Varukorg

REA – superpriser på alla seglarkläder

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 11 för leverans samma dag

Vad är NMEA 2000 och hur bygger jag nätverk?

NMEA 2000 är en branschstandard från NMEA (National Marine Electronics Association) som gör det möjligt för enheter från olika tillverkare att enkelt kommunicera med varandra. I båten installeras ett NMEA 2000-nätverk där alla givare, sensorer, mätare & skärmar ansluts. 

Det gör att du enkelt kan koppla ihop din Garmin GPS-plotter med vindgivare, displayer, AIS, VHF m.m. från exempelvis Raymarine, B&G, Simrad, Lowrance, Humminbird så länge alla enheter är kompatibla med NMEA 2000.

NMEA 2000-nätverket är byggt så att flera enheter kan vara anslutna samtidigt och enkelt dela sin information med varandra.

Så här bygger du ett nätverk

Nätverket byggs upp av en stamnät (även kallad backbonekabel eller dropkabel) som oftast dras från för till akter. På kabeln ansluts en eller flera strömförsörjningskablar som ger ström till enheterna i nätverket. Var den strömförsörjningen placeras beror på hur många enheter som ska drivas och hur långt det är till dessa. För att ansluta en NMEA 2000-enhet kopplas en T-kontakt på stamnätet och en dropkabel dras från T-kontakten till enheten. Nätverket avslutas med en terminering i varsin ända.

För att komma igång rekommenderar vi startkitet Backbone Kit.

Där ingår:

  • 1 Strömkabel
  • 1 NMEA 2000 kabel på 4.5 meter (även kallad Backbone-kabel eller dropkabel)
  • 3 T-kopplingar
  • 2 Nätverkstermineringar (1 hane/1 hona)

I en fritidsbåt som kan stamnätet totalt ha en maximal längd på 100 meter och kabellängden från en enhet till stamnätet (dropkabel) får vara maximalt 6 meter.

Ovan är ett exempel på en grundläggande NMEA 2000 installation för att koppla ihop två enheter. I detta fall en plotter och en Depth/Speed/Temp-givare. Enheterna ansluts till stamnätet via t-kopplingar. Nätverket har en egen strömmatning via den gula strömkabeln som ansluts till 12V.

Här ovan kan du se ett exempel på ett lite större nätverk. Samtliga enheter i nätverket ansluts via en T-koppling som sitter på stamnätet. Termineringar i ändarna och notera 12V-matningen till nätverket (gula kabeln).

Omvandlare (mellan NMEA 0183/2000/datorer/nätverk)

Om ett NMEA 2000-nätverk ska ersätta en äldre installation är det vanligt att behålla vissa givare och omvandla data till NMEA 2000. Det görs med hjälp av Actisense NGW-1. Om ett NMEA 2000-nätverk ska anslutas till en dator finns det flera möjligheter. Actisense NGT-1, Maretron USB100 samt RosePoint USB Gateway. Maretron IPG100 omvandlar NMEA 2000 till ethernet. Med hjälp av en trådlös router kan data delas ut till en Android/iPhone/iPad som använder Maretron N2KView. IPG100 gör det även enkelt att ansluta till båtens nätverk på distans via internet.