Det enkla svaret är att du skall förtöja stadigare och säkrare än du tror att du behöver. Förtöj för storm är en gammal god regel – man vet aldrig när vädret skiftar. För lite mer detaljerat svar har vi samlat ett gäng goda råd nedan.
Hur du förtöjer din båt vid brygga, boj eller Y-bom
Att förtöja båten i en brygga, boj eller Y-bom är några av de allra vanligaste förtöjningssituationer en båtägare finner sig i. Den gemensamma nämnaren är att båten skall förtöjas säkert och stadigt, och att förtöjningslinorna skall hålla båten för drag och krafter åt alla håll. Vid bryggan och Y-bommarna behöver du se till att båten inte tar i bryggan eller Y-bommen – antingen använder du fender eller också kan du hålla ut båten med en boj.
Du kan läsa mer om den här typen av förtöjning i vår guide ”Hur förtöjer man en båt i brygga, boj eller Y-bom”.
Hur du förtöjer din båt i naturhamn
Att lägga till i naturhamn är något av det härligaste man kan göra. Normalt har du ett ankare med ankarlina i aktern, och två förtöjningslinor i fören. Har du tur finns det ringar i berget där du vill förtöja – annars kan du använda träd eller bergskilar.
Det finns en del att tänka på för att få det perfekt – läs mer i vår guide ”Hur förtöjer jag båten i naturhamn”.
Hur förtöjer man med mooring lines?
Mooring lines är tampar som sitter fast förankrade i en tung betongklump på botten i ena ändan, och vid bryggan i andra ändan. Det kan kännas lite bakvänt att förtöja med mooring lines första gången och det kan vara svårt att veta vilket håll man skall dra i tampen.
Läs mer i vår guide om ”Hur förtöjer jag med mooring lines”.
Hur du förtöjer din båt vid stolpar
Att förtöja båten vid stolpar är en gammal väl beprövad metod. Stolpen är framförallt en bra lösning för att hålla ut båten från en brygga och används oftast till mindre båtar vid dyig botten. Genom att slå ner en stolpe i botten kan man fästa en förtöjningstamp i stolpen och på så sätt undvika att båten slår i bryggan.
Läs mer om detta i vår guide ”Hur förtöjer man båten vid stolpar”.
Vilka knopar används vid förtöjning
Att förtöja båten görs ofta med knopar. Ibland har man bryggpollare eller bryggringar att tillgå – men ofta är det en knop som är det bästa valet. Det finns två enkla knopar som ofta används vid förtöjning: pålstek och dubbelt halvslag. Dubbelt halvslag kan antingen vara runt el pollare eller stolpe, eller runt sig själv – då kallas den dubbelt halvslag om egen part.
Läs mer om dessa knopar i vår guide ”5 knopar alla borde kunna – med instruktioner”.