, och upptäck dess vackra natur och härliga badplatser. Passera Aspholmen och Gunnarsholmens fyrar och insup den härliga skärgårdsmiljön. För dig som inte har egen båt går det även utmärkt att ta färjan från Ekenäs i Värmlandsnäs ut till Lurö.

Med båt kan du även åka på dagsutflykt till Djurö som består av 35 olika öar med ett rikt djur- och växtliv. På din resa får du inte heller missa att upptäcka metropolen Åmål från vattnet.

Även Norra Vänerskärgården är en mycket vacker plats, väl värd ett besök. Ta dig från dess inre hamn och passera bland annat Tynäsudden på Hammarö och Järvön. Att ta sig fram med egen båt genom denna unika skärgård är en magnifik upplevelse. Även här finns dock ett utbud av trevliga båtturer, så att du som inte äger en båt, smidigt ska kunna ta dig mellan skärgårdens många öar.

Har du egen båt på Vänern rekommenderar vi även att du besöker Bärön i Millesviks skärgård. Denna både vackra och genuina ö är också sjöns till ytan största.

Gästhamnar vid Vänern

Vänern har ett stort antal gästhamnar. Här är ett urval.

Duse Udde gästhamn

Denna gästhamn ligger vid vackra Duse Udde. Här finns både camping, vandringsleder och trevliga restauranger. Campingplatsen har el samt tillhörande grill, restauranger, WC och dusch. Hamnen ligger vid inloppet från Vänern till Byälven vid Säffle kanal. Närmaste stad är Säffle som ligger 7 km bort.

Ekenäs gästhamn 

Ekenäs gästhamn är belägen längst ut på Värmlandsnäs. Detta är en mycket trevlig gästhamn med vacker natur i vilken du kan vandra eller ta en cykeltur. Har du inte cykeln med ombord så finns ett uthyrningsställe för cykel och kajak. Ät middag på Restaurang Ekenäs eller ta en fika på det lilla caféet nere vid bryggan. På området finns även camping.

Lurö Gästhärbärge & Krog

Denna plats ligger på den sydligaste ön i Lurö skärgård, cirka sju sjömil från Värmlandsnäs i norr och Kållandsö i söder. Med vackra vandringsleder, stränder och en fascinerande historia är Lurö en given plats för din båtsemester. Bo i fyr, stuga, sjöbod eller lägg till vid gästhamnen.

Besök även Lurö Krog och ät fisk direkt från Vänern samt grönsaker och bär plockade på Lurö. Kanske vill du hyra bastuflotten Mysingen, en bastukåta med vedeldad bastu, badtunna och grill.

Vättern

Sjön Vättern är belägen i södra Sverige och sträcker sig till delar av Småland, Östergötland och Västergötland. Jämfört med många andra svenska sjöar ät Vättern lång, smal och djup med en yta på nra 2000 kvadratkilometer.

Önskar du ta dig runt Vättern med egen båt finns det många trevliga destinationer att besöka och gott om gästhamnar för välbehövliga stopp. Norra Vätterns skärgård är även en fantastisk plats för den som önskar ta sig fram med segelbåt.

Innan du ger dig ut på Vättern är det viktigt att du har införskaffat dig lämpligt sjökort. Använd bland annat denna hamnguide över Vänern och Vättern, för att göra din resa så smidig som möjligt. Vi har även satt ihop en guide över de mest essentiella sjömärken som man stötter på i Svenska vatten. Det är aldrig en dum idé att friska upp minnet innan man beger sig ut!

Det får du inte missa 

Ta båten från Askersund och åk ner mot Motala. Vid Igelbäckensbryggan i Motala finns fina vandringsleder, perfekt för den som känner för att sträcka på benen efter en tid till sjöss. Fortsätter du mot Vadstena kommer du även passera Omboöarna, vilka på flera platser ger ett tropiskt intryck med sina klarblå laguner. När du är i Vadstena får du inte missa att ankra båten i vallgraven som går runt Vadstena slott. Något som bjuder på en mycket unik upplevelse.

Bland Vätterns södra delar hittar du Visingsö. Från Gränna kan du ta båten till Visingsös färjeläger och gå på en spännande tur till Visingsborgs Slott. Härifrån kan du ta kurs mot Habo där kan se den berömda Habo kyrkan, helt byggd i trä.

Bra gästhamnar vid Vättern

Även Vättern har ett gäng gästhamnar. Här är ett urval.

Karlsborg gästhamn, Göta kanal 

Vid Göta kanals gästhamn i Karlsborg finns ett stort antal gästplatser, alla med tillhörande eluttag och tillgång till brygga. Här finns även dricksvatten, WC, dusch, tvättstuga, livsmedelsbutik, turistbyrå samt trevliga restauranger och caféer.

Motala gästhamn 

Motala gästhamn har 45 platser vid nya breda betongbryggor. I hamnen ligger Göta kanalbolags huvudkontor och Motala Motormuseum. Här finns även flera trevliga caféer och restauranger samt mysiga bodar som på sommaren driver försäljning och cykeluthyrning. Motala centrum med service och butiker ligger precis i närheten.

Motala hamn är också hemmahamn för M/S Kung Sverker, ett gammalt ångfartyg (numera motordrivet) som gör turer på Göta kanal. Vi vill bland annat tipsa om deras trevliga kvällskryssningar med livemusik.

Gränna gästhamn 

Gränna Gästhamn passar alla som älskar livet till sjöss, oavsett om fokus är segelbåt, motobåt eller fiske. I hamnen hittar du flera trevliga restauranger. Vid campingplatsen som ligger precis intill finns en kiosk som säljer livsmedel. Hamnen har även en busstation för länsbussar till Jönköping, Tranås och Ödeshög. Något som gör den till en utmärkt plats för på- och avstigning eller byte av besättningsmedlemmar.

Gränna gästhamn ligger även på gångavstånd från stadens centrum med alla förnödenheter du kan tänkas behöva.

Båt till Göteborgs skärgård 

Befinner du dig i närheten av Göteborg är även Göteborgs vackra skärgård värt ett besök. Västkusten är den perfekta platsen för en båtsemester. Här får du ta del av allt från mysiga öar till vackra vikar och höga klippor.

I Göteborgs skärgård tar du dig smidigt fram med privat båt eller några av de många skärgårdsbåtarna som går från fastlandet. Åk till skärgårdens södra delar med båt från Saltholmen eller från Stenpiren i city. För att komma till skärgårdens norra del kan du ta färja från Lilla Varholmen på Hisingen. Här ligger bland annat Hönö, Fotö, Öckerö och Hälsö.

För dig som ska upptäcka Göteborgs kust med båt har vi ett brett utbud av sjökort för området. Kolla bland annat in vårt specialkort över Vinga – Göteborg samt skärgårdskortet som täcker området Marstrand – Göteborg.

Mälaren

Mälaren är över 1000 km² stor och flyter på sina platser ut i Östersjön. Mälaren sträcker sig över Västmanland, Södermanland och Uppland. Har du aldrig tidigare åkt båt på Mälaren finns det flera oupptäckta pärlor du måste ta del av på din resa.

Innan din tur på Mälaren bör du köpa lämpliga sjökort så att du kan navigera dig över sjön.

Detta får du inte missa

Ta båten till Birka Vikingastaden på Björkö. Här får du en inblick i vikingarnas liv med information om allt från hur de bodde, hur de kan ha sett ut samt vilka arkeologiska fynd man hittat från deras tid. Under sommaren har de en fullspäckad evenemangskalender med aktiviteter för hela familjen.

På din tur över Mälaren får du inte heller missa Drottningholms slott på Lovön. I området finns mycket att se och uppleva. För den trädgårdsintresserade är slottsparken något utöver det vanliga. Upptäck barockträdgården med bronsskulpturer och lindalléer samt dammar med kanaler, öar och vackra broar. Men också gräsytor, trädalléer och dungar.

Ta även en båttur till Sigtuna, Sveriges äldsta stad. Staden har en mycket intressant historia som du bland annat kan ta del av genom guidade båtturer från Stockholm.

