Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för utleverans samma dag

Hur lång förtöjningslina ska jag ha?

Även de som är helt nya till sjöss har listat ut att man måste ha förtöjningslinor. Men hur långa ska de vara? Här går vi igenom hur långa förtöjningslinor du behöver vid olika typer av förtöjning.

Längre är förstås bättre, men dyrare och tyngre

Många rekommendationer på nätet säger att en längre förtöjningslina alltid är bättre. Det är förstås sant ur ett rent förtöjningsperspektiv, men en längre förtamp är förstås dyrare och mycket tyngre och jobbigare att hålla på med. Vi rekommenderar alltså inte att bara köpa ett gäng långa tampar, utan det är bättre att ha några fler varianter men som är bättre anpassade för de olika situationer du hamnar i.

Förtöjningslinor slits ut – så du behöver ändå byta ut dem då och då. Över tid är det alltså billigare att skaffa sig fler varianter än att köpa långa (och dyra) varje gång.

Generella rekommendationer

Här kommer ett komplett förslag på hur långa förtöjningslinor du ska ha. Det blir totalt 5 – 8 tampar, men det kommer göra ditt liv enkelt.

I vissa fall är de enskilda rekommendationerna inte perfekta, men helheten blir bra. Exempelvis kan du ibland behöva en längre tamp till bojen när du skall ha bojtampen i aktern. Oftast är du dock inte i naturhamn när du har boj i aktern – så då kan du använda din 20-meterstamp som bojtamp i aktern. På samma sätt förtöjer du inte i brygga när du har en boj i fören – då kan du alltså använda dina bryggtampar som bojtamp i fören vid det tillfället.

Rekommenderad längdRekommenderat antalAnvänds exempelvis
6 meter (köp här)2 stVid brygga, eller på svaj vid boj
8 meter (köp här)2 – 4 stI naturhamn med kilar eller bergsögla, eller vid brygga
20 meter (köp här)1 – 2 stI naturhamn när du fäster i träd eller något annat fast föremål en bit bort, som spring, eller vid boj med tampen i aktern

Jag vill inte köpa 8 tampar – vilka ska jag strunta i?

Vi vill återigen slå ett slag för att det över tid blir billigare att köpa ”rätt” tampar än att köpa färre. Samtidigt har vi full förståelse för att det blir en ganska kostsam investering att köpa alla på en gång. Om du vill hålla nere antalet tampar rekommenderar vi följande:

Läs mer

Vi har skrivit fler guider om förtöjning i allmänhet och förtöjningslinor i synnerhet. Nedan är ett urval av guider vi tycker du borde kolla in: