Här köper du bottenfärg till din båt. Med bottenfärg skyddar du skrovet dels från läckage och vatten, dels från UV-strålning, och dels från påväxt såsom havstulpaner och alger. Vi säljer alla typer av bottenfärger för alla typer av båtar och farvatten.

När du köper bottenfärg hos Moory får du, utöver det breda sortimentet från välkända varumärken som Hempel, International, Jotun och Lefant, riktigt bra priser (med prisgaranti) och galet snabba leveranser.

Öppna filter
 • Hård kopparbaserad bottenfärg Hempel Hard Racing Copper

  Från 460 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Hempel Hempaspeed TF

  Från 416 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille Light Copper

  Från 414 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Lefant T-Coat, tvåkomponent

  Från 692 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille NCT

  Från 399 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Hempel Ecopower Racing

  Från 316 kr / liter
 • Hård självrengörande biocidfri bottenfärg Hempel Silic One

  Från 772 kr / liter
 • Självpolerande biocidfri bottenfärg Hempel Ecopower Cruise

  Från 316 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Jotun NonStop VK

  Från 293 kr / liter
 • Hård kopparbaserad bottenfärg International Trilux Hard Antifouling

  Från 444 kr / liter
 • Mjuk kopparbaserad bottenfärg Hempel Classic

  Från 376 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Micron Superior

  Från 472 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Cruiser Polishing Antifouling

  Från 356 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg International Cruiser One

  Från 356 kr / liter
 • Hård kopparbaserad bottenfärg International VC 17m

  Från 850 kr / liter
 • Självpolerande kopparbaserad bottenfärg Hempel Mille Vit

  Från 444 kr / liter
 • Mjuk kopparbaserad bottenfärg International Fabi One

  Från 292 kr / liter
 • Hård biocidfri bottenfärg Jotun Watershield

  Från 316 kr / liter

Köp bottenfärg till båt hos Moory

Att måla sin båtbotten med bottenfärg är viktigt för att hålla båten i gott skick och minska påväxt av havsdjur, alger och växter.

För stor påväxt av organismer kan påverka framfarten och därmed bränsleförbrukningen. Bottenmålning har också den fördelen att det förenklar rengöringen av båten när säsongen är över.

Använd våra smarta filter till vänster för att hitta rätt bottenfärg till din båt.

Bottenfärg på två båtar
Bottenfärg på båtar

Vilken bottenfärg ska jag använda till min båt?

Vilken bottenfärg du ska välja beror på båttyp och farvatten. Genom att använda våra filter får du fram alla bottenfärger som är godkända för användning i ditt område. Här nedan kan du läsa mer om de olika färgtyperna, samt vilken typ av båt de passar till.

Hård bottenfärg

Hård bottenfärg är precis som namnet antyder en vattenbeständig färg. Detta betyder att bottenfärgen inte färgar av sig när den är blöt. Denna färgtyp är särskilt anpassad för båtar som vill ha så lite friktion som möjligt (som till exempel speed båt och tävlingssegelbåtar). Hård färg passar dock de flesta båttyper som behöver extra skydd för sitt bottenskrov (till exempel för dig som ofta tar upp båten på trailer). För att färgen ska fästa bra behövs en grundfärg / primer närmast skrovet. Om du ska måla på befintlig hård bottenfärg rekommenderar vi att du slipar botten/skrovet innan du påför färgen.

Alla biocidfria (”giftfria”) bottenfärger är av typen ”hård bottenfärg”.

Mjuk & polerande bottenfärg

Polerande bottenfärger är ett allround-alternativ som är den vanligaste typen av bottenfärg på fritidsbåtar. Denna färgtyp fungerar som så att den släpper ett färglager i en kontrollerad takt. All beväxning i form av snäckor, alger och havstulpaner följer med det släppta färglagret. Därför kallas polerande bottenfärg ibland även för blödande, eller mjuk bottenfärg. Till skillnad från hård båtfärg så kladdar denna färgtyp av sig – både på land och i vatten.

Båtfärg för yrkesfartyg

Fartygsfärg är bottenfärg som är specifikt avsedd för yrkesfartyg. Denna typ av bottenfärg har klass 1 och 2 och får ej användas för fritidsbåtar. Ytterligare regler kring hantering av fartygsfärger kan du läsa på Kemikalieinspektionens hemsida.

Bottenfärg för aluminiumbåtar

Ska du måla din aluminiumbåt? Använd endast bottenfärg avsedd för aluminiumbåtar (t.ex. International Trilux) och var noga med att ha ett spärrskikt av primer/grundfärg mellan skrovet och bottenfärgen.

Alla biocidfria bottenfärger går bra att använda på aluminium, men det finns ett antal andra färger som också passar bra på just aluminium.

Förtöjningsplats avgör vilken färg du får bottenmåla med

En del bottenfärger är endast godkända för vissa områden (och ibland kan båtklubbar ha sina egna regler). En färg som du får måla med på västkusten är oftast förbjuden att använda på ostkusten.

Skälet till detta är att vissa bottenfärger innehåller biocider (gifter) som koppar och andra bekämpningsmedel. Dessa ämnen behövs för att förhindra beväxning på västkusten, men riskerar att förgifta känsliga miljöer som Östersjön och insjöar.

Men hur gör man då om man ibland är på västkusten och ibland på ostkusten? Rent lagligt är det din förtöjningsplats (dvs din ”hemmahamn”) som avgör. Ligger du normalt på västkusten får du alltså segla över till ostkusten med din västkustsfärg. Vi på Moory tycker dock att miljöaspekten bör vinna över lagen – så om du ofta vistas på ostkusten rekommenderar vi att du faktiskt målar båten med en ostkustfärg (eller en biocidfri färg), även om lagen inte tvingar dig.

Vill du skydda miljön och inte ta några risker så skall du alltså välja en båtbottenfärg utan biocider (giftfri bottenfärg).

Är du osäker på vilka bottenfärger som är godkända för ditt område så kan du läsa mer i vårt blogginlägg “Godkända bottenfärger för ostkusten, Västkusten, Bottniska viken och insjöar (2022)

Se till att läsa instruktionerna noga innan du sätter igång

Att måla botten på båten ordentligt tar mycket tid i anspråk. Men gör du jobbet rätt får du igen tiden genom att slippa behöva måla om mitt i säsongen.

Därför rekommenderar vi att alltid noga läsa bruksanvisningen innan du börjar. Metoder och torktider varierar mycket beroende på färgtyp och båtens material.

Har du frågor och funderingar kring hur du ska gå till väga kan du antingen höra av dig direkt till tillverkaren, alternativt kontakta oss.

Vi säljer båtfärg från Hempel, International, Jotun, Lefant, m.m.

Rätt båtvårdsprodukter gör båtlivet enklare och roligare. Hos Moory har vi allt du behöver för att skydda din båt mot allt från vatten och klippor till envetna havsdjur och alger.

Givetvis säljer vi bottenfärger från de ledande tillverkarna inom båtvård: International, Hempel, Jotun, Lefant, m.fl. Allt vi säljer omfattas av vår superenkla prisgaranti samt ångerrätt i ett helt år.