Du får inte heller missa att strosa längst de mysiga gatorna och besöka stadens många trevliga butiker. Här finns även den världsberömda cafét Tant Brun Kaffestuga.

Mälarens gästhamnar och naturhamnar

I Mälaren finns det både många gästhamnar och naturhamnar. Här är ett urval.

Strängnäs gästhamn 

I Västerviken, mitt i hjärtat av Strängnäs, ligger stadens gästhamn. Under sommarhalvåret blommar hamnen upp till ett självklart centrum för turister. Här kombineras småstadscharm med ett komplett serviceutbud.

Ta en paus från båtlivet för att strosa runt bland butiker eller äta en bit på någon av stadens många restauranger.

Gästhamnen erbjuder toaletter, duschar, el, färskvatten, septitank-tömning och sopstation. 

Granskär naturhamn 

Granskär är en skyddad vik som är lätt att lägga till vid och som erbjuder ett naturskönt område med både skog och trevliga klippor. Här finns mulltoa, sopstation och en trevlig liten ö att lägga till vid med simavstånd in till den skyddade viken.

Båt till Stockholms skärgård

Bild tagen från Stockholms skärgård en vacker sommardag
Bild: Stockholms skärgård

Mälarens utmynnar ut i Östersjön och den skärgård som ligger utanför Stockholm. Stockholms skärgård ses av många som som landets absolut vackraste. Här finns vacker natur, fantastisk mat, idyllisk små samhällen, trevliga gästhamnar och spännande vandringsleder. Skärgården består av 30 000 öar, belägna precis utanför Stockholms stadskärna.

Här finns otroligt mycket att se och upptäcka. Stockholms skärgård är Sveriges största och sträcker sig över en yta på mer än 1680 kvadratkilometer. Upptäck de stadsnära Fjäderholmarna i väst och Svenska högarnas skär i öst.

Det är smidigt att ta sig till öarna i Stockholms skärgård med båt. Välj om du vill ta egen båt eller en färja som går direkt från centrala Stockholm. Vissa öar som Fjäderholmarna, Vaxholm, Gustavsberg och Värmdö ligger bara några minuter bort. Andra likt Sanön, Möja, Nåttarö och Utö kräver en båtresa på några timmar.

Vi erbjuder ett brett utbud av sjökort över Stockholms skärgård som du kommer behöva när du ska ta dig fram mellan dess många öar.

Hjälmaren

Bild på utsikt över Hjämaren
Utsikt över sjön Hjälmaren

Hjälmaren är drygt 500 km² stor och sträcker sig över landskapen Närke, Västmanland och Södermanland. Största staden belägen vid Hjälmaren är Örebro. Detta är en av de svenska sjöar som är mycket populär bland båtturister och varje sommar väljer tusentals människor att ta sina båtar hit för att njuta av spegelblankt vatten och vacker natur.

Motorbåtar är det vanligaste fordonet här, men även småbåtar och enstaka segelbåtar förekommer. Sjön har även ett antal öar vilka utgör populära utflyktsmål. Vinön är den största ön med många bryggor som du smidigt kan lägga till vid. Den som önskar lugn och ro rekommenderas att besöka naturreservatet Oset i västra Hjälmaren.

Vi erbjuder ett brett utbud av sjökort för Hjälmaren, vilka är viktiga att införskaffa sig inför din tur på sjön.

Det får du inte missa

Vinön är som nämns ovan Hjälmarens största ö med en trevlig vandringsstig, badplatser och mysiga caféer. För dig som inte har en egen båt går Vägverkets kostnadsfria färja hit från Hampetorp. Här kan du även köpa lokalproducerade matvaror som färsk fisk, rökt fisk och andra rökta produkter, bröd, kräftor och potatis. Det bästa sättet att ta sig runt på ön är att cykla eller gå.

Hjälmare kanal är landets äldsta konstgjorda vattenväg, båtar har färdats på denna sedan tidiga 1600-talet. Historiskt sett hade kanalen en stor betydelse för handeln. Trafiken består idag till största del av fritidsbåtar och passagerarfartyg. Här finns nio slussar som fortfarande stängs och öppnas för hand, precis som förr i tiden. Här hittar du även trevliga cykel- och vandringsleder samt badplatser för dig som vill skölja av dig resdammet. 

Rekommenderade gästhamnar

I Hjälmaren finns många gästhamnar. Här är några vi rekommenderar.

Torshälla gästhamn 

Här finns dusch, elektricitet, färskvatten, latrintömning och WC. Denna gästhamn är vackert belägen intill den gamla delen av Torshälla, där du kan upptäcka mysiga gränder och kyrkor med anor från 1100-talet och framåt.  

Sundbyholms gästhamn 

Sundbyholms Gästhamn ligger i hjärtat av Mälaren och är ett vackert friluftsområde med stor sandstrand, mysiga promenadslingor och grillplats. En härlig plats för hela familjen. 

Här finns alla de förnödenheter du kan tänkas behöva efter en tid till sjöss. Bland dessa gasol, färskvatten, WC, dusch, bastu, tvättstuga, internet, eluttag, miljöstation och mycket mer.   

Fiskeboda gästhamn 

Fiskeboda gästhamn är en pittoresk och trevlig hamn i ett naturskönt läge nära Väsbosundets klipphällar. Här finns bland annat en av Hjälmarens längsta sandstränder. Närliggande städer är Vingåker, Katrineholm, Eskilstuna, Arboga och Örebro. 

I hamnen förtöjer du smidigt vid bryggorna, vilka alla är utrustade med el och vatten. Här finns även WC, sopcontainer och dusch. Sommartid hittar du här även camping, kiosk och minigolf. 

Siljan 

Vackra Siljan ligger i Dalarna och är 290 kvadratkilometer stor. Detta är en av de svenska sjöar som har häftig historia, då den bildades när en meteorit slog ner på den plats där den nu är belägen. Detta för över 365 miljoner år sedan. Runt Siljan finns idag många vandrings- och cykelleder att upptäcka. 

Det finns flera turistmål du inte får missa på din resa över Siljan. Ta dig bland annat till Nusnäs och upplev tillverkning av Dalahästar. Besök även Långbryggan i Rättvik. Detta är världens längsta insjöbrygga, vilken bjuder på en mycket fin promenad. Köp en god glass och njut av den vackra utsikten. 

Fryksås fäbodar är ett mycket populärt turistresmål vid Siljan. Denna plats är magiskt vacker och bjuder på en både gammal och genuin känsla. Detta tillsammans med en enastående utsikt över Siljan.   

Besök även byn Tällberg i norra delen av Leksands kommun. Byn ligger naturskönt vid Siljans sydöstra strand med hus byggda i trä, de flesta i timmer. Här finns drygt 250 bofasta personer, men däremot åtta trevliga hotell då byn är ett mycket populärt turistresmål. Här finns även en fin gästhamn för fritidsbåtar. 

Stanna även till vid…

Bild på vattnet utanför Mora-Noret
Vattnet utanför Mora-Noret

Vid Nusnäs Båtklubbs hamn finns cirka 50 båtplatser och en gästhamn med tillgång till sjösättningsramp. I hamnen finns även två slogbodar med grillplatser samt bänkar och bord som allmänheten är välkomna att utnyttja för en trevlig stund vid Siljan.

Sanda båthamn

Denna stora marina ligger belägen i Mora-Noret och erbjuder faciliteter så som sjösättningsramp, mastkran, dusch och toalett. Här finns även en servicebrygga med latrinstation, klubbhus, förrådsutrymme, gästhamn och grillplats. Varje brygga har dessutom tillgång till el och vatten i direkt anslutning till båtplatsen.

Moory erbjuder ett brett utbud av båttillbehör som alla kan vara till stor nytta för dig som önskar tillbringa mycket tid till havs. Kolla även in våra många sjökort över svenska sjöar, kuster och hav. Har du frågor om några av våra produkter är du varmt välkommen att kontakta oss eller besöka vår kundtjänst.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar