Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Vilken effekt behöver min båtmotor ha?

En båtmotors främsta uppgift är att ta dig från punkt A till punkt B. Hur snabbt detta ska gå är upp till dig och din plånbok att avgöra. Många vill gärna ta i i överkant och montera en utombordsmotor med fler hästkrafter än nödvändigt. Andra nöjer sig med små utombordare på 5 hk för båtar som skulle mått bättre av en tre gånger så stor båtmotor. Vi rekommenderar dig att följa båttillverkarens rekommenderade storlek på båtmotor.

När det kommer till utombordare så är båtens och utombordsmotorns vikt det som spelar mest roll. Har du en för tung motor i förhållande till din båts storlek och vikt (dräktighet på båtspråk) så kan båten bli baktung och ligga dåligt i vattnet. En för stark båtmotor kan också skada båten om den inte är byggd för det. En för lätt modell kan å andra sidan vara riskabel då den ger dig sämre styrförmåga och kontroll över ditt fartyg.

Vill man räkna ut hur hög hastighet man kommer kunna uppnå med sina hästkrafter kan man använda sig av följande formel:

Fartökningen = hälften av effektökningen.

Detta betyder att om du byter motor från en 15 hk till en 30 hk så får du 100 % fler hästkrafter. Dela detta på hälften så får du din fartökning (i det här fallet 50%).