Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Vad betyder de olika teknologierna på ekolod/ekolodsgivare?

Här går vi igenom alla olika teknologier du bör veta om när du väljer ekolod och ekolodsgivare. Tillverkare har valt att benämna samma termer olika, vi har samlat ihop alla och hållit oss till en benämning över hela vår sajt samt i våra filter.

Fast frekvens (Traditionellt ekolod)

Ett traditionellt ekolod fungerar enligt principen ovan. Ekolodet skickar ut en ultraljudssignal som scannar av ett konformat område runt båten. Ju större djup du befinner dig på, desto bredare blir konen. Traditionella ekolod fyller sitt syfte genom att ge dig en generell översikt över havsbotten och vad som rör sig i vattnet. Men eftersom dessa modeller endast skickar ut en typ av eko-signal kan du inte få en lika detaljerad överblick som hos exempelvis, CHIRP, DSI eller Kombi-enheter. 

Se alla ekolod & ekolodsgivare med fast frekvens (traditionellt ekolod)

Fast frekvens på en plotter

Informationen du ser på skärmen är en tvådimensionell översiktsvy av vad som fångats inom konen. Därför kan traditionella ekolod aldrig berätta exakt var fisken befinner sig. Mer om detta längre ner i texten. 

Dessa ekolod kallas ofta 83/200 eller 50/200 (vilket står för vilken frekvens de använder sig av).

CHIRP

Vill du få en klarare uppfattning över vad som finns under båten är ett CHIRP-lod ett bättre val. CHIRP skickar ut ljudpulser på ett flertal frekvenser samtidigt. Genom att sammanställa rådata från flera olika signaler får du en bättre detaljrikedom, högre tillförlitlighet och urskilja individuella fiskar (vanligtvis i form av en båge), samt var de befinner sig.

Se alla ekolod & ekolodsgivare med CHIRP

CHIRP på en plotter

Denna typ av ekolod är särskilt populärt inom trollingfiske, pimpelfiske, fiske med kastspö samt vertikalfiske.

DSI (DownScan Imaging)

DownScan Imaging är en typ av ekolod som använder högfrekventa ljudpulser inom ett smalare avsökningsområde. Till skillnad från de andra ekolodens konformade kägla är DSI-enhetens formad som en solfjäder. Resultatet blir en mycket detaljerad avbildning (i nära fotokvalitet) av botten och objekt under båten.

Se alla ekolod & ekolodsgivare med DSI (DownScan Imaging)

DSI på en plotter

Då DSI-enheter brukar högfrekventa signaler fungerar de bäst på grundare vatten. DownScan Imaging är särskilt fördelaktigt för trolling och kastfiske. 

DSI (DownScan Imaging) hos olika tillverkare

Olika tillverkare kallar denna teknologi för olika namn, men är alltså samma teknologi. Nedan ser du de olika namnen för DSI-teknologin.

  • Garmin: DownVü
  • Raymarine: DownVision
  • Humminbird: DownImaging
  • Simrad: DownScan
  • Lowrance: DownScan

SideScan

Med SideScan kan du söka av ett större område utmed båtens sidor och längs med botten. SideScan-ekolod använder samma teknik som DSI fast istället för att avläsa botten direkt under båten scannas området utmed båtens sidor (i vissa fall upp till 90 meter åt vardera håll).

Se alla ekolod & ekolodsgivare med SideScan

Simrad StructureScan på en plotter

Detta innebär dock att du inte får någon data på vad som befinner sig direkt under din köl. Detta kan dock lösas genom att kombinera Side Imaging med en annan ekolodstyp.

SideScan hos olika tillverkare

Även Sidescan benämns olika hos olika tillverkare. Nedan ser du namn respektive tillverkare använder för Sidescan:

  • Garmin: SideVü
  • Raymarine: SideVision
  • Humminbird: SideImaging
  • Lowrance: StructureScan
  • Simrad: StructureScan

ForwardScan

ForwardScan är ett helt nytt system som utvecklats av flera tillverkare. Det är det perfekta hjälpmedlet för att lägga till i naturhamn eller för ankring. Istället för att ha en utkik i fören som försöker bedöma djup och varna för stenar och grund i viken du valt använder du dig av ditt navigationssystem. Systemet söker av botten framför båten upp till 20 meter framåt.

Se alla ekolod & ekolodsgivare med ForwardScan

ForwardScan på en plotter

För att använda ForwardScan behöver du installera en givare under skrovet – med en genomföring med sladden på insidan. Installationen är som vilken genomföring som helst – rimligt enkel men du måste veta hur man gör det för att det skall bli tätt och bra.

När systemet väl är installerat kan du välja mellan flera olika vyer på skärmen, och du kan se i realtid hur botten mellan dig och vattenbrynet på ön ser ut. Detta är särskilt användbart på segelbåtar där du ju har en köl att ta hänsyn till – men även på båtar med rak stäv (både motorbåtar och segelbåtar) eftersom en rak stäv gör det ännu svårare att hitta ställen att lägga till på. Istället för att chansa och åka långsamt inåt – med risk för grundstötning – kan du enkelt scanna av en vik och se om den lämpar sig för tilläggning med just din båt. Detta kommer väldigt väl till hands när du ska lägga till i områden du inte själv känner till. Du kan även använda detta till för att hitta fisk framför båten på ett helt nytt sätt.

Du kan också ställa in varningar för grunt vatten. Ibland vill man kanske gå igenom att sund som är grunt nära båtens djupgående eller kanske inte uppmätt utan det enda man ser är en djupkurva på tre meter. Då är det perfekt att köra lite lagom långsamt och låta ForwardScan hjälpa dig att undvika eventuella stenar och grund.

Det är till och med så att du – med en segelbåt eller långsamtgående motorbåt – kan hinna avvärja fara om du skulle vara på väg mot ett grund och får en varning av systemet. I 5 knops fart hinner du 2,6 meter i sekunden. Det betyder att du – vid tre meters djup – har sju sekunder på dig att gå upp i vind och stanna för att inte gå på grund – det är tajt men det går :). ForwardScan har en effektiv räckvidd som är åtta gånger det aktuella djupet och hjälper dig alltså både att undvika grundstötning eller skador på kölar och roder och att hitta en perfekt ankringsplats.

ForwardScan hos olika tillverkare

Även ForwardScan benämns olika hos olika tillverkare. Nedan ser du namn respektive tillverkare använder för ForwardScan:

  • Garmin: FrontVü
  • Humminbird: Mega Live Imaging
  • Lowrance: ActiveTarget
  • Simrad: ForwardScan
  • B&G: ForwardScan

Live

Live är samlingsnamnet på en funktion som scannar av området runt båten och ger dig en realtidsbild över sökområdets händelser. Du ser fiskarna – och om du kastar ditt bete i sökområdet ser du även hur ditt bete rör sig på skärmen. Du kan se om fisken reagerar på ditt bete – och alltså mycket snabbare veta om det är dags att byta bete. Du kommer garanterat att fånga många fler fiskar med denna funktion.

Se alla ekolod & ekolodsgivare med Live

LiveSight på en plotter

Du kan montera ditt Live-ekolod på lite olika sätt och uppnå lite olika effekter. När du monterar Live-ekolodet framåtriktat på axeln till trollingmotorn kan du kasta betet i ekolodskonan och se hur draget och fisken rör sig, vilket gör varje kast till en visuell upplevelse. När du monterar Live-ekolodet nedåtriktat på elmotorn eller akterspegeln får du både en realtidsvy och en traditionell ekolodsvy.

Live hos olika tillverkare

Även Live benämns olika hos olika tillverkare. Nedan ser du namn respektive tillverkare använder för Live:

  • Garmin: Panoptix LiveScope
  • Humminbird: Mega Live Imaging
  • Lowrance: LiveSight
  • Simrad: LiveSight

Mer läsning om ekolod

Du kan läsa mer om ekolod, dess funktionalitet och hur du använder dem på bästa sätt i vårt inlägg så fungerar ekolod.