Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Hur väljer jag rätt rodkick, gasfjäder & talja?

Typ av rodkickPassande taljorPassande gasfjädrar
Seldén Rodkicker 05 StandardSkottalja utan skotlås Seldén Tackle 4:1 PBB 50Gasfjäder Seldén, normal 700N
Seldén Rodkicker 10 StandardSkottalja utan skotlås Seldén Tackle 4:1 PBB 60Gasfjäder Seldén, normal 600N
Gasfjäder Seldén, hård 1200N
Gasfjäder Seldén, extra hård 2500N
Seldén Rodkicker 20 StandardSkottalja utan skotlås Seldén Tackle 4:1 PBB 60Gasfjäder Seldén, normal 1200N
Gasfjäder Seldén, hård 2500N
Gasfjäder Seldén, extra hård 5000N

Att köpa rätt Rodkick är viktigt för att både skapa prestanda & hållbarhet. Fel rodkick kan resultera att den inte inte passar måtten på din båt, klarar av belastningen eller sliter på riggen.
För att köpa en komplett rodkick behöver det ingå: Rodkick, gasfjäder & talja med block. Se även till att du har tillräckligt starka fästen för att klara belastningen.

Rodkickar finns i olika storlekar & klarar olika belastningar (håller upp bommen när du inte har hissat seglet). Generellt passar modellerna till följande båtar: “05” till mindre båtar, “10″ till medelstora båtar & “20” till större båtar.

Gasfjädrar har olika storlekar & passar till olika rodkickar. De har även olika “styrkor” och klarar olika mycket belastning. T.ex. klarar “Normal” lägre vikter & “Extra hård” klarar högre vikter. Rodkickar kan köpas med eller utan gasfjäder.

Talja med block måste köpas för att få en komplett rodkick. Vi rekommenderar en skottalja utan skotlås – detta är för att kunna leda tampen tillbaka till cockpiten/sittbrunnen för enklare justering. Självklart fungerar det också med skotlås men då behöver du vara vid kicken för att justera.

Fästen för Rodkicken i både bommen & masten hittar du självklart hos oss! Oftast kan du använda det som redan är monterat – om de inte passar behöver se till att Rodkicken passar till de nya fästena.

Nedan hittar du ännu mer info om vilken Rodkick & gasfjäder som passar till din båt!

Tabell 1.1 från Seldén visar vilken Gasfjäder som passar till vilken Rodkick

I tabell 1.1 ser du vilka gasfjädrar som passar till vilka Rodkickar samt hur mycket belastning de klarar av. Här ser du minimala/maximala höjden på din bom som passar till respektive Rodkick – t.ex. är maximala höjden 900 mm för att ha Standard 05, upp till 1100 mm för Standard 10 & minst 1400 mm för Standard 20.

Tabell 1.2 från Seldén visar vilken Gasfjäder som klarar en viss belastning utifrån vikten & höjden på din bom.

Tabell 1.2 visar det enklaste sättet att ta reda på vilken gasfjäder du behöver för att klara belastningen är att mäta omkretsen på din bom. Exempel: Skulle omkretsen på din bom vara 370 mm (betyder att bommen väger ca: 2.9 kg/m) och ditt XBH-mått (höjden på bommen) är 1000 mm, då behöver du välja en Rodkick Standard 10 med en Gasfjäder normal 600N (0.6kN).

Bild 1.1 visar måttet XBH – för att ta reda på höjden på din bom. Mät från underkant på kickens mastfäste till överkant på bommens mastfäste.

Vilka taljor som passar & klarar av belastningen till de olika Rodkickarna hittar du i tabellen högst upp!