Att du ska täcka båten när du vinterförvarar den utomhus är de flesta överens om. För att göra det behöver du köpa en täckställning. Dessa tillverkas i några olika varianter. Här går vi igenom de olika täckställningar och ger dig rekommendationer kring vilken typ du ska välja.
Innehållsförteckning
Det korta svaret – bra tumregler
Man kan verkligen på ett enkelt sätt säga hur du ska välja:
- Däckställning till alla segelbåtar och bredare motorbåtar (låt säga över ungefär 2.5 meter) som har pushpit och pulpit (räcken i fören och aktern)
- A-ställning till mindre och smalare (låt säga under ungefär 2.5 meter) båtar (dvs. oftast motorbåtar) som inte står särskilt högt över marken eller som saknar pushpit & pulpit
- Däckställning med utliggare för större segelbåtar med mantågsstöttor för personer som gärna krånglar lite extra vid montering för att få bättre luftlöde och mindre skav
Nedan går vi igenom varje typ av täckställning i djupare detalj.
Redan säker?
Räckte tumreglerna? Toppen – då är det bara att beställa en ny täckställning!
Däckställning
Däckställningen är den absolut vanligaste typen av täckställning. Den monteras på däck (därav namnet). De används framförallt på segelbåtar, men passar alla båtar med pushpit och pulpit som inte har en särskilt hög påbyggnad (exempelvis daycruisers osv).
Ställningen fästs i räckena på pushpit/pulpit med ett NOA-fäste (eller liknande), vilket ger en supersmidig och supertålig infästning. Däcksbenen ställs direkt på rufftaket, relingslisten eller någon annan lämplig plats. Eftersom alla ben är teleskopiska är det superenkelt att få den stabil – och den är dessutom väldigt enkel & smidig att montera.
Fördelen med en däckställning är att den är billigare och enklare att montera än en A-ställning. Ett litet minus är att det är båten som hanterar vikten – får du enormt högt tryck av exempelvis snö på presenningen så måste båten stå stadigt nog för att klara av det.

A-ställningar
A-ställningar ställs på marken. I profil ser ställningen ut som ett A – därav namnet.
Eftersom den står på marken kan du inte använda den på båtar som står för högt över marken. I praktiken innebär det att det är olämpligt med en A-ställning till en segelbåt som ju har en köl – förutom de allra minsta modellerna. En A-ställning är också olämplig för breda båtar, eftersom det är svårt att få till vinkeln på själva benen.
För relativt smala båtar är de dock optimala. Den största fördelen med A-ställningar kontra däckställningar är att A-ställningen ju står på marken, vilket innebär att allt eventuellt tryck (exempelvis från tung snö på presenningen) hamnar på marken och du slipper oroa dig för om båtens vagga/stöttor/pallar klarar av trycket.

Däckställning med utliggare
En däckställning med utliggare (eller utliggarställning som de ofta kallas) är helt enkelt en vanlig däckställning, men med ett rör på långsidan som trycker ut presenningen en bit från relingen. Detta ger ett bättre luftlöde och minskar risken för skav på skrovet.
Fördelen är just luftflödet och det minskade skavet. Nackdelen är att de är betydligt dyrare och lite krångligare att montera än en vanlig däckställning. De kräver också att du har mantågsfötter fria (dvs. du måste montera bort mantågsstöttorna). Tycker du att det är värt de extra kronorna och den extra tiden så är en utliggarställning toppen!

Se alla däckställningar med utliggare.
Vad gör man om man har en hög påbyggnad?
För båtar med höga påbyggnader är oftast inte en täckställning den bästa lösningen. Det är helt enkelt svårt att få till vinkeln med en ”fast” ställning. Istället brukar man använda själva påbyggnaden och eventuellt några lösa rör för att bygga en egen lösning.

Slutsats
Slutsatsen är att en däckställning rekommenderas i de allra flesta fallen. För båtar som är smala och/eller låga rekommenderas en A-ställning.
Handla idag
Vi vågar påstå att vi är störst i Sverige på täckställningar för fritidsbåtar. Många erbjuder bara att man själv får åka och hämta upp sin täckställning – men vi levererar dem givetvis var du än bor i Sverige.