Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Hur byter man veke på en stormlykta?

En stormlykta lyser länge och ger ett härligt sken. Men veken tar slut och behöver bytas med jämna mellanrum. Det är enkelt att byta! För att byta veke måste du vika undan hela glaset först. Därefter lossar du vekehållaren, skruvar ur det sista av veken och skruvar i en ny veke – och stänger igen allt.

  1. Lyft den runda toppen högst upp på stormlyktan. Du kommer att märka att den fjädrar och ger med sig ganska enkelt – bara att lyfta rakt upp. Det är den toppen som håller glaset på plats. I upplyft läge är alltså glaset fritt att röra sig åt sidan.
  2. Tryck på glaset åt sidan så att de viker sig utåt. Låt glaset (och de ståltrådar som håller glaset) vika sig helt åt sidan. Nu blir vekehållaren helt frilagd.
  3. Tag ett fast grepp i hela vekehållaren och vrid försiktigt motsols. Nu kommer vekehållarens två små fästen lossna, och vekehållaren är lös.
  4. Lyft försiktigt upp vekehållaren ur bränsletanken. Var försiktig så att du inte spiller lampolja. Ha gärna lite hushållspapper redo så att du kan torka upp eventuella droppar.
  5. Skruva ur det sista av den gamla veken – skruva uppåt och ta bort veken.
  6. Stoppa in en ny veke underifrån, och skruva på skruven till vekehållaren får tag om den nya veken. Skruva upp till önskat läge (några millimeters uppstickande veke är lagom).
  7. Sätt tillbaka vekehållaren på sin plats.
  8. Sätt tillbaka glaset på sin plats.

Klart att tända stormlyktan igen!