Polertrissor eller polerrondeller – ja, kärt barn har många namn, men en sak som de alla har gemensamt är att oavsett material så är de klassade med olika utföranden: mjuka, mellanhårda och hårda. Vad skillnaden är mellan dessa och när man ska välja vilken ska vi gå igenom och redogöra i den här artikeln.
Innehållsförteckning
Det korta svaret och den enkla rekommendationen
- Om du har grova repor: en hård trissa tillsammans med rubbing
- För vanlig årlig polering: en medelhård trissa tillsammans med polish
- För den sista fina touchen: en mjuk trissa tillsammans med vax eller polish
Grovleken avgör avverkninggrad eller ”hur mycket de slipar bort”
Grovleken på polertrissan avgör hur mycket avverkning – dvs. slipgrad – den ger. Lite förenklat kan man säga att om du använder en hård trissa så slipar du mer och får därför bort större repor, men i gengäld sliter du mer på ytan. Använder du istället en mjuk trissa slipar du mindre och får en slätare & finare yta.
Det är dock inte riktigt så enkelt – det medel du använder avgör också! Om du har en rubbing (dvs. ett grovkornigt polermedel) med en mjuk trissa så blir resultate ungefär detsamma som att använda en polish (ett polermedel med fin eller obefintlig slipgrad) med en hård trissa.
Mjuka polertrissor – för ”the final touch”
En mjuk trissa är det bästa valet för polering av känsliga ytor, där man vill få bort lätta defekter, små repor och hologram. Mjuka trissor ger en jämn och mjuk finish och är mindre benägna att orsaka skador på underlaget. Vi rekommenderar att använd en mjuk trissa när du vill polera och skydda känsliga ytor eller när du utför sista poleringssteget för att få en högglansfinish med antingen ett fint polish eller applicering av vax.
Mellanhårda polertrissor – för allround-bruk
En mellanhård trissa ligger någonstans mellan en mjuk och hård trissa i termer av densitet och hårdhet. Denna trissa är mångsidig och används vanligtvis för att ta bort måttliga defekter och repor från underlaget.
Många kallar dessa för ”allround-trissor” och de är bra att börja med om man är osäker på vad man ska välja. Visar det sig att man behöver mer avverkning kan man alltid gå upp på en hårdare trissa eller välja ett grövre polermedel.
Man kan säga att mellanhårda trissor ger en god balans mellan att ta bort defekter och att bevara underlaget – vi rekommenderar därför att använda mellanhårda trissor när du behöver ta bort måttliga defekter och repor, utan att riskera att skada ytan.
Hård polertrissa – för djupa repor och grövre defekter
En hård trissa är framtagna för att ta bort djupa repor, oxidering och andra grövre defekter från underlaget – de har alltså en hög avverkning, vilket resulterar i en snabbare och mer aggressiv polering, men kan också öka risken för att skada underlaget om de inte används korrekt. Vi rekommenderar att använd hårda trissor när du behöver ta bort djupare defekter och repor från ytan eller när du vill förbereda ytan för efterföljande applicering av polish och vax, eller för all del omgång med en mjukare trissa.
Även polermedlet spelar roll!
Att tänka på är att medlet man använder också spelar en stor roll i valet av hårdhet. Använder man ett grovt polermedel (en såkallad rubbing) så kan man använda en mjuk eller mellanhård trissa som ändå ger avsevärt mer avverkning än en hård trissa hade gjort med ett finare polermedel (en såkallad polish). Vill man åt den absolut bästa avverkningen väljer man en hård trissa med en rubbing/grovt polermedel. Vill man istället uppnå ett superfint resultat och har en båt som är i bra skick och som därmed inte kräver lika hög avverkning väljer man ett fint polermedel i kombination med en mjuk trissa.