Varukorg

Snabb frakt från 49:- Superenkel prisgaranti Beställ innan 12:30 för utleverans samma dag

Godkända bottenfärger för Västkusten, Ostkusten, Bottenviken och insjöar (2024)

Ett välskött skrov är nyckeln till ett bekymmersfritt båtägande. Godkända bottenfärger är ett måste om du vill hålla båten i bra skick och slippa påväxt av alger, havstulpaner, tång och musslor. Påväxt resulterar inte bara i ett fulare skrov – det gör även att vattenmotståndet ökar vilket i sin tur leder till ökade bränslekostnader och större påverkan på miljön.

Det finns dock många regler om vilka bottenfärger som är godkända beroende på var du har din hemmahamn. Därför är det viktigt att hålla koll på vilken bottenfärg du har tillstånd att måla med. Här har vi samlat all information du behöver när du ska köpa godkänd bottenfärg till båten 2024.

Godkända bottenfärger för insjöar och Bottniska viken norr om Örskär 2024

Om du har din hemmahamn i Bottenviken eller Bottenhavet norr om Örskär (dvs. i stort sett hela Norrlandskusten), Mälaren eller i insjöar och vattendrag får du bara använda bottenfärg utan biocider. I dessa vatten har man generellt mycket mindre problem med beväxning – framförallt när det kommer till havstulpaner – och därför fungerar en hårdare giftfri färg lika bra. När det kommer till biocidfria bottenfärger så finns det många olika varianter att välja mellan. Utvecklingen mot skonsammare bottenfärger går snabbt och ledande tillverkare som Hempel, International, Jotun och Lefant kommer hela tiden med nya innovativa lösningar på bottenfärg med så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Här hittar du bottenfärger utan biocider – för bruk längs Norrlandskusten, Mälaren och övriga insjöar och vattendrag. 

Observera att det inte finns några ”godkännanden” för dessa färger. Alla biocidfria bottenfärger får användas här.

Godkända bottenfärger för Ostkusten söder om Örskär 2024

Har du din huvudsakliga förtöjningsplats – eller hemmahamn – någonstans mellan Örskär (strax söder om Gävle) på östkusten och norska gränsen kan du använda dig av bottenfärger i kategorin Ostkustfärger. Dessa färger innehåller biocider (men lägre halter än Västkustfärger). Den lägre andelen är helt enkelt för att inte skada Östersjöns känsliga ekosystem. Vill du göra ett miljövänligare val så kan du välja en helt biocidfri färg. Mer om dessa kan du läsa längre ned på sidan.

Här har vi samlat bottenfärger som är godkända för ostkusten 2024

Fullständig lista över godkända bottenfärger med biocider för fritidsbåtar på Ostkusten 2024

Namn på bottenfärgen
International Cruiser One
International Fabi One
Antifouling
SeaSea Antifouling Copper Plus
International Trilux Propeller
Biltema Antifouling BS
Hempel Hard Racing Copper
Rafaello Baltic
Jotun Aqualine VK Spray
Hempel Mille Light Copper
Jotun NonStop EC
International Trilux Hard Antifouling
ANTIFOULING Baltic
Hempel Mille NCT
Godkända

Godkända bottenfärger för Västkusten 2024

Öppet hav innebär ett större angrepp av påväxt vilket också innebär att halterna av biocida ämnen i godkända bottenfärger får vara högre än på östkusten. Området där västkustfärger får användas sträcker sig från Trelleborg i söder upp till Strömstads kommun vid norska gränsen. Givetvis kan du även använda dig av ostkustfärg samt biocidfria färger om du hellre vill det. 

Här hittar du våra bottenfärger som är godkända för användning längs Västkusten 2024

Fullständig lista över godkända bottenfärger med biocider för fritidsbåtar på Västkusten 2024

Namn bottenfärg
Jotun NonStop VK
Jotun Racing VK
International Cruiser One
International Fabi One
Antifouling
SeaSea Antifouling Copper Plus
International Trilux Propeller
International VC17m
Seajet 031 Samurai
International Micron Superior
Biltema Antifouling
Rafaello Norseman
International Cruiser Polishing Antifouling
Hempel Basic
Hempel Classic
Aqualine VK Spray
Hempel Mille Vit
Mille Xtra
Hempel Mille Light Copper
Jotun NonStop EC
Hard Racing Xtra
ANTIFOULING West
International Trilux Hard Antifouling
Hempel Hard Racing Copper
Hempel Mille NCT

Vad innebär huvudsaklig förtöjningsplats?

Vilken färg du får måla botten på din båt med beror på var din båt är förtöjd och har sin hemmahamn. Med andra ord var din båtplats är belägen. Skulle du förtöja din båt vid många olika båtplatser så får du måla med bottenfärg som är godkänd för det känsligaste området. 

Om du till exempel har två båtplatser som du regelbundet förtöjer din båt vid, varav den ena ligger i Malmö och den andra i Ystad så får du endast använda dig av ostkustfärger eller helt biocidfria färger. Detta trots att Malmö ligger inom zonen för bruk av västkustfärger. 

Med detta sagt så finns det vissa undantag när det kommer till huvudsaklig förtöjningsplats. Tillfälliga besök vid gästhamn, allmänna bryggor, varv osv. omfattas till exempel inte av villkoret huvudsaklig förtöjningsplats. 

Vad innebär behörighetsklass 1, 2 & 3 för bottenfärger?

Inom bottenfärg så finns skiljer man på färg för fritidsbåtar och färg för yrkesmässigt bruk. Olika typer av godkända bottenfärger har med andra ord olika behörighetsgrader. Ska du måla din fritidsbåt så får du bara använda färg av behörighetsklass 3 (förutsatt att du har en huvudsaklig förtöjningsplats inom rätt område). Klass 1 och 2 gäller endast för yrkesmässigt bruk och inkluderar till exempel fartygsfärg. För att få hantera godkända bottenfärger av klass 1 och 2 krävs dessutom adekvat yrkesutbildning. Dock finns det inga begränsningar när det kommer till att använda klass 3 på yrkesmässiga fartyg.

Alla färger som godkänts av Kemikalieinspektionen har ett registreringsnummer där det står vilken behörighetsklass färgen tillhör. 

På Moory har vi godkända bottenfärger både för professionellt bruk och för fritidsbåtar. 

Om möjligt: Försök undvika bottenfärger med biocider 

Biocidfärger innehåller gifter som påverkar fler organismer än de man vill förhindra, samt förorenar vattenmiljön. På vissa platser i Sverige, som till exempel Västkusten, är bottenfärger med biocider fortfarande tillåtna. Dock är målet är att hitta mer miljövänliga lösningar som ger samma effekt som bottenfärger med biocider. 

Vi på Moory vill kraftigt avråda dig från att resa till Norge för att köpa giftig färg. Norge omfattas nämligen inte av EU:s regelverk för gifthalter i bottenfärg och kan således sälja båtfärg som är direkt farlig för djur, växter och människor. Svensk bottenfärg är bra – köp den istället.

Vilka alternativ finns det till biocida bottenfärger?

  • Fysiskt verkande bottenfärger: Dessa godkända bottenfärger innehåller mindre mängd giftiga ämnen. Istället verkar de påväxtavvisande genom att skapa en så blank och slät yta att växter och djur inte får fäste.
  • Flytande skrovduk: Med en flytande skrovduk gör du det svårt för allsköns organismer som vill få fäste på din båts underrede. Skrovduken fäster du på din båtplats. När du ska lägga till så kör du helt enkelt upp på duken och drar upp den över sidorna på båten.
  • Borsttvätt eller spoltvätt: Borsttvätt är ett effektivt sätt att bli av med påväxt utan att behöva ta upp båten mitt i säsongen. Borst- eller spoltvätt fungerar lite som en biltvätt på så vis att du kör in din båt i ett utrymme där påväxten avlägsnas med hjälp av roterande borstar eller högtrycksstråle. OBS! Har du nyligen målat med bottenfärg (samma säsong) så får du ej använda dig av borsttvätt.
  • Simma, dyk och tvätta: Det är faktiskt inte så svårt som det låter – med ett bra cyklop, en borste och lite tålamod kan du tvätta av din båt på någon timma när den ligger i vattnet. Det räcker att göra det 1-2 gånger per säsong – om du gör det rätt vecka får du bort alla havstulpanernas små larver som har satt sig på båten. De kläcker och växer under en enda vecka nämligen. Anmäl dig till ”havstulpanvarningen” så får du email eller SMS så snart havstulpanerna börjar kläckas i just din region. Ett annat knep är att hänga ner en metall eller plastplatta bredvid båten. Gå ner och känn med handen några gånger i veckan i slutet på juli eller början på augusti – är den plötsligt knottrig vet du att det är dags att tvätta båten.

Glöm cayennepeppar, ogräsmedel och tuschpennor 

Kampen mot beväxning är något alla båtägare har gemensamt. Detta har i sin tur resulterat i en mängd tips och tricks – varav de flesta helt saknar grund. Till exempel hävdar många att cayennepeppar i färgen ska göra att mängden påväxt minskar. Huruvida musslor, havstulpaner och alger gillar stark mat eller inte låter vi vara osagt. Däremot kan vi krossa denna myt genom att konstatera att peppar är vattenlösligt och således spolas bort när båten kommer i sjön.

En annan seglivad myt är tillsats av ogräsmedel (vanligen RoundUp) i färgen. Liksom cayennepeppar löses ogräsmedel upp i vatten och orsakar föroreningar i vattnet runt din båt. Detta utan att ge din båt några som helst påväxthämmande egenskaper. 

Vidare hävdar andra att båtpropellrar ska målas med tuschpennor för att minska risken för påväxt. Detta tips har, till skillnad från de andra två, viss grund. Förr i tiden innehöll nämligen permanenta tuschpennor ett ämne kallat xylen. Detta ämne var också vanligt förekommande i båtfärg. Tuschpennor idag har innehåller i regel inte xylen och även om du skulle hitta en som gör det så fungerar xylen dåligt som skydd mot påväxt. Ett bättre tips är då att polera propellern tillräckligt mycket (och ofta) för att organismer inte ska få fäste. På Moory har vi färg till din båt som fungerar.

Mer från Moory Magazine

Alla artiklar