Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Vad betyder egentligen 50N, 100N, 150N osv?

Flytvästar är en ganska snårig djungel. Storlekar anges i vilken kroppsvikt de passar. Utöver detta har varje flytväst en flytkraft (”hur mycket orkar den bära”) som anges i newton (N). För att göra det extra krångligt är också flytvästar indelade i flytklasser som inte bara beskriver flytkraften utan även vissa särskilda egenskaper. Även dessa anges i newton (N).

Vi på Moory anger både flytkraft och flytklass på våra flytvästar. Vi rekommenderar verkligen att du inte bryr dig om någon av dessa nämnvärt – väljer du en modell du gillar i en storlek som är anpassad för din kroppsvikt så kommer allt gå bra. Vi vet dock att båtfolk är vetgiriga, så nedan är en genomgång för den som vill ha benkoll 🙂

De olika flytklasserna

Dessa beteckningar är en indikation på flytkraft och är till för att hjälpa dig välja flytväst beroende på situation och användning.

  • 50N – gjord för att hjälpa dig simma lättare om du hamnar i vattnet med kläderna på. Kräver att du är simkunnig, eftersom den inte vänder dig till ryggläge. Här hittar du de flesta seglarvästar och flytkläder.
  • 100N för barn – vänder barnet och håller det flytande även i oväder. Har stor krage. Kallas oftast för räddningsvästar.
  • 100N för vuxna – håller dig flytande i milt väder och utan alltför tunga kläder. Har stor krage. Kallas oftast för räddningsvästar.
  • 150N – flytvästar som vänder dig och håller dig flytande även i oväder och med kläder. Dessa är i princip uteslutande uppblåsbara flytvästar.
  • 175N och uppåt – flytvästar som vänder dig och håller dig flytande även i ocean, storm eller med skyddskläder och/eller skyddsutrustning. Dessa är i princip uteslutande uppblåsbara flytvästar.

Om flytkraft

N’et står för Newton och betyder tekniskt den kraft som påverkar 0,1kg på jorden.

Eftersom graviationskraften är 9,82 m/s2 eller lite slarvigt 10 m/s2 betyder det att 50 N = 5 kg på land. Om en flytväst var avsedd att få dig att hovra över marken och var fylld med helium skulle du alltså behöva en flytväst på 500N om du vägde 50 kilo. Men nu är ju som bekant flytvästar gjorda för att användas i vattnet.

I vattnet kommer ett annat fysikaliskt sammanhang i spel – Archimedes princip. I vatten påverkas en kropp av en uppåtgående kraft – flytkraft – som är lika stor som allt vatten som kroppen ”undantränger”. Det betyder att om vi var 100% vatten och lite hud skulle summan av gravitationskraften och flytkraften vara noll och vi skulle flyta i ytan (precis som en plastpåse fylld med vatten gör).

En flytväst behöver alltså inte hjälpa vattnet inuti dig att flyta. De delar som är lättare än vatten flyter mer (till exempel kroppsfett) och de delar som är tyngre sjunker mer (ben, tunga kläder).

Genom tester och överenskomna standarder är flytvästarnas klassificering gjorda för att hitta ungefärliga närmevärden för vad som funkar för snittpersonen med genomsnittlig beklädnad när man hamnar i vattnet.