Varukorg

Just nu: kampanjpriser på alla presenningar!

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag
Artiklar

Tvätta och vårda din båt – våra bästa tips 

Att ta hand om och tvätta din båt kräver tid, ork och omsorg, men med den rätta guiden blir jobbet både enklare och roligare. I denna text kommer vi steg för steg ta dig igenom de viktigaste momenten när det kommer till tvättning och vård av din båt. Använd rätt redskap och produkter och tänkt på att alltid skydda dig själv och vår miljö. 

Så tvättar du och vårdar din båt rätt.

1. Tvätta av båten

Att tvätta din båt är något du bör göra relativt ofta. På så vis kan du undvika att ingrodd smuts sätter sig fast och blir svår att få bort när du väl bestämmer dig för att genomföra en ordentlig båtrengöring. Du bör även regelbundet avlägsna skräp som samlats i dräneringsöppningarna för att på så sätt motverka igentäppning. 

Vanligt är även att spillning från fåglar smutsar ner ditt fartyg. Torkad spillning kan enkelt borstas bort. Sitter det däremot lite hårdare kan du använda dig av sötvatten och mild tvål. 

Det första du bör göra när du tar upp båten på land är att tvätta dess undersida. Alger och smuts lossnar smidigast om ytan är våt. Tvätta båtens undersida med högtryckstvätt eller borste och sötvatten. 

Fortsätt med att spola av all ytlig smuts från båten med färskt och rent vatten. Glöm inte att självlänsar och dräneringshål ska vara fria från löv och skräp. När all ytlig smuts är bortspolad är det dags att rengöra båtens yta mer noggrant. Använd ett passande båtschampo som du blandar med vatten i en hink. Se till att använda kemskyddshandskar när du hanterar starkare kemikalier.  

Skrovets sida rengör du enklast med en svamp och däck kan frigöras från smuts med hjälp av en mjuk skurborste. Efter att du tvättat av båtens alla ytor bör du skölja av dessa noga. En högtryckstvätt kan här vara ett effektivt hjälpmedel. 

Ska du tvätta en båt i aluminium? 

Även du som har en aluminiumbåt kan använda båtschampo och sötvatten. Därefter ska du applicera aluminiumolja med en mikrofiberduk. Gnugga in oljan med små cirkulära rörelser och låt sedan torka i tre till fem minuter. Därefter kan du torka av ytorna med en ren mikrofiberduk.  

Ska du tvätta en glasfiberbåt? 

Var alltid noga med att vaxa din glasfiberbåt. Båtvax skyddar nämligen ytan och underlättar  vid båtrengöring. Rengör alltid båten grundligt efter avslutad säsong och vaxa ytorna innan nästa säsong börjar. 

Innan du vaxar ska båtens däck och skrovsidor tvättas med en trycktvätt, mjuk borste eller svamp. För att avlägsna skrapmärken och ingrodd smuts kan du använda polermedel med lätt slipande verkan. 

2. Rengör vattenlinjen

När du rengör båtens vattenlinje bör vattenlinjerengöring användas. Applicera rengöringsmedlet på en svamp som du sedan stryker över ytan i cirkulära rörelser. Låt medlet verka i fem till tio minuter innan du sköljer av med färskvatten. Är ytorna kraftigt missfärgade efter långa resor till havs kan detta steg behöva upprepas för bäst effekt.

Ett tips är att använda sig av oxalsyra när du ska tvätta din båts botten. Detta är ett högeffektivt rengöringsmedel, effektivt vid rengöring av svåra och tuffa partier under båtens vattenlinje. 

3. Tvätta båtens vindruta

När du rengör båtens vindruta är det viktigt att du inte använder slipande rengöringsmedel eller medel som är tillverkat av plast. Använd istället milt universalrengöringsmedel, diskmedel eller fönstertvättmedel samt en mjuk handduk som inte luddar. En svamp funkar också bra. Är din båts vindrutor i plast, ska du aldrig torka dessa med en torr handduk eller papper. 

Har din båt vindrutetorkare är rutan alltid tillverkad i härdat glas. Samma rengöringsprodukter gäller här som för en vindruta i plast. Ytan på härdat glas är inte lika känsligt för repor.

4. Rengör båten invändigt 

Hur du bör gå tillväga när du ska rengöra din båt invändigt beror såklart på hur din båt ser ut. Börja med att spola av de ytor som går att spolas av. För det mesta går det utmärkt att tvätta båtens insida med såpa. 

Ska du göra rent kapell bör du använda dig av mild tvållösning. Se även Moorys utbud av segel- och kapellrengöring. Tvätta med svamp eller mjuk borste i ljummet sötvatten i max 30 grader, glöm inte insidan. Skölj sedan av med vatten. Adderar du tolv procent ättika i det sista sköljvattnet neutraliseras tvålresterna. Se alltid till att ha bra ventilation under kapellet för att undvika mögel och alger. 

Har din båts insida ytor med tygklädsel är ett tips att använda Vanish i sprejflaska och en ryktborste för att få bort fläckar. Detta är särskilt effektivt mot mögelangripna galondynor. Är fläckarna omöjliga att få bort kan du alltid köpa nya sittdynor

Så rengör du din båt invändigt.

5. Lagning av gelcoatskada 

Har du drabbats av en gelcoatskada? Se då först till att all lös gelcoat är borta. Slipa sedan ytan med ett slippapper. Rengör därefter skadan med aceton. Därefter är det dags att applicera gelcoatspackel. Blanda spacklet med härdare och stryk på det med en spackelspade och låt härda. I vissa fall kan två spacklingar behövas. 

Avsluta med att slipa ner spacklet med våtslippapper. Efterpolera området med rubbing, polish och sist men inte minst vax. Här är en polermaskin ett bra redskap.

6. Polering av metall

Om metalldetaljerna på din båt är mycket korroderade kan du rugga upp detta med hjälp av en nylonrondell och därefter efterslipa ytan med våtslippapper. Applicera metallpolish i ett tunt skikt. Polera med en polerskiva på skruvdragare. Börja sakta och öka farten efterhand. Avsluta med att torka av ytan med en mikrofibertrasa. 

7. Ta bort bottenfärg 

För att göra din båt extra fin kanske du vill ta bort gammal bottenfärg och måla nytt. Börja då alltid med att täcka marken där du ska måla med presenning. Därefter är det dags att maskera vattenlinjen med maskeringstejp. Börja med att applicera färgborttagning på området med en bred pensel eller roller som tål lösningsmedel. Låt lösningsmedlet verka i en till två timmar för bästa resultat. 

När färgen börjat lossna från sin yta är det dags att skrapa av den med en spackelspade eller färgskrapa. Skölj av ytan noga med färskvatten för att få bort det sista av färgen och för att rengöra ytan ordentligt. Slipa därefter lätt innan applicering av primer eller sealer

8. Måla bottenfärg 

Om maskeringen vid vattenlinjen behöver göras om gör du detta innan du börjar måla. När du blandar till din bottenfärg är det viktigt att du är noga med att röra om så att färgen är helt jämn. Läs mer om lämplig färg i vår artikel om bottenfärger för Västkusten, Ostkusten, Bottenviken och insjöar

Färgen ska appliceras med en bred pensel eller roller. Börja med att måla ett exakt lager vid vattenlinjen, roder och köl. Måla därefter ett lager till om detta är nödvändigt. 

9. Polering av din båt 

När du ska polera bör du alltid börja med att tvätta båtens skrov med båtschampo och färskvatten. Använd polermaskin för att applicera rubbing på en polersvamp och stryk försiktigt på produkten på skrovet. Arbeta i ytor om omkring 80 X 80 centimeter och dra både lodräta och vågräta linjer. Ta bort den överflödiga rubbingen med en mikrofibertrasa och låt därefter produkten torka in. 

Läs också: Vad är skillnaden mellan en oscillerande och en roterande polermaskin?

Avsluta med att vaxa båten 

Avsluta hela processen med att vaxa båten. Applicera vaxet i cirkulära rörelser med en mikrofiberduk och låt sedan torka till en mjölkig, matt yta. Med en polersvamp kan du sedan polera bort överskottet. 

När hela processen är genomförd kommer du genast uppleva ett magiskt resultat och din båt kommer kännas som sprillans ny!

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar