Här köper du bottenfärg till din båt. Med bottenfärg skyddar du skrovet från påväxt såsom havstulpaner och alger. Kör du utan bottenfärg måste du tvätta båten ofta – eller ha den på land. Påväxt ökar bränsleförbrukningen och är dåligt för miljön – så vi rekommenderar alla båtägare att ha någon form av bottenfärg – hård eller självpolerande.

Vi säljer alla typer av bottenfärger för alla typer av båtar och farvatten. När du köper bottenfärg hos Moory får du, utöver det breda sortimentet från välkända varumärken som Hempel, International, Jotun och Lefant, riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter
 • Torkel rekommenderar

  Godkänd överallt och funkar bättre än du tror!

  Hempel Hempaspeed TF är en biocidfri färg - och tillåts alltså för användning precis överallt. Den skapar tunna lager och ett skikt "hydrogel" gör att beväxningen inte fastnar - och friktionen blir lägre - vilket ytterligare ökar miljövänligheten. Ett bra val för precis alla!

  Hård biocidfri bottenfärg Hempel Hempaspeed TF

  Från 435 kr / liter
  Till produkten
 • Hård kopparbaserad bottenfärg Hempel Hard Racing Copper

  Från 496 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Hempel Hempaspeed TF

  Från 435 kr / liter
 • Hård självrengörande biocidfri bottenfärg Hempel Silic One

  Från 792 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille NCT

  Från 388 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Hempel Ecopower Racing

  Från 364 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille Light Copper

  Från 504 kr / liter
 • Hård kopparbaserad bottenfärg International Trilux Hard Antifouling

  Från 465 kr / liter
 • Självpolerande biocidfri bottenfärg Hempel Ecopower Cruise

  Från 364 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Micron Superior

  Från 520 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Cruiser One

  Från 328 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille Vit

  Från 388 kr / liter
 • Spärrskiktsprimer / hård biocidfri bottenfärg Jotun Watershield

  Från 436 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Cruiser Polishing Antifouling

  Från 383 kr / liter
 • Hård självrengörande biocidfri bottenfärg för propeller & drev Hempel Silic One Propeller Kit

  513 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg International Trilux Hard ECO, tvåkomponent

  Från 475 kr / liter
 • Hård kopparbaserad bottenfärg International Trilux 33

  2 999 kr
 • Självpolerande biocidfri bottenfärg för propeller & drev Hempel Ecopower Prop Spray

  570 kr / liter
 • Mjuk kopparbaserad bottenfärg Hempel Classic

  Från 416 kr / liter
 • Mjuk kopparbaserad bottenfärg International Fabi One

  Från 272 kr / liter
 • Spärrskiktsprimer / hård biocidfri bottenfärg International Antifouling Sealer

  Från 433 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg International Lago Racing II

  Från 532 kr / liter
 • Hård självrengörande biocidfri bottenfärg för ekolodsgivare Foulfree Kit

  699 kr
 • Hård självrengörande biocidfri bottenfärg International B-Free Explore

  Det ursprungliga priset var: 679 kr.Det nuvarande priset är: från 599 kr.

Köp bottenfärg till båten för att skydda mot påväxt

Att måla sin båtbotten med bottenfärg är viktigt för att hålla båten i gott skick och minska påväxt av havstulpaner, alger och växter. Bottenfärgen är det yttersta skiktet på din båt under vattenlinjen – och det finns några olika typer. Men innan du målar bottenfärg behöver du behandla skrovet – lite beroende på vad du har för båt. Epoxi- och grundfärg skyddar mot läckage och böldpest, och är basen som du målar din bottenfärg på.

All påväxt av alger, havstulpaner eller organismer påverkar farten på båten – och därmed bränsleförbrukningen. Bottenmålning har också den fördelen att det förenklar rengöringen av båten när säsongen är över. De flesta som kör med bottenfärg behöver bara tvätta av botten med högtryckstvätt en gång – sen är båten redo att målas igen nästa vår.

Bottenfärg på segelbåt
Nymålad bottenfärg – redo för sjösättning

Olika typer med olika principer

När du skall köpa bottenfärg behöver du ta ställning till vilken typ du vill och kan ha. Det finns i huvudsak två olika typer eller principer för bottenfärg: hård bottenfärg och självpolerande (mjuk) bottenfärg. Både de hårda och de självpolerande modellerna kan i sin tur delas upp i sådana som har biocider – eller aktiva ämnen som bekämpar beväxning – och sådana som är biocidfria (giftfria).

Här nedan kan du läsa mer om de olika färgtyperna, samt vilken typ av båt de passar till.

Hård bottenfärg

Hård bottenfärg är precis som namnet antyder färg med hård yta. Detta betyder att bottenfärgen inte färgar av sig när den är blöt. Denna färgtyp är särskilt anpassad för båtar som vill ha så lite friktion som möjligt (som till exempel speedbåtar och kappseglingsbåtar). Hård färg passar de flesta båttyper där låg friktion och fart är högsta prioritet. Den här typen av bottenfärg är också bra för dig som ofta tar upp båten på trailer – eftersom självpolerande bottenfärg snabbt kommer att skavas av. För att färgen ska fästa bra behövs en grundfärg / primer närmast skrovet.

Hård bottenfärg som har aktivt skydd mot beväxning har ett innehåll av ämnen som motverkar att havstulpaner, alger och annat växer på skrovet. Det är framför allt koppar som är det aktiva ämnet i dessa bottenfärger. Även om bottenfärgen är hård släpper den alltså långsamt ifrån sig det aktiva ämnet koppar – och det är därför du måste måla ny bottenfärg varje år för att förnya skyddet.

De flesta biocidfria (”giftfria”) bottenfärger är av typen ”hård bottenfärg” (men det finns undantag – se nedan). De fungerar istället genom att skapa en extremt låg friktion i ytan genom inblandning av framförallt silikon – vilket gör att ytan håller ett supertunnt skikt vatten. Det gör att det blir vatten mot vatten, och därför har beväxningen svårare att fastna. Hårda biocidfria bottenfärger funkar toppen om du har en snabb motorbåt som du använder ofta – farten räcker för att ”polera” skrovet så att eventuella beväxningar försvinner. Har du en segelbåt eller långsammare motorbåt bygger biocidfria hårda bottenfärger på att du tvättar skrovet undertill några gånger per säsong – om du har båten där beväxning är ett problem (i synnerhet när havstulpanerna kläcks om du har sådana där du har hemmahamnen).

Mjuk & polerande bottenfärg

Polerande bottenfärger är ett allround-alternativ som är den vanligaste typen av bottenfärg på fritidsbåtar. Denna färgtyp fungerar genom att den släpper små supertunna färgskikt lite i taget hela tiden i en kontrollerad takt.

Även dessa bottenfärger har normalt någon form av biocider (koppar) inblandat vilket motverkar beväxning. Med rätt kopparhalt växer inget alls under båten – och skulle något växa i form av snäckor, alger eller havstulpaner följer de med de släppta färgskikten.

Därför kallas polerande bottenfärg ibland även för blödande, eller mjuk bottenfärg. Till skillnad från hård båtfärg så kladdar denna färgtyp av sig – både på land och i vatten.

Det finns som antytt ovan även självpolerande biocidfri bottenfärg – även om de inte är så många. Principen är att även utan inblandning av koppar och biocider skall färgen undgå beväxning genom att långsamt släppa färgskikt hela tiden. Även denna bottenfärg – precis som hårda biocidfria bottenfärger – kräver att du tvättar av skrovet några gånger per säsong om du har båten i områden där beväxning är ett problem.

Båtfärg för yrkesfartyg

Fartygsfärg är bottenfärg som är specifikt avsedd för yrkesfartyg. Denna typ av bottenfärg har klass 1 och 2 och får ej användas för fritidsbåtar. Ytterligare regler kring hantering av fartygsfärger kan du läsa på Kemikalieinspektionens hemsida.

Bottenfärg för aluminiumbåtar

Ska du måla din aluminiumbåt? Använd endast bottenfärg avsedd för aluminiumbåtar (t.ex. International Trilux) och var noga med att ha ett spärrskikt av primer/grundfärg mellan skrovet och bottenfärgen.

Alla biocidfria bottenfärger går bra att använda på aluminium, men det finns ett antal andra färger som också passar bra på just aluminium.

Enklare att köpa

Vi på Moory brinner för att göra ditt båtliv enklare och härligare. Vi vore inte så bra på det om vi inte kunde hjälpa dig att välja och köpa rätt bottenfärg – dels därför att det är en sån djungel, och dels för att det är ett så viktigt beslut och så mycket arbete. Därför har vi nu lagt otroligt mycket tid, kraft och kärlek på att göra det enklare att köpa bottenfärg.

Förutom att vi läst allt som finns att läsa och själva har massor av erfarenhet av just bottenfärger i alla dess former – har vi även jobbat på att beskriva produkterna, sortera dom och göra det enklare för dig. För dig som vet exakt vilken bottenfärg du vill köpa är det bara att köpa på – men för dig som behöver hjälp har vi skapat filter, en process och massor med hjälp.

Du kan i steg 1 börja med att välja mellan hård och självpolerande bottenfärg. Vet du inte vad det är kan du läsa hjälptexten (klicka på ? vid filtret). I steg 2 väljer du sedan din hemmahamn (som styr vilken färg som vi rekommenderar för dig – på basis av vilka färger som funkar bäst och såklart är godkända för det området).

Skulle du sen vilja filtrera ytterligare för att komma närmare just ditt behov kan du filtrera på vilken hastighet färgen är rekommenderad för, och du kan också filtrera på viktiga bottenfärgegenskaper såsom ”2-komponentsfärg”, ”kan skrubbas eller poleras”, ”passar för aluminiumbåtar”, ”silikonbaserade” och om det är ”tunnskiktsfärg”. Du kan också välja specifikt om färgen skall vara kopparbaserad eller biocidfri.

Skulle du trots allt detta tycka att det känns krångligt har vi skapat en bottenfärgsväljare – den funkar precis som en hjälpsam och kunnig bottenfärg-expert i den bästa butiken, men skillnaden är att du inte behöver stå i kö och vänta på din tur! Svara på några enkla frågor så listar vi snart ut vilken färg du bör köpa.

Skulle du fortfarande inte känna dig helt säkert kontaktar du oss helt enkelt – antingen mailar du oss på hej@moory.se (vi svarar snabbt!) eller också ringer du oss – vi har supergenerösa öppettider och du hittar vårt nummer längst ner på sidan.

Hemmahamn avgör vilken färg du får använda

Vilken bottenfärg du får använda för bottenmålning beror på var du har din hemmahamn. Det finns tydliga regler för vilka färger som är godkända för vilka farvatten – och det är alltså din huvudsakliga förtöjningsplats eller hemmahamn som styr. Genom att använda våra filter får du fram alla bottenfärger som är godkända för användning i just ditt område. De områden som gäller i Sverige är Västkusten, Ostkusten, Norrlandskusten och Insjöar. Självklart kan du alltså köpa bottenfärg för västkusten av oss på Moory!

Bottenfärg med biocider - karta över gränser för godkännande
Fyra tydliga områden för godkända bottenfärger och biocidinnehåll

Vill du förstå reglerna om bottenfärgerna och var de är godkända kan du läsa vår FAQ ”Vilken bottenfärg är godkänd för mig?” Vill du läsa mer om alla olika bottenfärger som är godkända för ditt område så kan du läsa mer i vårt blogginlägg “Godkända bottenfärger för ostkusten, Västkusten, Bottniska viken och insjöar

Instruktioner över hur du gör – för varje färg

Att måla botten på båten ordentligt tar lite tid i anspråk – men gör du jobbet rätt får du igen tiden genom att slippa behöva måla om mitt i säsongen. Metoder och torktider varierar mycket beroende på färgtyp och båtens material. Därför rekommenderar vi att alltid noga läsa våra guider på varje enskild produktsida innan du börjar. Där går vi igenom både förbehandling och själva målandet i en specifik guide för varenda bottenfärg på marknaden.

Har du frågor och funderingar kring hur du ska gå till väga kan du antingen höra av dig direkt till tillverkaren, alternativt kontakta oss.

Välkända varumärken, brett sortiment och hög kvalitet

Rätt båtvårdsprodukter gör båtlivet enklare och roligare. Hos Moory har vi allt du behöver för att skydda din båt mot påväxt som envetna havsdjur och alger – bland annat Nordens största sortiment av bottenfärger.

Givetvis säljer vi allt från de ledande tillverkarna inom båtvård: International, Hempel, Jotun, Lefant och många fler. Vi har förstås alla de storsäljande modellerna som exempelvis Hempel Hempaspeed och Lefant T-Coat, men i vårt enorma sortiment hittar du också mer nischade och mindre välkända modeller.

Att köpa bottenfärg på nätet

Vi på Moory är stolta över att sälja marknadens bredaste sortiment av bottenfärg på nätet. När du köper av oss kan du lita på att du får glädje av några stora fördelar som är svåra att få någon annanstans.

 • Eftersom du får tillgång till marknadens största sortiment ökar också chansen att vi har just den produkt du behöver.
 • Du kan i lugn och ro sitta hemma vid köksbordet eller i soffan och leta dig fram till rätt val – vi hjälper gärna till både i digital och fysiskt form.
 • Du kan räkna med att du får ett bra pris – vi har marknadens enklaste prisgaranti som gör att skulle du hitta din båtpryl billigare någon annanstans matchar vi det priset (inklusive frakt).
 • Du kan räkna med snabb leverans – alla ordrar som läggs före klockan 11 på en vardag skickar vi samma dag – de flesta svenskar får leverans redan nästa dag. Vi kallar det ”galet snabb frakt”.
 • Du kan betala säkert och tryggt. Vi samarbetar med de största betalleverantörerna på marknaden och du kan betala med alla de vanliga betalmetoderna.
 • Självklart har du full returrätt – i butik brukar man ju kunna få öppet köp och på nätet har du rätt till 14 dagar att ångra dig på. Hos Moory kan du ångra dig under hela 365 dagar – enda villkoret är att du inte använt din produkt.

Vi har lagt massor med tid och kärlek för att göra det enklare för dig att välja och köpa rätt i djungeln av skydd för skrovet på din båt – så vi kan verkligen rekommendera dig att göra en djupdykning i vårt sortiment av bottenfärg!