Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Hur omvandlar man kW till HK?

Det är både enkelt och svårt. En hästkraft är 745,7 watt – så det är enkelt att matematiskt räkna ut vad en kW är i hästkrafter. Men när det kommer till elmotorer till båt blir det inte lika enkelt. Lite förenklat kan man säga att effektförlusten är mycket större i en bensindriven motor än i en elmotor, så branschen har valt att inte ange ”watt omvandlat till hästkrafter”, utan istället ”ungefär hur många hästkrafter krävs på en bensinmotor för att motsvara dessa watt”.

Här går vi igenom hur det fungerar och hjälper dig att både räkna ut de faktiska hästkrafterna, men också att hjälpa dig jämföra äpplen med äpplen.

Hästkrafter som jämförelsetal istället för ren effekt

När man pratar om båtmotorer är det intressanta hur mycket kraft de ger till att driva båten framåt. På engelska heter det “propulsive power”, men på svenska finns inget bra ord. En elmotor är mycket mer effektiv än en vanlig förbränningsmotor på det. På en elmotor går cirka 80% av energin ut i propellern, medan motsvarande siffra på en förbränningmotor är ungefär 35%. Så, även om elmotor med 1000 W bara motsvarar cirka 1.36 hästkraft i “input power” så kommer du – vid propellern – att få ut lite mer än dubbelt så mycket kraft. Därför sägs en 1000W elbåtmotor motsvara ungefär 3 hästkrafter på en bensinmotor.

I princip samtliga tillverkare säger att – exempelvis – deras elmotor med 3 kW är 6 hästkrafter. Omvandlat blir det faktiskt bara 4 hästkrafter – men en 3 kW-motor ger alltså samma effekt som en bensinmotor med 6 hästkrafter. Det gör det enklare för konsumenter att jämföra motorer av olika typer.

I nedanstående tabell ser du vilken styrka i watt som, på en elmotor, motsvarar ungefärlig dragkraft i hk på en bensinmotor:

WattMotsvarar hästkrafter på bensinmotorDragkraft
320 W0.42 hk38 lbs
450 W0.60 hk46 lbs
500 W0.67 hk56 lbs
600 W0.80 hk55 lbs
1 kW3 hk71 lbs
3 kW6 hk132 lbs
6 kW10 hk289 lbs

Räkna själv!

Fyll i watt, så räknar vi automatiskt ut hur många hästkrafter det motsvarar. Även om siffran nedan är helt korrekt så är den i praktiken inte användbar för jämförelser för elmotorer vs bensinmotorer, eftersom en bensinmotor har en större effektförlust.

watt motsvarar hästkrafter.

Sugen på att köpa elmotor?

Vi har sveriges bredaste sortiment av elmotorer. Vi har alla de kända märkena, och givetvis modeller för alla tänkbara användningsområden.

Till elmotoravdelningen