Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Hur lång rigg ska jag välja på min båtmotor?

Att välja rigglängd är en djungel och det kan vara svårt att veta vilken rigglängd som passar just din båt. Det blir extra krångligt eftersom olika tillverkare har olika definition av vad som är ”lång” eller ”kort” rigg. Ännu krångligare blir det då elmotorer och bensinmotorer har olika krav på sig avseende rigglängd.

I den här artikeln går vi igenom hur du väljer rätt rigglängd utifrån din båt och den typ av elmotor du ska köpa.

Ska du köpa elmotor till en gummibåt?

Då är det superenkelt – vi har nämligen valt ut våra bästa modeller för just små gummibåtar. Enklare kan det inte bli!

Till elmotorer för gummibåtar

Vi har delat upp våra rekommendationer baserade på olika typer av elmotorer – nämligen akterspegelsmonterade (de vanligaste motorerna som placerar i aktern på båten) och frontmonterade (motorer som i första hand används till syfte att färdas kortare sträckor eller ankra vid fiske).

För att ta reda på vilken rigglängd du skall välja kan du enkelt mäta avståndet från akterspegel / fören på båten ned till vattenlinjen och därefter följa vår guide som du enkelt finner i tabellform nedan.

Akterspegelsmonterade elmotorer

Rekommenderad rigglängd är beroende av höjden på akterspegeln. För att ta reda på vilken rigglängd som passar skall du således mäta avståndet från toppen av akterspegeln och ner till vattenlinjen. Kolla därefter i kolumnen “avstånd” nedan, och följ sedan rekommendationerna till höger i tabellen:

Avståndet mellan toppen på akterspegeln och vattenlinjen är det som avgör vilken rigglängd du ska välja på en akterspegelsmonterad elmotor
Avstånd mellan aktespegel och vattenlinjeRekommenderad rigglängdPassar båt
0 – 25 cm62 – 76 cm (25 – 30”)Gummibåtar, gummijollar och andra småbåtar
25 – 40 cm75 – 91 cm (30” – 36”)Ekor / motorbåtar
40 – 56 cm90 – 155 cm (36” – 60”)Segelbåtar / djupgående motorbåtar

Frontmonterade elmotorer

Rekommenderad rigglängd för en frontmonterad elmotor är beroende av höjden på fribordet. För att ta reda på vilken rigglängd som passar skall du således mäta avståndet från toppen av fören och ner till vattenlinjen. Kolla därefter i kolumnen “avstånd” nedan, och följ sedan rekommendationerna till höger i tabellen.

Avståndet mellan toppen av båtens fribord och vattenlinjen är det som avgör vilken rigglängd du ska välja på en frontmonterad elmotor
Avstånd mellan fribord och vattenlinjeRekommenderad rigglängd
0 – 25 cm75 – 91 cm (30” – 36”)
25 – 56 cm90 – 107 cm (36” – 42”)
56 – 71 cm105 – 132 cm (42” – 52”)
71 – 86 cm137 – 157 cm (54” – 62”)
86 – 112 cm157 – 182 cm (62” – 72”)

Justerbar rigglängd

När det gäller elmotorer så kan du i många fallen justera rigglängden – eller rättare sagt: justera själva fästet på motorn och därmed riggröret.

På en elmotor är fästet ofta justerbart, vilket gör att rigglängden kan anpassas för att passa dig perfekt

Således kan en ”långriggad” motor bli ”kortriggad” på nolltid. Tänk på att styrläget kommer förändras, vilket resulterar i att rorkulten hamnar högre eller lägre ned vilket i sin tur påverkar hur bekvämt du kommer sitta.