Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för utleverans samma dag

Hur tjock förtöjningslina ska jag ha?

Hur tjock förtöjningslina du ska välja är beroende av framförallt en enda sak: båtens vikt. Till syvende och sist är ju linans enda syfte att hålla båten still. Därför rekommenderar många att helt enkelt välja en så tjock tamp som möjligt – men det finns nackdelar med detta: de blir dyrare, och de blir jobbigare att hantera.

Här går vi igenom generella rekommendationer för tjocklek / diameter på dina förtöjningslinor och ger några tips på hur du ska tänka.

Generella rekommendationer

Båtens vikt den avgörande faktorn för hur tjock förtöjningslina du ska ha. Förr i tiden pratade man om brottsstyrkan, men moderna tampar är relativt lika i detta avseende så man kan med gott samvete förenkla det hela till att titta på diametern.

Båtens viktRekommenderad grovlek på förtöjningslina
0 – 1 ton10 mm
Upp till 2 ton12 mm
Upp till 3 ton12 mm
Upp till 4 ton14 mm
Upp till 6 ton14 mm
Upp till 8 ton16 mm
Upp till 10 ton18 mm
Upp till 12 ton18 mm
Upp till 14 ton20 mm

Tabellen ovan är rekommendationer för vanlig förtöjning i skyddat läge. Vid särskilt utsatta angöringsplatser och i särskilt tuffa väderförhållanden kan man gärna gå upp en storlek. Den gamla devisen ”förtöj för storm” är väldigt applicerbar när du lägger fast båten en längre period – dvs. vid din permanenta plats. Om du har en båt som väger 5.9 ton och din permanenta plats är utsatt för starka vindar kan det alltså vara på sin plats att välja 16 mm istället för 14 mm.

Hur grovleken påverkar livet

En grövre förtöjningslina är säkrare – punkt. Den är dock samtidigt både dyrare och jobbigare att hantera, eftersom den blir tyngre. I värsta fall kan en för tjock tamp inte ens få plats i dina knapar.

Vi ser ofta att man använder för grova tampar ”bara för att” – det är alltså sällan en bra idé. Det är dock inte heller en bra idé att ha för tunna tampar.

En bra tumregel är att allt upp till 14 mm i diameter är både lätt och smidigt att arbeta med. Om tabellen ovan visar att du ska ha en tamp som är 14 mm eller tunnare så behöver du inte krångla till det med flera uppsättningar.

Om du däremot rekommenderas att ta grövre tampar än 14 mm så kan du med fördel ha en uppsättning med de rekommenderade tamparna (för din permanenta plats), men också komplettera med ett gäng lite tunnare förtöjningslinor som du använder när du sover i båten i lugna vatten.

Läs mer

Vi har skrivit fler guider om förtöjning i allmänhet och förtöjningslinor i synnerhet. Nedan är ett urval av guider vi tycker du borde kolla in: