Varukorg

REA – superpriser på alla seglarkläder

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag

Test av Hempel Hempaspeed – den prisvinnande bottenfärgen

Man kan skriva vilka superlativ man vill om bottenfärger, och man kan använda hur krångliga ord som helst… men till syvende & sist är det bara en sak som spelar roll: om den fungerar eller inte.

I den här artikeln går vi igenom ett riktigt test av Hempel Hempaspeed. Testaren är Fredric Norberg och testet publicerades först i facebook-gruppen Segelbåtsfix.

Bakgrund

Ett utav 2022 års projekt har varit botten på en för oss rätt nya båt. Vi beslutade oss för att ha en giftfri botten då vi inte visste med vad denna gamla Shipman 28 från 1976 var målad med.

Vi valde att gå på Hempels nya och (av allmänheten) oprovade bottenfärg Hempaspeed då jag på tidigare båt körde med Hempels SilicOne. Moorys tillägg: idag är Hempaspeed varken ny eller oprövad, men vi har valt att behålla ursprungsformuleringen ur Fredrics test.

Fakta om testet

  • Båt: Shipman 28.
  • Båtens placering: Ekhagen, Stockholm
  • Skrovyta: ca 13.12 kvm
  • Järnköl
  • Arbete: Januari till Maj, 1 person

Tillvägagångssätt inför målningen

Skrapa och sen slipmaskin med sug. Sliprondell på järnköl. Slipkloss. Värmefläkt i pressenningstält inför målning av järnköl.

Själva målningen

Vart eftersom sektioner av färg på järnköl slipades bort så rengjorde jag med Hempel Pre-Clean och målade därefter sektionerna och tillslut hela kölen. Efter att ha fått ett hyfsat tätt lager på kölen så använde jag epoxispackel (Hempel Profair) mellan skarven mellan järn och plast.

Båten målades därefter med Hempel Light Primer i 4 lager (5 ½ på järnköl). Målades med förtunningar enligt instruktioner på burk.

1 lager Hempel Conversion Primer målades ”vått på vått” ovanpå det sista lagret Light Primer. Detta var alltså det rosa epoxilagret.

Sen målades 2 lager Hempaspeed.

Under stöttorna stressade jag igenom 4 lager Light Primer på samma dag, vilket givetvis inte gjorde slutresultatet lika bra där med tanke på torktider med mera.

All målning skedde med roller, men jag använde pensel på svåråtkomliga ställen.

Det kan bli enklare…

Fredric har gjort ett hästjobb – och utan att spoila blir det riktigt bra. Men det går att göra enklare!

Läs vår guide om hur du målar Hempaspeed enklast

Resultatet

Jag blev överlag nöjd med resultatet – bra blank finish utan att ha gått till överdrifter med sprutmålning för racefinish.

Under sommaren så simmade/dök jag vid två tillfällen för att tvätta båten. Tillfälle 1 var vid snäckvarning, cirka 2 augusti. Andra tillfället när värmen helt plötsligt tog slut här i Stockholm, men jag minns inte exakt vilket datum det var.

Skrovet hade vid båda tillfällena en tunn hinna beväxning som lätt togs bort med handen eller en tvättsvamp. Även ett par (cirka 5 – 10) snäckor hade satt sig, men dessa försvann lätt.

Upptagning (12:e oktober)

Vid upptagning så såg båten ut som enligt bilderna. Lite smutsig och en del snäckor – inte många men några små utspridda varelser. Smutsen tvättades lätt bort med tvättsvamp eller ibland rotborsten. Inga medel användes, utan bara vatten.

Snäckorna föll bort lätt med fingret eller med tvättsvamp. Resterna som snäckor brukar lämna efter sig gick förvånansvärt enkelt att få bort med endast lite skrap med nageln. De lämnade inga spår alls efter sig. Så efter en tvätt med vatten, svamp och en rotborste så ser båten ut som den gjorde i maj igen.

Noteringar: nära vattenlinjen så flagnade ett lager Hempaspeed på små ytor.

Vattnet som spolas över skrovet beter sig som vattnet på en nyvaxad bil och porlar av skrovet.

Slutsats

Det var en hel del slit och det var relativt dyrt – men enligt mig värt det. Jag är riktigt nöjd med Hempel Hempaspeed och dess egenskaper och kommer definitivt fortsätta med den här bottenfärgen.

Men värt att nämna är att det är krångligare att applicera än vanlig bottenfärg – allt ifrån torktider till rätt temperaturer ska stämma överens.

Tack för mig. /Fredric

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar